Časopis za pokrajino Posavje
15.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Rekordno število posavskih plezalcev na plezalnem taboru v Paklenici

Objavljeno: Petek, 10.07.2020    Rubrika: Ostali športi Sporočilo
pakla 1
Konec junija se je rekordno število članov Posavskega alpinističnega kluba, kar 71, udeležilo tradicionalnega letnega srečanja v Paklenici. Namen srečanja je bil seveda preplezati čim več lepih alpinističnih in športnoplezalnih smeri in obiskati najvišje vrhove nad kanjonom Paklenice.

Da je plezanje in pohodništvo potekalo po predvidnem načrtu in seveda predvsem varno, so poskrbeli izkušeni alpinistični inštruktorji in alpinisti Aleksandra Voglar, Gorazd Pozvek, Arno Koštomaj, Matej Zorko in Peter Sotelšek ter izkušeni športni plezalci večraztežajnih športnih smeri Romana Tomšič, Mitja Voglar, Tadej Bernik, Gregor Cerjak, Jernej Špiler in Bojan Zorko.
 
PAKla 3

Na vrv s svojimi vodji navez so se navezali športni plezalci Kajetan Voglar, Marko Zakšek, Tanja Tušek Sotelšek, in Luka Jejčič ter pripravniki za športne plezalce in kandidati za alpinistično šolo Valerija Bogovič, Andreja Malus, Klemen Glas, Goran Hribar, Maja Stopar, Leon Kosem, Samo Šmajgl, Tomi Naglič, Blaž Kramar, Rok Brilej, Maja Blaznik in Nika Ogorevc.
 
Plezanje je potekalo v vseh sektorjih v kanjonu Paklenica, preplezali so naslednje večraztežajne smeri:
PAKla 2
  • v Velikem Čuku Centralni kamin, 5a, 180m; Severno rebro; 4b+, 170m in Bjela rampa, 3-, 130m;
  • v Malem Čuku Celjski steber, 5a, 150m in Flex & Rex, 5c, 140m;
  • v Velikem Vitreniku Oprosti mi pape, 4a, 150m;
  • v sektorju Kukovi ispod Vlake:Nosorog, 4b+, 200m. 
Najbolj zahtevne smeri pa so se plezale v mogočnih stenah impozantnega vrha nad kanjonom z imenom Aniča Kuk, in sicer smeri Bora Bora, 6a, 180m; Bračna, 5c, 200m; Lanno delle Lumache, 6a+, 250m; Figurae Veneris, 6a, 160m; Mosaraška, 6a, 350m; Barhmova, 5c, 300m; Besmrtnici, 6c, 350m; Danaja, 5b, 100m in Trik & Saleška, 5b, 180m.
 
Poleg plezanja dolgih, večraztežajnih smeri so se skoraj vsi udeleženci v samem kanjonu spopadali tudi z množico krajših športnih smeri, ki so visoke nekje do 35 metrov. Veliko udeležencev tabora se je podalo tudi na daljše gorniške ture, ki jih je vodil Martin Bedrač, in povzpeli so se na Vidakov in Bojin kuk.       
 
Organizacija tabora je pod vodstvom predsednice Posavskega alpinističnega kluba Aleksandre Voglar in  njene ekipe potekala res vzorno, saj izpeljava tako zahtevnih plezalnih vzponov, gorniških tur in tudi plezanja športnoplezalnih smeri ni mačji kašelj.
 
Vir: PAK
 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte