Časopis za pokrajino Posavje
15.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Šah in covid-19 epidemija v aprilu in maju 2020

Objavljeno: Sreda, 06.05.2020    Rubrika: Ostali športi Sporočilo
strategy-1080527_1920

Foto: Pixabay

S pričetkom epidemije bolezni covid-19 v Sloveniji v marcu 2020 se je večina športnega tekmovalnega življenja praktično ustavila in športnikom je preostalo le vzdrževanje športne forme na čim višjem nivoju s treningi doma ter upanje na čim prejšnjo vrnitev na normalno stanje, ki pa se bo, kot vemo, počasi pričelo šele proti koncu maja letošnjega leta ali celo kasneje.

Podobno je bilo tudi v šahovskem svetu, kar pomeni, da so bila vsa tekmovanja v živo v Sloveniji pa tudi v mednarodnem okolju odpovedana. Zadnji večji turnir, ki je bil do polovice odigran v živo brez prisotnosti publike, je bil Turnir kandidatov 2020 (Jekaterinburg, Rusija), ki je potekal od 17. 3. do 25. 3. in bil prekinjen po zaključenih 7 krogih na polovici tekmovanja. Rezultate in partije si lahko pogledate tu: https://en.candidates-2020.com/.

Od takrat naprej pa se je šah uspešno soočil s spremembo, ki jo je povzročila epidemija in se je v celoti preselil v "elektronsko" okolje na medmrežje, kjer je kar nekaj izjemno velikih in uspešnih šahovskih spletnih strani, ki vsakodnevno gostijo šahiste vseh vrst, a prirejajo tudi velika mednarodna tekmovanja, izobraževanja, soočenja povprečnih šahistov z najboljšimi na svetu itd.

Primeri takih šahovskih spletnih strani so:
www.chess.com
www.chess24.com
www.lichess.org
www.play.chessbase.com
www.chessbomb.com
in druge.

Na te spletne strani so svoje lokalne turnirje prenesli tudi slovenski klubi, obvestila o terminih in lokacijah pa lahko najdete na spletni strani Šahovske zveze Slovenije (https://www.sah-zveza.si/).

Za šahovske navdušence pa tudi za vse ostale, ki bi želeli videti igrati najboljše na svetu, so v bližnji preteklosti potekala naslednja tekmovanja najboljših:

1. Magnus Carlsen Invitational (https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/magnus-carlsen-invitational-2020/1/1/1)

2. Magnus Carlsen Invitational Final (https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/magnus-carlsen-invitational-2020-final-4/1/1/1)

3. Dvoboj Slovenije in ZDA v "dopisnem" šahu (https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/iccf-slovenia-usa-friendly-match-2019/1/1/1)

4. veliko hitropoteznih partij med velemojstri in navadnimi šahisti (https://chess24.com/en/events)

Trenutno poteka veliko tekmovanje med ekipami Rusije, Kitajske, Evrope, ZDA, Indije in ostalega sveta na spletnem mestu (https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/fide-chess-com-online-nations-cup-2020/2/1/1), v bližnji prihodnosti (od 16. 5. 2020 dalje) pa bo potekalo veliko tekmovanje navadnih šahistov vseh moči v različnih kategorijah na spletnem mestu (http://chess-results.com/tnr526598.aspx?lan=1&art=0&fedb=SLO&turdet=YES&flag=30&zeilen=99999), ki bo v živo tudi prenašano na chess.com in chess24.com. Vsi, ki se želite pomeriti z ostalimi, se lahko še vedno prijavite na turnir do 13. 5. 2020, prisotni bodo tudi šahisti ŠK Triglav Krško.

Zaključimo lahko, da se je šah s pomočjo informacijskih tehnologij lepo zoperstavil prisotni pandemiji in je njegova aktivnost enaka, če ne celo večja, kot je bila pred pandemijo. Zelo zanimiva je informacija, da ima spletno mesto chess.com prek 30 milijonov članov, dnevno pa je aktivnih prek nekaj deset tisoč šahovskih dvobojev, zato ste vsi, ki vas šah vsaj malo zanima, vabljeni v ta okolja, da preverite svojo šahovsko kvaliteto in tudi izboljšate svoje šahovsko znanje. Vabljeni!

Vir: ŠK Triglav Krško
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte