Časopis za pokrajino Posavje
14.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Potapljačica Slavica Žertuš niza uspehe pri potapljanju na vdih

Objavljeno: Ponedeljek, 11.05.2020    Rubrika: Ostali športi Redakcija
Slavica Zertus (1)

Potapljačica Slavica Žertuš tekmuje v potapljanju na vdih dobri dve leti.

Udeležba na tekmovanjih v statični apneji in dinamični apneji brez plavuti je prinesla posavski potapljačici Slavici Žertuš že mnogo dobrih rezultatov, s katerimi se uvršča med najboljše ne samo v Sloveniji, temveč tudi v svetu.

Lanskega oktobra se je udeležila mednarodnega tekmovanja na Dunaju, kjer se je veselila dveh večjih uspehov – v statični apneji je osvojila 1. mesto, v dinamični apneji, v kateri je tekmovala s stereo plavutmi, je dosegla 3. mesto. Zaradi ogromne prednosti, ki jo je naredila v statični apneji s skoraj 7 minut dolgim zadržanim dihom je nato osvojila prvo skupno mesto ter popravila svoj državni rekord za dvajset sekund.

Slavica Zertus (2)

Trening v vodi

Zadnja tekma, ki se je je udeležila v lanskem letu, je potekala v Ljubljani pod imenom Blue Tiles AIDA Slovenia Pool Open. Z odličnim nastopom se je uvrstila na 1. mesto v statiki in prav tako v dinamiki s stereo plavutmi ter osvojila 1. mesto v ženski kategoriji. »To je bila prva tekma, ki sta jo organizirali Maja Božiček iz Bistrice ob Sotli s pomočjo Tjaše Učakar. Zelo sem vesela, da sta uspeli tekmovanje spraviti na najvišji nivo dobre organizacije, vzdušja in odličnih nagrad,« se spominja Slavica Žertuš, ki se je v letošnjem letu, tik pred izbruhom koronavirusa, udeležila mednarodnega tekmovanja v Innsbrucku, kjer je tekmovala v dveh disciplinah: statični apneji in dinamični apneji brez plavuti. V statični apneji je dosegla 2. mesto, v dinamični apneji 3. Skupno se je uvrstila na 2. mesto v ženski kategoriji.

Slavica Zertus (4)

Žertuševa na tekmovanjih posega po najvišjih mestih.

»Z rezultati sem več kot zadovoljna, naredila sem veliko več, kot sem pričakovala. Tako sva se s partnerjem Marjanom odločila, da poskusim v tem športu narediti svoj maksimum, zato sem v letošnjem februarju začela s pospešenimi treningi pod okriljem svetovnega prvaka Poljaka Mateusza Malina, ki se lahko pohvali ne samo z neverjetno statično apnejo 11-ih minut, temveč tudi s 316-mi metri, preplavanimi v bazenu z enim vdihom. Pod njegovim vodenjem je moj napredek več kot očiten,« pripoveduje in nadaljuje, da je morala treninge zaradi epidemije koronavirusa prilagoditi. »Treninge se da opraviti tudi brez vode, kar je zame sicer večji napor, ampak sem se tudi tega navadila. Suhi treningi so podobni kot v vodi, razlika je le v tem, da pri suhi statični apneji enostavno delaš različne tehnike zadrževanja diha na postelji. Vaje so ali s polnimi ali s praznimi pljuči. Suha dinamična apneja je podobna zadrževanju diha med hojo,« pojasnjuje potek vadbe in dodaja, da je z omenjenimi treningi uspela doseči mejo 7 minut, medtem ko je njen nov osebni rekord v statični apneji 7 minut in 8 sekund. »Predvidevam, da bodo rezultati v vodi mnogo boljši, saj nam potapljaški refleks omogoči še daljše zadrževanje diha,« je prepričana.

Njeni načrti so trenutno nekoliko porušeni – do junija se je nameravala udeležiti štirih mednarodnih tekmovanjih, v začetku julija pa je nameravala na svetovno prvenstvo v Srbijo, a zaradi novonastale situacije so vsa tekmovanja odpovedana. »Manjša tekmovanja bodo večinoma prestavili na naslednjo leto, za svetovno še niso uspeli napovedati, kdaj bo. Upam, da se bodo začela konec leta ali v začetku naslednjega leta,« je optimistična posavska potapljačica, ki je zaposlena v ZD Krško. »Zaključujem tudi fakulteto za družboslovno informatiko, ravnokar sem na polovici pisanja diplome, ukvarjam se tudi s slikanjem na platnu, tako da je moj vsakdan kar pester,« še pojasni in zaključi, da pogreša vodo in vedno bolj tudi morje, kjer s potapljanjem na vdih rada zaplava globoko v globino morskega površja.

S. R., foto: S. Žertuš (osebni arhiv)
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte

09.01.2020 | Redakcija

Edini ohranjen uskoški stolp

10.04.2019 | Redakcija

Zdravi in negovani zobje

07.05.2020 | Redakcija

Vesele praznike!