Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Na teku podnebne solidarnosti OŠ Cerklje ob Krki učenec Lovro Kožar pretekel kar 48 krogov

Objavljeno: Petek, 06.05.2022    Rubrika: Ostali športi Redakcija
os_cerklje_tek_podnebne_solidarnosti (35)

Solidarnostno so tekli tako najmlajši ...

Po oktobru 2019 je OŠ Cerklje ob Krki v četrtkovem popoldnevu drugič organizirala dobrodelno športno-družabno prireditev Tek podnebne solidarnosti, na kateri so zbirali sredstva za šolski sklad in vrtec Pikapolonica, sicer pa udeleženci tečejo oz. hodijo v solidarnosti do ljudi v revnejših državah, predvsem Afriki, ki jih posledice podnebnih sprememb najbolj prizadenejo.

os_cerklje_tek_podnebne_solidarnosti (100)

... kot tudi starejši.

Dogodek se je odvil na stadionu v Vojašnici Jerneja Molana Cerklje ob Krki, kjer nam je vodja prireditve, učitelj športne vzgoje Blaž Milar povedal, da je v primerjavi s prvo izvedbo pred dvema letoma in pol, ko je bilo okrog 200 obiskovalcev, ta številka precej višja, saj so na vhodu vojašnice evidentirali več kot 300 obiskovalcev, večina med njimi je tudi tekla oz. hodila za dober namen. Dogodka se je na koncu udeležilo 378 obiskovalcev, od tega jih je 212 teklo in so skupaj pretekli kar 2071 krogov oz. 828,4 kilometra. "Prvič smo imeli samo tek, palačinke in srečelov, letos pa smo poleg naštetega dodali še predstavitev okoliških športnih društev z namenom, da otroke spodbudimo k aktivnemu življenjskemu slogu in mogoče tudi koga, da se včlani v katero od društev,"
os_cerklje_tek_podnebne_solidarnosti (142)

Učenci od 4. do 9. razreda (drugi z leve Lovro Kožar), ki so pretekli največ krogov, z ravnateljico

je poudaril in naštel vseh devet, ki so se predstavila: Telovadno društvo Sokol Brežice, Ženski nogometni klub Posavje, Rokometni klub Brežice, Nogometni klub Posavje Krško, Plesno društvo Imani, Fight Club Shony, Teniški klub Brežice, Viva klub Brežice - mini atletika in Posavski odbojkarski klub. Kot smo lahko videli, so najmlajši resnično uživali pri spoznavanju aktivnosti različnih športnih društev.

os_cerklje_tek_podnebne_solidarnosti (93)

Vodja dogodka, učitelj športne vzgoje na OŠ Cerklje ob Krki Blaž Milar

Kot je še dejal, je tek podnebne solidarnosti mednarodni projekt, ki ga vodi Slovenska karitas in poteka že vse od šolskega leta 2010/2011. Vanj se lahko vključijo vse šole in ga izpeljejo na različne načine. Na cerkljanski šoli so ga najprej izvajali kot športni dan, nato pa so se odločili, da k sodelovanju povabijo tudi starše in stare starše in tako je zdaj drugič potekala popoldanska športno-družabna prireditev z dobrodelno noto. Na prvem teku podnebne solidarnosti je skoraj 200 obiskovalcev preteklo ali prehodilo blizu 580 kilometrov, na dogodku pa so zbrali več kot 1600 evrov za šolski sklad. "Danes bodo številke zagotovo še veliko višje. Zadali smo si tudi cilj, da za šolski sklad zberemo vsaj 2000 evrov in mislim, da nam bo uspelo, saj smo že pridobili kar nekaj donacij, pa tudi srečke se bodo zagotovo vse prodale,"
os_cerklje_tek_podnebne_solidarnosti (88)

Otroci so aktivno sodelovali pri predstavitvah različnih športnih društev.

je poudaril Milar in dodal, da bodo zbrani denar namenili predvsem tistim otrokom, ki si morda ne morejo privoščiti ekskurzije, zimske ali poletne šole v naravi, plavalnega tečaja, prevoza v šolo ipd. "Velika zahvala gre tudi vsem donatorjem, bilo jih je kar 48. Z njihovo pomočjo smo za šolski sklad zbrali kar 2584,90 evra," je dan kasneje sporočil Milar. "Lepo je videti na svežem zraku v gibanju in druženju vse generacije. Poleg dobrodelnosti smo torej naredili tudi nekaj dobrega za svoje zdravje in počutje," je še izpostavil in dodal, da bo dogodek zdaj nekaj dni zagotovo glavna tema pogovorov na šoli in v vrtcu.
os_cerklje_tek_podnebne_solidarnosti (62)

Živahno je bilo tako pri srečelovu ...


Na koncu je sledila še podelitev praktičnih nagrad - podeljevala jih je ravnateljica OŠ Cerklje ob Krki dr. Maja Matrić - tistim, ki so pretekli največ stadionskih krogov. V prvi kategoriji (vrtec in 1. do 3. razred) je Benjamin Srpčič pretekel oz. prehodil 31 krogov (12,4 km), Tadej Božič 18 (7,2 km) in Tim Kvartuh 17 (6,8 km). V drugi kategoriji (4. do 9. razred) je daleč največ krogov - kar 48 - naredil Lovro Kožar, ki je pretekel 19,2 km, Janez Lekše jih je 35 (14 km) in Gašper Horvat 33 (13,2 km). Pri odraslih pa sta Peter Pavlovič in Boštjan Zlobko opravila 40 krogov oz. 16 km, David Špiler pa en krog manj oz. 15,6 km.
os_cerklje_tek_podnebne_solidarnosti (110)

... kot pri palačinkah.R. R.

#povezujemoposavje« Nazaj na seznam
»