Časopis za pokrajino Posavje
31.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nove medalje in pasovi za mlade iz Yuki karate šole

Objavljeno: Torek, 17.03.2020    Rubrika: Ostali športi Sporočilo
00001 -OSL-SELNICA2020-02--foto-JUKIC-_MG_5667

Na OŠ ligi v Selnici ob Dravi so mladi športniki iz Yuki karate šole osvojili tri bronaste, dve srebrne in eno zlato v posamični konkurenci, temu pa so dodali še en bron in eno srebro v ekipni konkurenci.

V Yuki karate šoli  so se v zimskem obdobju posvetili predvsem delu z mladimi in s skupino tekmovalcev. Po izpitih in novoletnem srečanju članov vseh sekcij na Čatežu so izpeljali dvojne priprave in nastop na tekmi OŠ lige v Selnici ob Dravi, kjer so osvojili kopico medalj. Najbolj je z zlatom blestel Dejan Debelak v bojih med mladinci, vsebino na Čatežu pa so v sodelovanju Ginko Ryu šole popestrili z rekreativno karate vadbo za odrasle. Začasna pavza zaradi koronavirusa in novost: pomladanska vadba na daljavo!

Po običajnem  novoletnem srečanju vseh skupin na Čatežu so se mladi tekmovalci pripravljali za tekmovanje šolske lige, ki jih je čakala v februarju,  uspešno nastopili, nato pa se v zimskih počitnicah znova posvetili pripravam za naslednja kola lige, ki pa so sedaj trenutno odložena.
02 - DEJAN - 16 -OSL-SELNICA2020-02--foto-JUKIC-_MG_5636

Dejan Debelak (desno) je na tekmovanju srednješolske lige v Selnici ob Dravi v odličnem finalem boju dneva premagal prijatelja iz reprezentance Danija Janžekoviča iz Ljutomera.»Zelo ponosen sem, da razvijamo  sodelovanje z osnovnimi šolami iz Artič, Krškega, Brežic. Redni treningi ob podpori KS Čatež ob Savi potekajo tudi v našem 'Karate butiku' na Čatežu, kjer imamo posebej treninge tako za najmlajše, kot dodatno za vse mlade tekmovalce iz ostalih sekcij! Po reorganizaciji delovanja v lanskem letu smo se posvetili predvsem delu z mladimi v telovadnici in morda nekoliko manj komuniciranju z javnostjo, saj vendarle več šteje to, kar naredimo na dolgi rok, kot pa da o tem pogosto govorimo ali pišemo,« pravi Veljko Jukič, veteran posavskega karateja in glavni trener v Yuki karate šoli.
03 - CTZ - NL-2019-12- foto-JUKIC- 173

Na novoletnem srečanju na Čatežu so se zbrali vsi člani, ki vadijo v različnih sekcijah v Krškem, Artičah, Brežicah, Cerklja in na Čateži, se pokazali z nastopi pred sorodniki, družili in veselili!


»Ob tem smo v sodelovanju z Ginko Ryu karate šolo in Petrom Dirnbekom prevzeli karate sekcijo na OŠ Cerklje ob Krki. Na Čatežu smo prav v okviru Ginko Ryu šolo naredili tudi skupino za odrasle, kjer pod Petrovim vodstvom sedaj odrasli karate vadijo rekreativno. Tako skupaj nudimo na Čatežu novo kakovost, ob stalnem delu na različnih šolah v Posavju,« pravi karate trener Jukič.
Na novoletnem srečanju so podelili tudi barvne pasove, ki so jih mladi prislužili na izpitih pred  novim letom. Tako so izpite za pasove opravili ali potrdili – za belo-rumeni pas:
04 -LUKA - MILE - NIKEC - OSL-Selnica-2020-02--fotoJUKIC - 5409

V ekipni konkurenci so mladi tekmovalci, ki nastopajo za Nippon klub (od leve): Luka Tomažin, Mile Vranješević in Nikec Švajger osvojili medalje tudi v konkurenic osnovnih šol!

Maša Rostohar, Nejc Podlogar, Bruno Glas, Juš tršelič, Bor Jević, Leon Volčanjšek, Anej Avšič, Leon Janžič, Nika Mijajlovič, Rok Tomše, Iva Glogovšek in Tea Pavlovič. Rumene pasove (prve stopnje) so dosegli: Nikec Potisek, Žan Černič, Špela Srpčič, Jure Rožanec, Florjan Kerin in Jaka Podlogar, oranžni pas (prve stopnje) pa sta potrdili Zara in Rija Titovšek.  

05 - CTZ - NL-2019-12- foto-JUKIC - 2168

OB zaključku leta so mladi iz Yuki karate šole opravili ali potrdili izpite za pasove, na novoletni proslavi pa so jim tudi slavnostno podelili diplome; naslednji izziv vse skupaj (mlade in stare) čaka v začetku julija.

