Časopis za pokrajino Posavje
22.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Savić Bizjakova: »Naj ne plapolajo slovenske zastave v čast športa samo na Elizejskih poljanah.«

Objavljeno: Sreda, 23.09.2020    Rubrika: Ostali športi Redakcija
Sportasticna Sevnica

Preteklo sobotno popoldne je Športno društvo Partizan Sevnica pripravilo bogat program s prikazom številnih športnih vadb.

»Danes, 23. septembra 2020, prvič praznujemo oz. obeležujemo dan športa kot državni praznik v Republiki Sloveniji,« pravi v sporočilu dolgoletna sevniška športna vaditeljica Estera Savić Bizjak.

»Danes je praznik vseh velikih športnikov, na katere smo ponosni, se poistovetimo z njimi na velikih tekmovanjih. Današnji dan je praznik tudi vseh vas, nas, velikih in majhnih, katerim šport pomeni rekreacijo, telovadbo ter zabavo,« nadaljuje in izreče iskrene čestitke vsem, ki šport živijo, vadijo in promovirajo. »Naj ne plapolajo slovenske zastave v čast športa samo na francoskih Elizejskih poljanah, ampak tudi na naših domovih in v naših srcih,« zaključi Savić Bizjakova.

Njeno razmišljanje ima še globlji pomen, na katerega opozarjajo tudi pedagogi na Fakulteti za šport, in sicer Gregor Starc, Gregor Jurak, Janko Strel in Marjeta Kovač. Dr. Jurak in dr. Strel menita, da je bila med karanteno sprejeta napačna odločitev za zaprtje igrišč in telovadnic – po njunem mnenju bi morale le-te imeti celo podaljšan čas. »Ob znanih preventivnih ukrepih je treba dati otrokom čim več možnosti za ukvarjanje s športom. To terja več sistemske podpore, vlada bi morala za šport otrok nameniti sredstva v okviru korona paketa, kot je to storila s turističnimi vavčerji,« je prepričan prof. dr. Jurak, ki se raziskovalno ukvarja z gibalno dejavnostjo otrok, njihovim telesnim in gibalnim razvojem. »Korona generacija bodo otroci, ki bodo imeli velike zdravstvene težave, ki bodo učno manj uspešni. To bodo otroci, ki bodo vso življenje nosili breme ukrepov, ki smo si jih izmislili odrasli,« meni izr. prof. dr. Starc in dodaja, da je dve tretjini otrok med aprilom 2019 in junijem 2020 nazadovalo v gibalnih sposobnostih, predvsem pri vzdržljivosti in koordinaciji. Pri več kot polovici otrok so ugotovili povečanje podkožnega maščevja. »Smo svetovni fenomen v športu, glede na število prebivalcev imamo neverjetno veliko vrhunskih športnikov. Vsi so prišli iz šolskega sistema in društev. Če ne bomo ukrepali, se čez čas ne bomo več navduševali nad Pogačarji, Dončići, Tinami in Ilkami. Zdaj moramo dati v peto prestavo, da čim prej pridemo nazaj na raven izpred korone,« so jasni športni strokovnjaki.

S. R., foto: ŠD Partizan Sevnica
« Nazaj na seznam
»