Časopis za pokrajino Posavje
6.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

S kolesom okoli Slovenije v enem 'šusu'

Objavljeno: Sobota, 30.05.2020    Rubrika: Ostali športi Redakcija
dami zupi-dos 2020 (8)

S Poglavcem sta na kolesu preživela dobrih 45 ur.

Krški rekreativni (ultra)kolesar Dami Zupi (javnosti se predstavlja zgolj s tem imenom) je skupaj s kolegom iz Trebnjega Alojzem Poglavcem od 8. do 10. maja v 'bruto' času 54 ur in pol prekolesaril traso nekdanje Dirke okoli Slovenije, dolgo dobrih 1200 km. Projekt enega najbolj zavzetih kolesarskih navdušencev v Posavju je imel tudi dobrodelno noto, saj sta na poti zbirala prispevke za družino v stiski.

Dami Zupi si je zelo želel, da bi enkrat prevozil traso Dirke okoli Slovenije (DOS), ki je potekala vrsto let, lani pa ni bila organizirana, prav tako – zaradi vsem znanih okoliščin – ne letos. »Ker so bile državne meje v času epidemije zaprte, sem razmišljal, kaj delati na kolesarskem področju. Do 30. aprila so bile zaprte tudi občinske meje in tega dne zvečer sem prišel na idejo, da bi letos vseeno odpeljal to traso.
dami zupi-dos 2020 (1)

Alojz Poglavc in Dami Zupi pred štartom vožnje v Novem mestu

Razmišljal sem, da bi k sodelovanju povabil še nekoga, ki ima z njo več izkušenj, in sem se spomnil na prijatelja Alojza Poglavca. Poslal sem mu sporočilo s predlogom in v 15 minutah mi je potrdil, da gre zraven,« pojasnjuje nastanek ideje 43-letni Krčan, po rodu sicer iz Radeč. Od ideje do štarta je bilo le dober teden dni časa, v katerem je bilo treba organizirati vso potrebno logistiko, ob tem pa se je Zupi odločil še, da projektu doda plemenit namen, »da ne bo to zgolj še ena kolesarska vožnja«. S Poglavcem sta se povezala z Lions klubom Trebnje in Centrom za socialno delo ter našla družino, zelo potrebno pomoči, ki sta ji namenila prostovoljne prispevke, zbrane v posebni škatli v času vožnje.
dami zupi-dos 2020 (17)

Trasa DOS 2020

DOS 2020 v številkah

Prevožena razdalja: 1225 km, višinska razlika: 14.640 m, najvišja točka: prelaz Vršič 1.611 m n.m.v., čas od štarta do cilja: 54 ur 28 min (upoštevajoč postanke za navijače ter prehrano), zgolj kolesarjenje: 45 ur 6 min, povprečna hitrost: 27,2 km/h, najvišja hitrost: 79,9 km/h.

dami zupi-dos 2020 (14)

Nočna vožnja

Na pot sta se podala v petek, 8. maja, dopoldne iz Novega mesta, kjer sta jo 54 ur in pol kasneje oz. v nedeljo, 10. maja, popoldne tudi zaključila. V tem času sta v 'neto' času dobrih 45 ur prekolesarila 1.225 km s 14.640 višinskimi metri, kar vsekakor ni 'mačji kašelj'. Za vso potrebno podporo je skrbela spremljevalna ekipa v kombiju v sestavi Matej Brulc, Žiga Anžlovar, Miran Goleš, Andrej Matič, Boris Praznik, Borut Dvornik in Aljaž Bratkovič. Imela sta dva postanka za prehrano in enega za dobro uro spanja, več kot je bilo načrtovanih pa je bilo postankov na trasi, saj so ju marsikje pričakali kolesarski navdušenci, ki sta jim namenila po nekaj minut pogovora. »Tako sva za predvideno časovnico zaostala za dve uri, ampak saj to ni bila tekma, pač pa kolesarska vožnja s plemenitim namenom,« pojasnjuje Zupi. Namen vožnje je bil tudi znova prebuditi kolesarsko javnost, zato sta pozvala kolesarje, da se jima lahko kjerkoli pridružijo, tako da sta skoraj celotno pot imela družbo, razen prvo noč, ki je bila zelo hladna in sta na Godovič prišla povsem premražena. Izpostavlja še zelo prisrčen sprejem v Prekmurju oz. v Dobrovniku, kjer sta ju pričakala župan Marjan Kardinar in tamkajšnji kolesarski prijatelji.
 
Uživa v vsakem kilometru na kolesu
 
Za Zupija to ni bila prva tovrstna 'ultra' preizkušnja, saj je lani prevozil traso 4CC (4 Corners of Croatia-ex HardCro), dolgo kar 1450 km in s 15.000 metri 'višincev'. V močni mednarodni konkurenci jo je s časom manj kot 72 ur prevozil celo najhitreje in se vpisal 'kolesarski zemljevid' širšega, ne le slovenskega prostora. Sicer pa gre za enega najbolj zavzetih rekreativnih kolesarjev v Posavju z največ prevoženimi kilometri. Lani jih je denimo prevozil kar 28 tisoč (letos se približuje že številki 10 tisoč), s čimer je primerljiv celo s tekmovalnimi kolesarji. Zanimivo pri tem je, da je začel kolesariti šele pred slabimi petimi leti oz. poleti 2015, od takrat pa je prekolesaril že več kot 100 tisoč kilometrov. »Prej nisem bil nikoli športno aktiven. Nekaj se je v meni 'premaknilo', še sam tega ne razumem najbolje,« pravi o svojih kolesarskih dosežkih. In doda: »Najbolj pomembno pa je, da pri tem ni bilo kilometra, v katerem ne bi užival, nič ni bilo prisiljenega, vse je spontano in z užitkom.« Na kolesu je v času kolesarske sezone praktično vsak dan, razen kakšnega dne za regeneracijo. Na vprašanje, kako najde čas za to, odgovori, da je vse stvar (samo)organizacije, a se zaveda, da mu to omogoča tudi narava njegovega dela, pri katerem ni vezan na osemurni delovnik na eni lokaciji. »Kolesarjenje je aktivnost tako za dušo kot za telo, na kolesu se utrudiš telesno in spočiješ duševno. Zagotovo to s sabo prinese ogromno dobrih stvari, od življenjskega sloga, prehrane, telesnega počutja, ne nazadnje pa tudi kroga ljudi, s katerimi se družiš. V tem krogu ni veliko prostora za obrekovanje in negativizem in podobne stvari, ki so v 'običajnem' življenju na žalost prepogoste,« zaključuje kolesarski navdušenec.
 
Peter Pavlovič, foto: osebni arhiv D. Z. in P. P.

#povezujemoposavje

Članek je objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.
« Nazaj na seznam