Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Najbolj sproščena je na tekmovanjih

Objavljeno: Sobota, 17.09.2022    Rubrika: Ostali športi Redakcija
Sara Ščuri (11)

Sara Ščuri je spomladi na EP v zračnem orožju na 10 m na Norveškem z uvrstitvijo med osem najboljših mladink v Evropi poskrbela za največji uspeh v zgodovini Strelskega kluba Brežice.

19-letna članica Strelskega kluba Brežice Sara Ščuri je ena najperspektivnejših športnih strelk v državi, kar potrjujejo tudi njeni rezultati v kadetski in zdaj mladinski konkurenci. Spomladi je poskrbela tudi za največji uspeh v zgodovini brežiškega kluba, njena največja želja je nekega dne nastopiti na olimpijskih igrah. Veliko zaslug za njene uspehe ima tudi trener Robert Ferenčak, ki je zelo uveljavljen mednarodni sodnik.

Sara Ščuri, doma iz Brezine, je na evropskem prvenstvu v zračnem orožju na 10 m v norveškem Hamarju, ki je potekalo marca letos, v disciplini pištola z uvrstitvijo v finale oz. med osem najboljših mladink v Evropi poskrbela za sploh prvi finale katerega koli Brežičana na EP z zračnim orožjem. S tem največjim uspehom brežiškega kluba je še enkrat potrdila perspektivni razred kategorizacije OKS, najvišji razred, ki ga lahko mladinec doseže (prvič je ta razred dosegla lani na EP v Osijeku z uvrstitvijo v prvo tretjino nastopajočih). Prvič se je s tem športom srečala v OŠ, ko je šla v sklopu izbirnega športnega dneva pogledat v Strelski klub Brežice in že naslednji dan se je tudi včlanila vanj. Najprej je kot vsak začetnik začela z zračno puško, po enem letu pa je v roke prijela pištolo, ki je paradna disciplina brežiškega kluba.
Sara Ščuri (8)

Najbolj se zbere in sprosti ravno takrat, ko je najbolj pomembno – na tekmovanjih.

Kmalu so se začela tudi že prva tekmovanja. Že po nekaj mesecih nastopanja je konec leta 2016 dosegla prvo zmago v državni kadetski ligi, novembra 2017 je v Smederevu v Srbiji prvič nastopila tudi za reprezentanco, konec 2020 je v Črenšovcih še kot kadetinja prvič postala tudi državna prvakinja. Maja lani je bila med udeleženci EP v Osijeku in s takratnim osebnim rekordom 561 zadetih krogov zasedla 15. mesto. V letošnjem letu je na začetku poletja nastopila tudi na sredozemskih igrah v alžirskem Oranu, kjer se ji s 15. mestom nastop sicer ni izšel po željah, saj je nekaj dni prej ravno končala maturo. V tem letu se bo mogoče udeležila tudi oktobrskega SP v Egiptu. V zadnjem krogu letošnje državne mladinske lige je dosegla tudi svoj trenutni osebni rekord – 564 krogov, kar je izenačila tudi na EP na Norveškem. Je aktualna državna prvakinja med mladinkami. Na klubski lestvici je že na drugem mestu, kar se tiče nastopov za reprezentanco (32), več jih je zbrala samo Vesna Kržan (38).

Cilj so OI 2028

Robert Ferenčak in Sara Ščuri (4)

Sara s trenerjem Robertom Ferenčakom

Na lanskih OI v Tokiu je seveda z zanimanjem spremljala tekmovanja v športnem strelstvu, še posebej nekdanjo svetovno prvakinjo Srbkinjo Zorano Arunović in tudi že olimpijsko prvakinjo Grkinjo Anno Korakaki. Navdihujejo jo tudi dosedanji uspehi slovenskih strelcev, naj bosta to Živa Dvoršak, Rajmond Debevec ali kdo drug. Sarin cilj je nastopiti na olimpijskih igrah, a to po besedah njenega trenerja Roberta Ferenčaka ne bo tako lahko, saj se je treba najprej sploh uvrstiti nanje. »V strelstvu je zelo težko priti na OI, saj pri nas niso samo norme, ampak imamo sistem t. i. kvot, kar pomeni, da se na izbranih velikih tekmovanjih delijo kvote in ni nujno, da gre vsak tekmovalec, ki osvoji kvoto za svojo državo, potem na OI. Teh kvot je na splošno malo, tako da je do njih težko priti,« je pojasnil in dodal, da je njegov načrt, da bi njegova varovanka – takrat že kot članica – prišla do kvote za OI 2028 v Los Angelesu, za Pariz 2024 je skoraj nerealno. Pred Saro sta v mladinski konkurenci še dve prvenstvi stare celine, na katerih je cilj nastop v finalu, poleg tega pa bosta s trenerjem skušala še dvigniti nivo streljanja in forme. »Sara je ena redkih tekmovalcev, ki se zbere in sprosti ravno v pravem trenutku, na tekmah,« je pohvalil svojo varovanko. Slednja se s tem športom aktivno ukvarja šesto leto, prva tri leta pod vodstvom Ernesta Sečna, nato je njen trener postal Ferenčak. Letos je na srednji zobotehnični šoli v Ljubljani uspešno opravila poklicno maturo in se odločila, da bo v naslednjem šolskem letu opravljala maturitetni tečaj za pridobitev splošne mature, saj bi šla rada študirat nekaj v smeri medicine. Kot pravi Ferenčak, je pri športnih strelcih profesionalno ukvarjanje s tem športom zelo zahtevno, skorajda nemogoče. »Nismo nogometaši z velikimi pogodbami, smo skriti, saj se nas po navadi ne vidi, tudi medijsko nismo izpostavljeni, svoje je naredila tudi korona. Kljub Rajmondu Debevcu, za katerega lahko rečemo, da je svetovna legenda strelstva, je naš šport še vedno zapostavljen,« poudarja.

Prvi Slovenec, ki je sodil na (para)olimpijskih igrah

Ferenčak je mednarodni sodnik od leta 2006, ko je prvič sodil na SP v Zagrebu, takrat je tudi še tekmoval (med drugim je bil državni mladinski prvak z zračno pištolo na 50 m), bolj resno pa se je vlogi sodnika posvetil nekje od leta 2013 dalje. Je prvi sodnik iz Slovenije, ki je sodil na (para)olimpijskih igrah, zelo visok položaj ima tudi v mednarodni sodniški organizaciji, prav tako je mednarodni inštruktor in vodja slovenskih sodnikov. »Knjigo imam popisano, saj sem doslej sodil že na vseh največjih tekmovanjih, od svetovnih in evropskih prvenstev, svetovnega pokala in finala le-tega do paraolimpijskih iger,« našteje in doda, da v to vlaga veliko svojega časa, vse na prostovoljni bazi. Na tekmovanjih pogosto sodi tudi Sari in v tem primeru kot trener z njo ne sme imeti komunikacije. Še posebej si bo zapomnil »zaporniški režim« zaradi covida na lanskih paraolimpijskih igrah v Tokiu, prve evropske igre leta 2015 v Bakuju, ki so bile megalomansko organizirane, Hamar pa je bil presežek glede same organizacije, saj je bilo strelišče postavljeno v vikinški ladji in tako velikega prizorišča za strelce še niso videli. Njegov načrt je, da bi v Parizu spet sodil na paraolimpijskih, v Los Angelesu pa na olimpijskih igrah, še toliko raje tudi Sari ...

Rok Retelj

Prispevek je objavljen v Posavskem obzorniku, ki je izšel 15. septembra 2022.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki