Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

OŠ Brežice že dvajsetič zapored prejela naziv naj športne šole

Objavljeno: Nedelja, 01.10.2023    Rubrika: Ostali športi Redakcija
DSC_5098

Športni pedagog na OŠ Brežice Miran Abram (drugi z desne) je prevzel zlato priznanje za naj športno šolo.

Osnovna šola Brežice je bila v četrtek gostitelj slavnostne podelitve priznanj nagradnega natečaja najbolj športnih vrtcev in šol iz sklopa programov prostočasne športne vzgoje otrok in mladine v šolskem letu 2022/2023, ki poteka pod okriljem Zavoda za šport RS Planica.

Vrtci in šole so zbirali točke glede na ponudbo vseh športnih programov svojim otrokom oz. učencem in mladostnikom. V preteklem šolskem letu je bilo v te programe vključenih prek 200.000 otrok. Ocenjeni programi so bili športno/gibalni program Mali sonček, Zlati sonček in Krpan, Naučimo se plavati, Šolska športna tekmovanja, program Hura, prosti čas, udeležbe na množičnih šolskih športnih prireditvah, kot je npr. Zimski maraton, Festival športa mladih ter seveda tudi udeležba na mednarodnih šolskih športnih tekmovanjih pod okriljem ISF (International School Sport Federation).
DSC_5065

Zlato priznanje med naj športnimi vrtci je prejel tudi Vrtec Krško.


Med naj športnimi vrtci tudi Vrtec Krško

Priznanja za naj športne vrtce je podelil direktor Zavoda za šport RS Planica dr. Franci Petek. Zlato priznanje so prejeli Vrtec Ljutomer, Otroški vrtec Metlika, Vrtec Ciciban Novo mesto, Vrtec pri OŠ Janka Ribiča Cezanjevci, Vrtec Jelka, Zasebni vrtec Metulj, Vrtec Krško, Vrtec pri OŠ Mala Nedelja, Vrtec Otona Župančiča, Vrtec Šentvid, OŠ Braslovče, OE Vrtec Braslovče in Vrtec Otona Župančiča Črnomelj. Srebrno priznanje je šlo Zasebnemu vrtcu Malina in OŠ Belokranjskega odreda Semič, Enoti vrtec Sonček. Bronasto priznanje sta prejela OŠ Žetale, Enota vrtec Žetale in Vrtec Mavrica Trebnje.

Priznanja za naj športne šole je podelila ravnateljica OŠ Brežice mag. Marija Lubšina Novak. Zlato priznanje so si prislužile OŠ Brežice, OŠ Hruševec Šentjur in OŠ Ivana Groharja. Srebrno priznanje so dobile OŠ I Murska Sobota, OŠ II Murska Sobota, OŠ Cvetka Golarja in OŠ Franja Goloba Prevalje. Bronasto priznanje je šlo OŠ Dobrova, OŠ Koper, OŠ Kajetana Koviča Poljčane, OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas, OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica, OŠ Ig in OŠ Draga Bajca Vipava.
DSC_5106

Hedvika Lopatič (desno) je prevzela zlato priznanje za naj športno šolo s prilagojenim programom.


Zlato priznanje za prilagojen program na OŠ Brežice

Priznanja za najbolj športne osnovne šole s prilagojenim programom je podelila predstavnica Ministrstva za vzgojo in izobraževanje Katja Križnar. Zlato priznanje je prejela OŠ Brežice – PP NIS. Srebrno priznanje je dobil Center za vzgojo izobraževanje in usposabljanje Velenje. Bronasto priznanje je šlo OŠ Jela Janežiča.

Priznanja za najbolj športne srednje šole je podelil župan Občine Brežice Ivan Molan. Prejemnice zlatega priznanja so Gimnazija Šiška, I. gimnazija v Celju, Srednja tehniška in strokovna šola ŠC PET Ljubljana in III. gimnazija Maribor. Srebrno priznanje je šlo II. gimnaziji Maribor. Bronasto priznanje pa so prejeli Šolski center Novo mesto, Srednja strojna šola, Šolski center Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija, Srednja ekonomsko-poslovna šola Koper in Gimnazija Celje – Center.

Vsi nagrajeni vrtci in šole, ki odlično delajo na področju športa otrok in mladine, glede na vrsto priznanja prejmejo tudi finančno nagrado za nakup športnih rekvizitov.
DSC_5178

Brežiška ravnateljica in športni pedagogi s prejetima priznanjema v družbi dr. Francija Petka


Preteklo šolsko leto je bilo na športnem področju izjemno tudi za udeleženke šolskega svetovnega prvenstva ISF v košarki, ki je potekalo septembra 2022 v Beogradu. Dijakinje III. gimnazije Maribor so dosegle odlično tretje mesto in osvojile bronasto medaljo. V Brežicah sta bili dve članici ekipe Lena in Špela, ki sta prevzeli posebno priznanje za odličen rezultat, podelila jima ga je Mateja Reberšak Cizelj, vodja mednarodnih tekmovanj na Zavodu za šport RS Planica.

Petek je podelil tudi nagrado Fair play – športna poteza trem nagrajencem, in sicer športnemu pedagogu Mihi Mlinarju in učencu Taju Tinauerju iz OŠ Žiri za športno potezo na področnem atletskem tekmovanju v Kranju. S strani merilne ekipe (Timing Ljubljana) je prišlo do napake in Taju so pripisali najboljši čas kvalifikacij, ki pa ga ni dosegel. Napako sta nagrajenca sporočila vodji tekmovanja in pri ponovnem ogledu posnetka se je potrdilo, da je zmagovalec drug učenec, ki mu je bilo s to potezo omogočeno nadaljnje tekmovanje. Nagrado je prejel tudi učenec Tilen Marinšek iz OŠ Vič. Na državnem prvenstvu v akvatlonu v Slovenj Gradcu je v kategoriji najmlajših dečkov Tilen nekaj metrov pred ciljem tekel na drugem mestu. Vreme je bilo zelo slabo, saj je deževalo. Učenec, ki je vodil, je v luži in na spolzkem terenu tik pred ciljem padel. Tilen ni hotel izkoristiti padca tekmeca in je počakal, da je slednji vstal in pritekel v cilj kot zmagovalec, Tilen pa je tako zasedel drugo mesto.
DSC_5169

Brežiški učenci, ki so odlični športniki in dosegajo odlične rezultate


Kot zadnje je Gašper Plestenjak, vodja programov športa otrok in mladine na Zavodu za šport RS Planica, posameznikom, ki so v zadnjih letih vnesli velik pečat v programe Športa mladih, podelil še posebne zahvale. Prejeli so jih Dušanka Kolčan za 20-letno vodenje športnih programov v mestni občini Ljubljana, Simon Mihalina za več kot desetletje dolgo vodenje področnega centra Maribor in Petra Jaćimović za dolgoletno vodenje programov na obalnem področju.

Na brežiški šoli veliko uspešnih športnikov

Predstavili so tudi učenke in učence brežiške šole, ki so predani in zelo uspešni športniki. V prejšnjem šolskem letu so na šolskih tekmovanjih skupno osvojili kar 11 odličij, od tega dve prvi, štiri druga in pet tretjih mest. Zlato medaljo so osvojili Jure Cvelbar, Jaka Abram, Jazon Krošelj, Tijan Krošelj, Lukas Vinkler in Tai Kolar v košarki 3x3 ter Bojana Nikolov v skoku v višino. Poleg njih je še veliko uspešnih športnikov na šolskih in klubskih tekmovanjih: Ema Menoni (plavanje), Veritsa Yaneva (tenis), Aleks Vaš (boks), Alex Novak (motokros), Lili Pinterič, Taira Smonkar in Tia Volk (kajak kanu), Leon Vahčič (atletika), Leon Lapuh (nogomet) ter Marko Škul (smučanje, nordijska kombinacija in smučarski skoki).
DSC_5150

