Časopis za pokrajino Posavje
25.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sokolski duh še dolgo ne bo zamrl

Objavljeno: Petek, 17.07.2020    Rubrika: Ostali športi Redakcija
td_sokol_brezice (13)

Predsednik in trener TD Sokol Brežice Drago Žerjav ter njegova varovanca Tim Jambriško (na sredini) in Beno Kunst

V Brežicah imata sokolstvo in športna vzgoja že bogato tradicijo, saj je bilo že leta 1904 ustanovljeno Sokolsko društvo, ki se je večkrat preimenovalo, nazadnje ob 90-letnici v Telovadno društvo Sokol Brežice. Velik razcvet pa je društvo doživelo v letu 2012, ko je z odprtjem nove športne dvorane pridobilo telovadno dvorano, s tem pa tudi možnost za razvoj vrhunskih telovadcev.

td_sokol_brezice (11)

Žerjav budno spremlja vsako opravljeno vajo in opozori na morebitne nepravilnosti pri izvedbi.

Glavni pobudnik ustanovitve društva na začetku 20. stoletja je bil zdravnik dr. Jože Strašek, ki je postal tudi prvi starosta društva. Za vaditelja so takrat izbrali Josipa Holyja, ki je iz Češke prinesel pravi sokolski duh. Po njegovi smrti se je porajala ideja, da bi v Brežicah organizira tekmovanje v športni gimnastiki in tako počasti spomin nanj. Leta 1971 so tako organizirali prvo odprto državno prvenstvo v športni gimnastiki – Holyjev memorial, ki je postal tradicionalen, saj se je lani odvil že 47. Kot razlaga Drago Žerjav, aktualni predsednik TD Sokol Brežice, ki je na začetku leta 2017 nasledil starosto brežiške gimnastike Jožeta Senico, na vsakoletnem tekmovanju nastopijo vsi tisti člani društva, ki se ne udeležujejo tekmovanj. Tako jim omogočijo, da se vsaj enkrat na leto predstavijo pred domačo publiko. V društvu imajo ob približno desetih trenerjih skupaj med 130 in 140 članov, od najmlajših, cicibanov, do najstarejših nad 65 let, ki sicer ne prakticirajo orodne telovadbe, ampak se bolj posvečajo košarki, odbojki in manj zahtevni telovadbi. Kot pravi, imajo največ otrok na nižji stopnji, veliko več je deklet. »Prostorsko, časovno in kadrovsko smo malo podhranjeni, če bi želeli vsem telovadcem zagotoviti enakovredne pogoje, a vseeno nam uspeva čez leto zagotavljati kakovostne treninge za vse. Večina skupin namreč samo trenira in se ne udeležuje tekmovanj, v prvi vrsti izboljšujejo svojo spretnost. Z leti se izkaže, kdo je zrel tudi za nastop na tekmovanjih, teh je po navadi le peščica,« pojasni Žerjav, ki je leta 1999 dosegel enega največjih uspehov v 116-letni zgodovini društva, saj je v ZDA postal vseameriški sokolski prvak.

Beno in Tim velika upa brežiške gimnastike
td_sokol_brezice (5)

Tim Jambriško med akrobacijo


Najboljša telovadca v Brežicah in velika upa sta že nekaj let Beno Kunst in Tim Jambriško, ki sta tudi Žerjavova varovanca. 18-letni Beno iz Krške vasi, ki je ravnokar z opravljeno poklicno maturo uspešno končal predšolsko vzgojo na ETrŠ Brežice in prejel tudi najvišje priznanje šole kristalno piramido, je aktualni državni prvak v mnogoboju v absolutni konkurenci, v kateri združijo kategoriji mladincev in članov. Lani je na mednarodnem gimnastičnem tekmovanju Šalamunov memorial v Mariboru prvič nastopil kot član in že takoj presegel vsa svoja pričakovanja. V mnogoboju je zasedel 2. mesto in se uvrstil v vseh šest finalov po posameznih orodjih, pri čemer je prepričljivo zmagal na preskoku. Beno je že dvakrat zapored osvojil naziv najboljšega športnika v občini Brežice po izboru občinstva. Z gimnastiko se je prvič srečal že v vrtcu, a na začetku ni kazal pravega zanimanja za ta šport. Z leti se je to spremenilo in ko se je enkrat začel udeleževati tekmovanj ter so prišli prvi uspehi, je gimnastiko vzel za svojo. »Treniram mnogoboj, najbolj zanimiva pa sta mi konj in drog, še posebej na drogu lahko zdaj izkoriščam svojo težo in moč. V prihodnosti bi se vsekakor rad profesionalno ukvarjal s tem športom,« nam je zaupal.

