Časopis za pokrajino Posavje
18.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

S Šolo zdravja telovadimo preko malih zaslonov

Objavljeno: Petek, 11.12.2020    Rubrika: Ostali športi Sporočilo
društvo-šola-zdravja-cover-youtube
V Društvu Šola zdravja so konec novembra 2020 posneli film z vajami po metodi "1000 gibov". Film je na ogled na youtube kanalu "Šola zdravja vsako jutro ob 7.30".  Za ta korak so se odločili zaradi negotovosti časa omejenega gibanja, ki je posledica ukrepov stroke za zajezitev epidemije Covid-19. Šli so tudi korak naprej in so lokalnim televizijam po vsej Sloveniji predlagali, da film "Metoda 1000 gibov" uvrstijo v svoj redni jutranji program, ker veliko ljudi nima interneta in ne more spremljati telovadbe preko youtube kanala. Na ta način Društvo Šola zdravja v sodelovanju z lokalnimi televizijami prispeva svoj delež pomoči vsem prebivalcem Slovenije.

Odzvale so se naslednje lokalne televizije: ETV HD (Zasavje), TV Bled, TV Medvode, TV Vaš kanal, Gorenjska TV, Vascom TV (Pivka), AS televizija (Murska Sobota), GO TV  (Goriška), Kabelska TV (Ormož),  STV  (Savinjska  TV), ORON  TV  (Notranjska TV),  R Kanal+ (Ribnica), VI-TEL (Primorska TV), ATM TV (Kranjska Gora), BKTV, Koroška TV, Koroška Regionalna TV, TV Uršlja, TV LEP, TV Arena, Zasavska TV, SIP TV, E-Posavje TV. Nekatere televizije so takoj uvrstile "Metodo 1000 gibov" v svoj program, nekaj pa jih začne predvajati naslednji teden (od 14. decembra). Pri nekaterih televizijah ne najdejo prostora za vsakodnevno predvajanje, ampak so se potrudili in so uvrstili telovadbo "1000 gibov" vsaj 1-3-krat tedensko. Tako bo lahko preko malih zaslonov jutranjo vadbo "1000 gibov" spremljalo čim več ljudi. Z opcijo sedem dni nazaj lahko film predvajate vsak dan, ob kateri koli uri želite. Preverite, če vaš operater spremlja katero od navedenih lokalnih televizij, in se pridružite jutranji telovadbi preko malih zaslonov.

Dobili smo nekaj izjav strokovnjakov s področja medicine, psihologije, športne vzgoje in kineziologije o tem, kako pomembno je gibanje za vsakega posameznika. "Vsakodnevna fizična aktivnost po metodi '1000 gibov' pomaga pri ustvarjanju različnih fizioloških učinkov vadbe," pravi nevrolog in manualni terapevt Nikolay Grishin. "Telo se razgibava, sproščajo se mišice, zmanjšuje se limfni in venozni zastoj v telesu, zmanjšuje se možnost nastajanja osteoporoze, zmanjšuje se prekomerna teža, izboljšuje se prekrvavitev notranjih organov, endokrinih žlez in živčevja." Mateja Vek, univ. dipl. psihologinja, poudarja pomembnost telesne dejavnosti na duševno zdravje: "Redna telesna dejavnost zmanjšuje občutke tesnobe, hkrati pa povečuje človekovo sposobnost za bolj učinkovito spoprijemanje z vzroki za nastanek tesnobe ter ima pozitivne učinke na čustveno stanje."

V vseh teh izjavah strokovnjakov je možno prebrati, da priporočajo redno telesno aktivnost, ker je pomembno za dober imunski sistem. Tega pa trenutno zelo potrebujemo! Eva Jeza, mag. kineziologije, nam predlaga: "Pojdimo po opravkih peš ali s kolesom, uporabimo stopnice namesto dvigala, pojdimo na sprehod v naravo, sedenje pred televizorjem večkrat prekinimo s kakšno raztezno ali krepilno vajo. Že malo telesne aktivnosti je boljše kot nič." In če zaključim z mislijo Andraža Purgerja, prof. športne vzgoje: "Postavite si nove izzive, odmaknite se od dnevnih zastrašujočih novic in se večkrat na dan nasmehnite. Kot na primer sedaj."

Neda Galijaš
« Nazaj na seznam
»