Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pia Marie Ružič uspešno zastopa Slovenijo na domačem ekipnem EP v šahu

Objavljeno: Četrtek, 18.11.2021    Rubrika: Ostali športi Redakcija
ekipno_ep_v_sahu_terme_catez (41)

Šahovski dvoboji potekajo v dvorani hotela Toplice v Termah Čatež.

Terme Čatež so v teh dneh prizorišče 23. ekipnega evropskega prvenstva v šahu, kar je najpomembnejši šahovski dogodek v Sloveniji po letu 2002, ko je bila pri nas 35. šahovska olimpijada. V drugi ekipi Slovenije v ženski konkurenci je prvič tudi 17-letna Pia Marie Ružič iz Brestanice, članica ŠK Triglav Krško, ki je nastope začela slabše, saj je prvi dve partiji izgubila, nato pa dosegla remi in dve zaporedni zmagi, še posebej odmevna je zadnja (v šesti partiji v četrtek), ko je premagala veliko močnejšo špansko nasprotnico Mario Eizaguerri Floris in tako priigrala edino točko drugi ekipi Slovenije proti devetopostavljeni Španiji (1:3).

ekipno_ep_v_sahu_terme_catez (32)

Pia Marie Ružič je v šestem kolu dosegla odmevno zmago proti veliko močnejši španski šahistki.

Na ekipnem EP nastopa 39 reprezentanc v odprti in 31 v ženski konkurenci, med njimi 138 udeležencev z nazivom velemojster in 23 ženskih velemojstric. Slovenija nastopa s po dvema ekipama v obeh kategorijah in z vsemi najboljšimi. Na prvih dveh deskah sta Laura Unuk, ki je na začetku maja tudi uradno postala prva Slovenka z nazivom mednarodnega mojstra, in velemojster Luka Lenič, najboljši slovenski šahist zadnjega desetletja. Po šestih odigranih partijah (od devetih) tako v odprti kot ženski konkurenci vodijo Rusi oz. Rusinje, moška druga ekipa Slovenije zaseda 21. mesto, prva ekipa pa 25., medtem ko je pri ženskah prva ekipa na 25. mestu, druga, v kateri je Pia Marie, pa dve mesti za njo. V petem krogu je npr. druga slovenska moška ekipa presenetila prvo, ki je sestavljena iz samih velemojstrov, in jo premagala.

Pet partij: po dve zmagi in poraza ter remi

ekipno_ep_v_sahu_terme_catez (24)

Najboljša šahistka v Sloveniji Laura Unuk (levo) je v četrtek remizirala proti edini islandski velemojstrici Lenki Ptačnikovi.

Pia Marie je doslej v petih partijah osvojila 2,5 točke od možnih 5. V prvi je izgubila proti Madžarki Zsoki Gaal, v drugi ni igrala, v tretji je zabeležila poraz proti Sanji Trajkovski iz Severne Makedonije, v četrti je remizirala z Avstrijko Anniko Froewis, v peti dosegla prvo zmago proti Islandki Johanni Bjorg Johannsdottir, v šesti pa torej še eno zmago proti Marii Eizaguerri Floris. Ker ima perspektivna posavska šahistka pred začetkom vsakega dvoboja raje, da se lahko v miru pripravi nanj, nam je na nekaj vprašanj odgovorila po koncu četrtkovega dvoboja.

Kako si zadovoljna z dosedanjim potekom prvenstva in seveda s svojimi partijami, je bila kakšna še posebej specifična oz. bolj zahtevna od ostalih?

Po današnjem kolu lahko rečem, da sem z dosedanjim potekom prvenstva še kar zadovoljna, bi bilo pa drugače, če bi me vprašali pred prostim dnevom (v sredo, op. p.). Na začetku turnirja sploh nisem igrala dobro, proti koncu mi pa še s par dobrimi partijami kaže malo bolje. Tudi ekipi gre še kar v redu, če dobro odigramo še zadnja kola, lahko naredimo lep rezultat. Med svojimi partijami bi najbolj izpostavila današnjo partijo (6.), ko sem premagala veliko močnejšo nasprotnico od sebe in smo za las zgrešile remi ali celo zmago proti devetim nosilkam, Špankam.

S kakšnimi pričakovanji si šla na EP, si si zadala kak cilj?

Na evropsko prvenstvo sem šla brez večjih pričakovanj, saj nisem vedela, kaj pričakovati. Zame je to eden prvih večjih ekipnih turnirjev v sklopu reprezentance in še ne vem, kako v resnici stvari izgledajo na tem nivoju, kako dobre so nasprotnice, kakšen je optimalen urnik ali pa količina priprav, kako težko bo ... Upala pa sem, da bo naši ekipi šlo čim bolje in da tudi sama odigram par dobrih partij.

Kaj zate osebno pomeni biti del slovenske reprezentance na velikem tekmovanju, je prisotne tudi kaj treme pred partijami?

Biti članica slovenske reprezentance je zame velika čast in nastopi na takih velikih tekmovanjih, kjer igrajo najboljši na svetu, ki jih ponavadi spremljaš le preko interneta, so neprecenljiva izkušnja. Trema pa je tako ali tako vedno prisotna, a hitro izgine, ko se partija začne, ker zelo hitro padeš v igro in pozabiš na svet okoli sebe (in posledično tudi tremo).

Igraš raje s črnimi ali belimi figurami in zakaj?

