Časopis za pokrajino Posavje
21.10.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavec krojil razplet kolesarske vožnje na Hrvaškem

Objavljeno: Ponedeljek, 24.06.2019    Rubrika: Ostali športi Bralci pišejo
IMG_6273
Celo največji kolesarski zanesenjaki se stresejo ob dejstvu: najdaljša kolesarska ultra-maratonska vožnja na Hrvaškem, daljša celo od slovenskega DOS-a. 1450 kilometrov, nekaj več kot 15.000 m višinske razlike, celotna vožnja s kolesom poteka brez spremstva, v kompletni samooskrbi.

Močna mednarodna zasedba, najboljši hrvaški, italijanski, ukrajinski in ruski ultra kokesarji. Udeleženci se sami odločijo kje, kdaj, koliko bodo jedli ter koliko bodo počivali na poti. Letos se je vožnje, imenovane 4CC (4 Corners of Croatia-ex HardCro) udeležil tudi Posavec Damjan Z. aka Dami Zupi.
IMG_6203
Trasa vožnje poteka na relaciji Ilok(najbolj vzhodni del Cro), preko Vukovarja, Mursko središče, Sv. Martin na Muri(najbolj severni del Cro), Varaždin, Zagreb, Karlovac, Opatija, prelaz Učka, Umag, Savudrija (najbolj zahodni del Cro), prelaz Učka, Rijeka, Senj, Karlobag, Paklenica, Benkovac, Skradin, Split, Majarska, Ploče, Neum (BiH), Dubrovnik in cilj Molunat (najbolj vzhodni del Cro). Zupi je uspel navedeno traso v dolžini 1450 km prevoziti v nekaj manj kot 72 urah, vsega skupaj zgolj s 3 postanki za spanec v dolžini po 5 minut. Tako je Zupi (Slo) v cilj prišel nekaj več kot 10 ur pred drugouvrščenim Riccardo Kuharjem (Cro) in tretje plasiranim Darkom Kosom (Cro), ki je ciljno črto prečkal skoraj 21 ur za Zupijem.

Da je Zupi vajen daljših kolesarskih voženj (Trst-Atene 2019, Krško-Nerezine, brevet Benkovac na Sv. Jure 400 km) smo že vajeni, a s tokratnim podvigom se je Zupi dokončno vpisal na kolesarski zemljevid Slovenije, Hrvaške ter širše.

Brevet (dolga self-supported vožnja op.a.), ki to ni bila - tekmovalno nastrojeni udeleženci so "stisnili" že prve kilometre po startu, je pravi test tako za telesno kot tudi za psihično pripravljenost, katerega je Zupi več kot uspešno prestal in dokazal, da ni z 42 leti in zgolj 4 leti v kolesarski karavani nič nemogoče. Hkrati je Zupi postavil rekord proge, kar bo gotovo velik izziv prihajajočim generacijam kolesarjem tega mega projekta na Hrvaškem.

Kot zanimivost naj dodamo, da je Zupi v teh 72 urah na poti spal vsega skupaj 3x po 5 minut, na poti potrošil preko 20.000 kCal ter navkljub tempirano-zahtevni vožnji še uspel najti čas zahvaliti se vsem navijačem, ki so ga bodrili preko interneta ali pa ob cesti na poti. Hvala tudi za vsa sporočila, ki po tej odmevni vožnji še vedno prihajajo s strani tako slovenskih, hrvaških in ostalih kolesarskih navdušencev.

Izrecno se Zupi zahvaljuje Avtoline Krško, ki mu stoji na njegovi kolesarski poti v tudi v tej sezoni. Sedaj sledi nekaj dni počitka, nato pa vnovič do Dubrovnika, tokrat po drugi trasi.

D. Z.
 
« Nazaj na seznam