Leto mlajši Tim iz Brežic, dijak športnega oddelka Gimnazije Brežice, ki je uspešno zaključil drugi letnik, je lani postal mladinski državni prvak v mnogoboju, v absolutni konkurenci, kjer sta brežiška telovadca prekosila vso konkurenco, pa se je uvrstil takoj za Benom na 2. mesto. Z gimnastiko se ukvarja od prvega razreda oz. več kot deset let. Kmalu je pokazal velik potencial ne samo za treninge, ampak tudi tekmovanja. V slovensko reprezentanco je bil prvič vpoklican pred nekje petimi leti in od takrat dalje redno nastopa ter osvaja prva mesta, tudi že v članski konkurenci. Najraje dela vaje na drogu. »Čas epidemije je bil kar zahteven, saj želiš redno trenirati in ostati ’fit’, a je to doma veliko težje, saj nimaš pravih pogojev niti motivacije. Vseeno sem uspel delati vaje za gibljivost in moč, tako da je bilo veliko lažje priti spet v dvorano in se vklopiti v prave treninge,« je razložil. Njegov cilj je nastop na evropskem mladinskem prvenstvu v Bakuju, ki je prestavljeno na konec leta. Upa, da ga bodo lahko izpeljali in da se bo preko izbirne tekme tudi uvrstil nanj. »Skušal se bom čim bolj truditi, potem pa bomo videli, kam me bo to pripeljalo,« je še dejal.

Komaj čakata, da bosta lahko spet tekmovala

Pred dvema letoma sta Beno in Tim na skupnem evropskem prvenstvu v škotskem Glasgowu zastopala barve slovenske reprezentance in s tem poskrbela za največji uspeh brežiške gimnastike. Gimnastična zveza Slovenije ju je razglasila tudi že za športnika leta v mladinski konkurenci. Zgodilo se je že, da sta se oba med seboj »udarila« za prvo mesto, saj jima konkurenca ni bila kos, tako da krojita vrh slovenske gimnastike. Letos ju čaka še nekaj pomembnih tekmovanj, če bodo seveda razmere dovoljevale – ponovno nastop na Šalamunovem memorialu, ki bo tudi izbirna tekma za uvrstitev na evropsko člansko in mladinsko prvenstvo v azerbajdžanskem Bakuju, ki so ga prestavili na december. Benova želja je nastopiti tudi na tekmi svetovnega pokala, »da vidim, kje sem v primerjavi s tujo konkurenco«. Seveda bosta branila tudi naslova na državnem prvenstvu. V času epidemije sta bila prikrajšana za treninge v dvorani, a sta se doma vseeno znašla in z vajami utrjevala gibljivost in moč. Za Bena je bilo zadnje obdobje kar stresno, saj je opravljal maturo, zato je komaj čakal, da je spet lahko začel trenirati »na polno«. Fanta pravita, da sta zelo zadovoljna z načinom treninga, ki ga ima Žerjav, predvsem zato, ker je bil včasih tudi sam telovadec in jima večkrat kak element tudi pokaže. »Včasih naredi celo boljše kot jaz,« v smehu prizna Beno.

»Glede na to, da trenirata po tri ure na dan, drugi telovadci iz gimnastičnih velesil pa dvakrat toliko in še več, sta kar dobra. Prava slika se sicer pokaže na tekmovanjih v tujini,« realno pove Žerjav, ki se zahvaljuje Občini Brežice in Zavodu za šport Brežice, da lahko telovadci normalno trenirajo in se pripravljajo na velika tekmovanja. Teh bo v Benovi in Timovi karieri v prihodnosti zagotovo še veliko kot tudi uspehov, o katerih bomo poročali in bodo zapisani z velikimi črkami.

Rok Retelj

Prispevek je objavljen v Posavskem obzorniku, ki je izšel 16. julija 2020.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

22.01.2021 | Ostali športi

Grbine in zavoji tudi v Brežicah

13.01.2021 | Ostali športi

Zimska video produkcija plesalcev Lukca