Časopis za pokrajino Posavje
27.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pia Marie Ružič državna podprvakinja v šahu!

Objavljeno: Četrtek, 22.07.2021    Rubrika: Ostali športi Sporočilo
Pia marie ruzic viceprvakinja

Pia Marie Ružič (desno) je druga najboljša članica za leto 2021

Pia Marie Ružič je na nedavnem državnem prvenstvu članov in članic, ki je potekalo na Otočcu med 3. 7. 2021 in 10. 7. 2021, osvojila odlično 2. mesto med članicami!

Pia Marie je sicer na turnirju med vsemi nastopajočimi zasedla 10. mesto, le mesto za njo pa je tekmovanje z 11. mestom končal Matej Požun, ki je bil najvišje uvrščeni član našega kluba. Oba sta dosegla 5.5 točke od možnih 9. Tekmovanja so se udeležili še trije šahisti našega šahovskega kluba: Suzana Urbanč je s 4 osvojenimi točkami zasedla 33. mesto, mladinca Filip Radej in Pika Radej pa sta s 4 oziroma 3 točkami osvojila 35. oziroma 40. mesto. Oba sta tudi znatno povečala svoj ELO rating, Filip Radej ga je povečal za kar 130,40 točke!

Za nastope na državnem prvenstvu vsem prav lepo čestitamo in se jim zahvaljujemo za uspešno zastopanje klubskih barv. Še prav posebna pohvala velja tudi našemu sponzorju, podjetju ELMONT d.o.o., ki s svojo podporo našim najperspektivnejšim mladincem še naprej omogoča njihovo šahovsko in osebnostno rast!

Rezultate tekmovanja si lahko ogledate na: https://chess-results.com/tnr567601.aspx?lan=13&art=1&rd=9&turdet=YES

Krški mladinci zelo uspešni na nedavnem mladinskem državnem prvenstvu
sah-skupinska-mladinci na mladinskem drzavnem prvenstvu

Z leve proti desni: v prvi vrsti trenerja Hilmija Ahmatovič in Samo Štajner, v zgornji vrsti pa Bruno Glas, Anže Daničič, brat in sestra Filip ter Pika Radej, Pia Marie Ružič in Taja Guid


Med 24. 6. in 1. 7. je na Čatežu potekalo mladinsko državno prvenstvo v standardnem in pospešenem šahu za leto 2021. Gre za največje šahovsko tekmovanje pri nas, saj se vsako leto zbere več sto tekmovalcev iz vse Slovenije v starostnih kategorijah od 8 do 18 let.

Letos je delegacija našega šahovskega kluba štela 9 nastopajočih:
  • Pia Marie Ružič D18
  • Pika Radej D14
  • Taja Guid D14
  • Filip Radej F16
  • Borut Jan Ružič F14
  • Bruno Glas F12
  • Anže Daničič F10
  • Nik Ašič F10 in
  • Alen Keber F10.
pia marie ruzic na mladinskem dp

Pia Marie Ružič z novo lovoriko na šahovskem parketu. Postala je državna mladinska prvakinja med dekleti do 18 let!

Poleg tega sta dva naša člana sodelovala tudi v sodniškem kadru tekmovanja. Vse podrobnosti o tekmovanju si lahko ogledate na uradni spletni strani tekmovanja: Uradna spletna stran tekmovanja (ŠZS). Rezultati pa so vidni na straneh chess-results platforme.

D18 – Pia Marie Ružič državna prvakinja!

V kategoriji deklet do 18 let je ponovno blestela naša najboljša mladinka zadnjih let, Pia Marie Ružič, ki je v dvokrožnem berger sistemu zanesljivo odpravila najresnejšo konkurentko Nušo Hercog. V medsebojnem obračunu je slavila zmago in remi ter tako postala državna mladinska prvakinja med dekleti do 18 let. Tretje mesto je zasedla Vita Širaj.
taja guid in pika radej na sahovskem dp

Taja Guid (1. mesto) in Pika Radej (2. mesto) s pospešenega dela letošnjega državnega prvenstva


Na pospešeni izdaji letošnjega prvenstva pa je bila boginja šaha vendarle bolj naklonjena prej omenjeni Hercogovi, ki je v medsebojnem obračunu proti Pii Marie slavila, slednja pa je zasedla končno 2. mesto na pospešenem prvenstvu.

D14 – Dvakrat dve vrhunski uvrstitvi!

V kategoriji deklet do 14 let smo imeli v ognju dve železi. In v obeh primerih smo lahko navdušeni! Taja Guid je namreč zasedla končno 2. mesto v standardnem tempu, Pika Radej pa 3. mesto! Na pospešeni izdaji sta obe dekleti še izboljšali svoji uvrstitvi in dosegli dvojno zmago za naš klub!

S tako kvalitetnim podmladkom nas za vrhunski ženski šah tudi v prihodnje ni treba skrbeti. Iskrene čestitke obema nastopajočima!
bruno glas

Bruno Glas


F16 – Filip Radej na koncu na 6. mestu

Filip Radej je nastopil v kategoriji fantov do 16 let in zasedel končno 6. mesto. Na pospešenem prvenstvu je zasedel končno 9. mesto. S svojim nastopom je popravil svojo FIDE ELO rating za 72,40 točke, kar je prav tako lep izkupiček letošnjega prvenstva.

F14 – Borut Jan Ružič s izboljšanim ELO ratingom

V kategoriji fantov do 14 let je nastopil Borut Jan Ružič, ki je na tekmovanjih dosegel 11. in 12. mesto. Na obeh tekmovanjih je izboljšal svoj FIDE ELO rating in si nabral izkušnje ia prihodnja tekmovanja. Je tudi član odlične kadetske postave, ki je nastopila na nedavnem kadetskem prvenstvu Slovenije.
anze danicic

Anže Daničič, 2. mesto v standardnem šahu in 3. v pospešenem tempu


F12 – Bruno Glas ponovno na zmagovalnem odru!

V kategoriji fantov do 12 let, se je letos ponovno odlično odrezal Bruno Glas, ki se je vrnil na zmagovalni oder in osvojil končno 3. mesto v zelo močni konkurenci 21 mladih šahistov. Na pospešenem prvenstvu je bil v igri za zmagovalni oder vse do zadnje partije, vendar se je po končnem porazu moral zadovoljiti s končnim 9. mestom, le pol točke za samim vrhom.

Bruno je prikazal odlično igro in lepo šahovsko rast tekom tekmovanja, za dosežen uspeh pa mu lahko le čestitamo in mu zaželimo dobro delo do prihajajočih mednarodnih nastopov.

F10 – nova generacija šahistov in dve uvrstitvi na zmagovalni oder Anžeta Daničiča

V kategoriji fantov do 10 let so naše barve zastopali kar trije mladi šahisti: Anže Daničič, Nik Ašič in Alen Keber. Na turnirju se je na koncu najbolje odrezal Anže Daničič, ki je zasedel končno 2. mesto v standardnem šahu in 3. mesto v pospešeni izdaji tekmovanja.

Nik Ašič je dolgo krojil sam vrh razpredelnice tako v standardnem kot pospešenem tempu. V standardnem tempu je v zaključku malenkost popustil in zasedel končno 6. mesto. V pospešenem tempu je prikazal še boljšo predstavo in v zadnji partiji igral za končno 2. mesto na tekmovanju. Žal je po številnih preobratih partijo na koncu izgubil in zasedel končno 5. mesto, le pol točke za drugouvrščenim tekmovalcem! Vsekakor lepa popotnica za naprej.

Alen Keber je tekmovanje v standardnem času sicer začel počasi, na koncu pa se je vendarle razigral in zasedel končno 7. mesto. V pospešenem tempu je v močnejši konkurenci rezultatsko zaigral še bolje, vendar v igri številk na koncu vendarle zasedel 11. mesto.

Brez vas našim mladincem ne bi uspelo!

Na koncu lahko mladim tekmovalcem samo še čestitamo za imenitne uspehe. Našemu klubu so namreč priigrali kar 9 uvrstitev na zmagovalni oder, kar nas med vsemi klubi postavlja na drugo mesto med osvojenimi lovorikami, ki si ga delimo s Celjskim ŠK. Največ pokalov je romalo v štajersko prestolnico, saj je ŽŠK Maribor osvojil kar 14 pokalov.

V teh negotovih časih, ko smo pogosto trenirali na daljavo in se soočali s pomanjkanjem sredstev, so nam na koncu vendarle pomagali številni podporniki in seveda tudi starši, brez katerih sadov preteklega dela letos ne bi morali obrati. Na tem mestu bi se radi zahvalili našim trenerjem, ki so pomagali s pripravami in vodenjem naših mladih tekmovalcev, vsem staršem, ki so pomagali svojim (in drugim) otrokom z logistično in moralno podporo, ter ne na koncu tudi številnim donatorjem in sponzorjem, ki so omogočili izpeljavo treningov in na koncu tudi samo udeležbo na tekmovanju.

Še posebej bi želeli izpostaviti podjetje Elmont d.o.o., ki nam je že nekajkrat priskočilo na pomoč pri delu z mladimi šahisti in je tudi letos prisluhnilo našim potrebam ter nam tudi pomagalo izpeljati uspešen projekt mladinskega DP do konca.

Vir: ŠK Triglav Krško
« Nazaj na seznam