Zaenkrat še nimam preference, je pa v šahu tako nenapisano pravilo, da je vedno bolje igrati z belimi, saj lahko tako diktiramo igro (medtem ko moramo s črnimi samo 'slediti' otvoritvam belega). Odvisno je tudi od tega, kako sem pripravljena ali pa katero otvoritev igra naprotnica. Res pa je, da razlike med igro z belimi ali pa s črnimi postanejo bolj pomembne šele na profesionalnem nivoju, kjer je tako ali tako zelo težko zmagati in je posledično vsaka prednost (pa če še tako majhna kot prva poteza) zelo pomembna.

Kaj v teh dneh počnete tekmovalci glede na to, da ste v 'mehurčku' in tako rekoč nimate stika z zunanjim svetom, se družite tudi s šahisti in drugih držav?

Turnir poteka precej podobno ostalim turnirjem, tako da se (skoraj) ne opazi, da je zunaj epidemija. Tekmovalci se čez dan pripravljamo, zvečer ali na prosti dan pa kakor kdo – nekateri se radi podružijo s prijatelji iz drugih držav, nekateri pa se raje sproščajo ob seriji ali pa na bazenu.

Kaj te še čaka po nastopu na EP in kakšni so tvoji cilji za naprej?

Po evropskem prvenstvu me v bližnji prihodnosti (letos) čaka še evropsko pospešeno šolsko tekmovanje preko interneta. Moji cilji za naprej so še naprej pridno trenirati in nadgrajevati svojo igro, rezultati in rejting pa ponavadi pridejo ob tem.

Trener: V Pii Marie vidim šampionski potencial
ekipno_ep_v_sahu_terme_catez (5)

Trener Toni Kos


Pred četrtkovimi partijami na ekipnem EP (začnejo se vedno ob 15.00) smo se pogovarjali s trenerjem Pie Marie Tonijem Kosom, ki prihaja iz Krškega. Kot nam je med drugim zaupal, je njegova varovanka za svoje standarde startala zelo slabo, a sta ji remija in dve zmagi izboljšali razpoloženje. "Je zelo skromna oseba. Vedno se bo pošteno pripravila in tudi odigrala do konca, včasih gre, včasih ne. Pri njej se je spremenilo, saj je po navadi proti koncu turnirja znala popustiti, v zadnjem času pa je ravno obratno – slabši začetek in boljši konec, kar je zelo dobra karakterna lastnost," je povedal in omenil, da je pred kratkim postala tudi evropska prvakinja v pospešenem šahu in to potrdila še s tretjim mestom na online EP v pospešenem šahu, tako da se v njej vidi šampionski potencial. "Po mojem mnenju v Posavju še ni bilo tako talentirane šahistke, da bi lahko kandidirala za medalje na evropskih prvenstvih," je poudaril in omenil, da je bila še dve leti nazaj v podobnem položaju Larisa Kuhar, ki je bila tedaj celo na vrhuncu šahovske kariere, saj je postala mojstrica in bila prva v Sloveniji ter tudi krepko pred Pio Marie, a je potem dala prednost glasbi oz. petju namesto šahu. Po njegovem je Pia Marie trenutno med tremi najbolj perspektivnimi šahistkami v Sloveniji, in če se bo dobro razvijala, se lahko od nje še veliko pričakuje. Glede na to, da bdi nad več slovenskimi ekipami, je po njegovih besedah do konca prvenstva še vse mogoče, sta pa obe prvi slovenski ekipi prve partije odigrali malce pod svojim nivojem, a so šahistke s četrtkovo zmago proti Islandiji delno popravile vtis, šahisti pa so z remijem proti višje postavljeni Avstriji tudi prikazali več.

Na Čatežu tudi "čudežni deček" Alireza Firouzja

Sicer pa je na Čatežu ob Savi med šahisti tudi v Iranu rojeni Alireza Firouzja, ki zdaj brani barve Francije in je po rejtingu že tretji igralec sveta. 18-letni mladenič bo imel prihodnje leto priložnost izzvati svetovnega prvaka. Po Magnusu Carlsenu in Bobbyju Fischerju je namreč postal tretji najmlajši kandidat za izzivalca, s tem je tudi ogrozil rekord Garija Kasparova, ki je bil leta 1985, ko je prvič postal najboljši na svetu, star 22. Pred dvema letoma je Firouzja zapustil rodni Iran, ker se ni strinjal z odločitvijo, da Iranci ne smejo igrati z Izraelci. Če bi igral, bi bil v domovini kaznovan. Zdaj tekmuje pod francosko zastavo.

Ekipni EP bi moral biti sicer že maja lani, a so ga zaradi pandemije covida-19 najprej prestavili na lanski december, potem pa še drugič na letošnji novembrski termin. Udeleženci bivajo v "mehurčku", gledalcev ni v dvorani, tekmovanje pa je mogoče v živo spremljati le prek spleta.

Zorčič: Šah naj postane olimpijski šport

Uradno odprtje prvenstva je bilo prejšnji četrtek v Viteški dvorani gradu Brežice, kjer je bil osrednji govornik predsednik DZ Igor Zorčič, tudi predsednik častnega odbora EP, ki je predstavil bogato slovensko šahovsko zgodovino. Med drugim je dejal: "Verjamem, da si v prihodnih dneh na Čatežu lahko obetamo šahovsko poslastico. Prepričan sem, da bodo partije polne domišljenih potez in nepričakovanih preobratov. Čeprav šah, navzven tako miren, navznoter pa poln adrenalina in intenzivnega dela možganov, ni olimpijski šport, podpiram prizadevanja, da bi to postal. S tem bi tudi njegova popularnost zagotovo še zrasla. Moja želja je, da med nami in na svetu ne bi bilo drugih vojn, razen tistih na osemvrstnih ploščah." Navzoče je nagovoril tudi predsednik Šahovske zveze Slovenije dr. Milan Brglez.

R. R.

#povezujemoposavje

« Nazaj na seznam
»