Novoletno karate srečanje na Čatežu je postalo že običajno družabno srečanje, kjer mladi pokažejo staršem, babicam,  dedkom in ostalim sorodnikom, kaj so se novega naučili, saj se predstavijo s katami, tehniko in borbami. Nastop so popestirili tudi gostje iz kluba Katana Globoko s nekaj svojimi točkami in tako karateistom predstavili borilno veščino jiu-jitsu.  Z nastopom so se tako izkazali: Marko in Maša Rožman, Alma Mujezinović, Nina Piškur, Lea Žunec, Neli Rožman in Ema Šušterič, nastop pa je vodila Ana Agrež. Čestitke vsem za nastop in sodelovanje. Šele v časih corona virusa lahko prav ovrednostimo pomen in dragocenost takšnih srečanj...

V zimskem obdobju smo (znova na Čatežu) tudi  izpeljali dvoje priprav za mlade tekmovalce: v novoletnih praznikih smo proste dneve izkoristili za posebne praznične treninge.  To smo ponovili tudi med zimskimi počitnicami. Tako smo proste dneve izkoristili izboljšanje tehnike, najmlajši pa so se naučili kakšno novo karate igrico!

Dodatno in redno delo skupaj sta se obrestovala na prvem tekmovanju osnovno šolske lige v Selnici ob Dravi, kjer so mladi športniki iz Yuki karate šole nastopali za Nippon klub in osvojili tri bronaste, dve srebrne in eno zlato v posamični konkurenci, temu pa so dodali še en bron in eno srebro v ekipni konkurenci.

Mladi so tokrat imeli precej težko konkurenco: Julija Švajger, Anej Kovač, Domen Predanič, Mile Vranješević, Alan Predanič, Nikec Švajger in Žan Volovec so vsak v svoji kategoriji (kate) pristali na 9.mestu. Nekoliko uspešnejši so bili: Luka Tomažin, Jaka Švajger in Neli Metelko Stojakovič, ki so zasedli 5.mesta. Isabel Jukič  je najprej osvojila bronasto medaljo v katah, nato pa še v bojih.
Še stopničko uspešnejši je bil Alan Predanič, ki je osvojil svojo prvo srebrno  medaljo letos v bojih.  Ekipe v katah so nastopale v imenu osnovnih šol: ekipa OŠ Artiče (Švajger  – Vranješević – Tomažin) je osvojila bron v skupini nižje stopnje, ekipa OŠ Jurij Dalmatin Krško (Tomažin – Švajger – Vranješevič) pa je osvojila bron v skupini višje stopnje.

V skupini dekleta višje stopnje je ekipa Artiče (Julija Švajger – Neli Metelko-Stojakovič – Isabel Jukič) osvojila srebrno medaljo! V srednješolski konkurenci je nastopil tudi Dejan Debelak, ki je v finalem boju dneva prepričljivo in suvereno premagal svojega starega prijatelja iz reprezentance Danija Janžekoviča iz Ljutomera. Dejanova zlata medalja je zaokrožila uspešen dan na tekmovanju šolske lige v Selnici ob Dravi, s svojim zrelim, športnim in srčnim nastopom  pa je bil tudi odličen vzor vsem mlajšim športnikom iz  Yuki ekipe. Vsi tekmovalci so si po tekmi  zaslužili  nagrado: obisk pizzerije Sidro v Bresternici.

Po obsežnem in uspešnem delu v zimskem obdobju pa nas je vse presenetila epidemija koronavirusa: naslednje kolo tekmovanja šolske lige (za mlade) je odloženo,  na evropski ravni sta celo prva liga in EP sta odpovedana, ogrožene pa so tudi olimpijske igre v Tokyu. V skladu z navodili Ministerstva in Zveze so tudi v Yuki karate šoli začasno ukinili redne treninge na vseh lokacijah, uvedli pa so vadbo po osebnem programu – na daljavo in preko interneta.

»Stare medalje doma so tako lepa vzpodbuda da se vsak posebej nauči tudi samostojnega treninga, kar je odlična priložnost, da se v vadbi karateja naučimo samoobvladovanja, postavljanja ciljev in doseganja le-teh z organizirano vadbo – v klubu, v sekcijah na OŠ ali (kot je to sedaj moderno!) na daljavo«, pravi Veljko Jukič, pionir in veteran karateja hkrati,  tudi ko gre za vadbo v kriznih okoliščinah - na daljavo!  Pomlad nosi s sabo nove izzive, nove metode in nove tehnike – v karateju, komuniciranju in organizaciji dela.

Željko Jeličič
Foto: Veljko Jukič, Tina Čimžar, Milan Stojakovič
 
« Nazaj na seznam