Prejemniki priznanja Fair play


E-hrast bo letos tudi zaradi športnih uspehov na šoli spet še malo višji

Ob tem so posamezniki na prireditvi v Športni dvorani Brežice tudi nagovorili navzoče. Ravnateljica brežiške OŠ mag. Marija Lubšina Novak je med drugim omenila, da OŠ Brežice na razpisu za najbolj športno šolo sodeluje od leta 2004. »Zaposleni se že skoraj 20 let trudimo, da v spodbudnem učnem okolju in s sodobno zasnovanim poukom omogočamo učencem razvoj čim več njihovih potencialov. Ponosni smo, da lahko z najvidnejšimi dosežki učenk in učencev ter njihovih mentorjev vsako leto obogatimo našo skulpturo e-hrast, našo rastočo knjigo, ki krasi osrednji del šolskega dvorišča in ponazarja težnjo vseh deležnikov šole po nenehni rasti in razvoju,« je poudarila ter omenila, da bodo 25. oktobra na šolski prireditvi Dan rastoče knjige e-hrast ponovno obogatili. Dodala je, da vse zbrane na prireditvi navdihuje in vodi isti cilj – učencem približati gibanje in šport. Po njenih besedah želijo doseči, da bi otroci pri tem uživali, se zabavali, družili, spoznavali različne športe, urili svoje spretnosti in sposobnosti ter odkrivali svoja močna področja in tudi, ko pride čas za to, tekmovali. Vsem sodelavcem, zlasti učiteljem športa, se je zahvalila za strokovno in predano delo, staršem za sodelovanje in podporo, ki jo namenjajo otrokom v šoli, ko jo eni ali drugi potrebujejo, ter učenkam in učencem, ki so dodali kamenček v mozaik in pripomogli k laskavemu nazivu, ki ga je OŠ Brežice prejela že dvajsetič zapovrstjo.
DSC_5050

Plesna skupina OŠB


Župan Ivan Molan je izpostavil naziv Evropskega mesta športa, ki ga je bila občina Brežice deležna v lanskem letu, ter močno podporo športu mladih, saj je bilo v letošnjem letu priznanih 56 programov, ki so jih prijavili različni društva, klubi pa tudi šole v občini, in v te programe je vključenih približno 3000 vadečih. »To je za občino Brežice, ki ima 24 tisoč prebivalcev, res izjemen uspeh, saj se praktično 15 % naših občanov aktivno ukvarja s športom, veliko pa je tudi takšnih, ki se s športom ukvarjajo prostovoljno, s srcem,« je dejal ter dodal, da je to izjemnega pomena tako zaradi samega razvoja športa kot tudi zdravega načina življenja. Poudaril je, da je šport v brežiški občini zapisan z veliki črkami, za kar skrbijo športniki z različnimi uspehi na tekmovanjih.

Dr. Franci Petek je povedal, da je gibanje nekaj, kar lahko gradi človeka v polnosti oz. mu omogoča, da s pomočjo gibanja razvija tudi druge potenciale, ki jih še posebej mlad človek ima. Izrazil je veselje, da so v preteklem šolskem letu znova uspeli izpeljati čisto vse programe šolskega športa, saj pred tem nekaj let zaradi epidemije covida to ni bilo možno, ter da je toliko otrok in mladostnikov vključenih v te programe.

Gašper Plestenjak je dejal, da so programi športa mladih tisti del šolskega prostora, ki bogati preživljanje časa v šoli tako učencem kot športnim pedagogom in drugim zaposlenim v šolah in vrtcih. Veseli se ponovnega snidenja z njimi tudi v tem šolskem letu.

V kulturnem programu, ki ga je povezovala Katarina Novak, so sodelovali učenke in učenci OŠ Brežice – vokalna skupina ABCD pod mentorstvom Tjaše Kramar, plesna skupina OŠB pod mentorstvom Andreje Resnik, otroška folklorna skupina Kresnice pod mentorstvom Alenke Jezernik ter plesni duo Larisa Putrih Šetinc in Julija Pavlič.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte