Časopis za pokrajino Posavje
17.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Športnik leta 2020 v Brežicah v nekoliko drugačnem formatu

Objavljeno: Sobota, 09.10.2021    Rubrika: Ostali športi Redakcija
sportnik_leta_2020_brezice (21)

Predsednik ŠZ Brežice Stane Tomše med predajo priznanja Christianu Kajtni, članu Karate kluba Brežice

Minuli torek so v avli športne dvorane Brežice izvedli prireditev Športnik leta 2020. Športna zveza Brežice se je letos odločila za nekoliko drugačen format prireditve. Za leto 2020 zaradi izjemno okrnjenih tekmovanj niso podelili nagrad s področja tekmovalnih dosežkov, ampak samo nagrade na področju društvenih jubilejev in posebna športna priznanja športnim delavcem.

Jubilejna priznanja za PD Brežice, KKK Čatež in KK Brežice

Prvič v 14-letni zgodovini prireditve niso podelili nazivov, kot so športnik leta, športnica leta in športni kolektiv leta. Namesto tega so najprej podelili priznanja športnim društvom, ki so v lanskem letu obeležila okroglo obletnico delovanja. Priznanje ŠZ Brežice ob jubileju je prejelo Planinsko društvo Brežice za 70 let delovanja.
sportnik_leta_2020_brezice (25)

Prejemnik priznanja Damjan Radanovič iz RK Dobova s podeljevalcema

PD Brežice je organizacija, ki jo zaznamujejo posamezniki. Njihovo delovanje temelji na prostovoljnem delu in ljubezni do narave, predvsem pa do hribov in gora. Namen društva ima tako širše razsežnosti, saj ne gre le za pohajkovanje in druženje ob tabornem ognju. Pomemben del aktivnosti je usmerjen v urejanje in označevanje planinskih poti v tej okolici, skrb za aktivno in družabno življenje starejših ter vzpodbujanje mlajših generacij k odgovornemu odnosu do narave in njih samih. Priznanje je v imenu društva prevzela Danica Fux.

Priznanje je prejel tudi Kajak kanu klub Čatež za 40 let obstoja. V zadnjih letih so v klubu "zaveslali" z novimi močmi, predvsem na področju dela z mladimi, ki jim omogočajo aktivno preživljanje prostega časa na in ob vodi ter jih pripravljajo na tekmovanja na divjih in mirnih vodah v Sloveniji in tujini. Osvojili so že naslove evropskih kot tudi svetovnih prvakov. Prav tako skrbijo za aktivnosti in druženja starejših članov – veteranov ter staršev in ostalih podpornikov, ki so pomemben člen v delovanju društva.
sportnik_leta_2020_brezice (18)

Priznanje za življenjsko delo je prejela Danica Fux iz PD Brežice ...

Na Krki tako organizirajo rekreativna tekmovanja za vse starostne skupine. Udeležujejo se spustov v kanujih, turističnih čolnih in "dragon boatih" znotraj in zunaj naših meja. Izjemno pomembna dejavnost, ki jo v zadnjem obdobju izvajajo v klubu, pa je veslanje z velikimi kanuji skupine deklet iz Europe Donne, ki svoje ponedeljke v poletni sezoni preživljajo v objemu zdravilne zelene Krke. Priznanje sta v imenu kluba prevzela predsednik Aleš Musić in Milan Jamnik.

Za svoj jubilej, prav tako 40-letnico delovanja, je priznanje prejel tudi Košarkarski klub Brežice. Največji uspeh je članska ekipa KK Brežice dosegla leta 1996, ko se je prebila v A2 slovensko košarkarsko ligo. Po izpadu iz lige je ekipa sodelovala v Posavski rekreativni ligi Artiče, po nekaj letih počitka pa so z veteransko ekipo prešli v veteransko ligo Zagrebške županije. Leta 2011 je klub z novim vodstvom postavil nove temelje. V prvem letu sta se v tekmovalni sistem vključili ekipi pionirjev pod vodstvom enega trenerja, leta 2014 pa je pričela ponovno delovati tudi članska selekcija.
sportnik_leta_2020_brezice (14)

... ki je v imenu PD Brežice prevzela tudi jubilejno priznanje.

Danes je v proces treningov redno vključenih 65 otrok in mladostnikov, ki pod vodstvom štirih trenerjev na tekmovanjih pod okriljem KZS sodelujejo v petih tekmovanjih mlajših starostnih kategorij. Na podlagi dosedanjega uspešnega delovanja kluba v zadnjih desetih letih in z nadaljnjimi prizadevanji tako vodstva kluba kot trenerjev želijo doseči razširitev obstoječih tekmovalnih selekcij, med njimi tudi ponovno formiranje članske ekipe. Načrtujejo tudi vadbo za dekleta ter s tem košarko v Brežicah približati in narediti dostopno tudi njim. Priznanje je prevzel predsednik kluba Davor Vlaški.

Posebni priznanji za Kajtno in Radanoviča, za življenjsko delo nagrajena Danica Fux

Priznanje za izjemne dosežke v razvoju športa v občini Brežice sta prejela Christian Kajtna in Damjan Radanovič. Kajtna, član Karate kluba Brežice, že skoraj štiri desetletja redno in predano vadi karate. Kot tekmovalec je na vseh ravneh osvojil številne naslove slovenskega državnega prvaka, postal zmagovalec številnih mednarodnih tekmovanj ter bil tudi udeleženec evropskih in svetovnih prvenstev. Desetletje je bil član slovenske kadetske, mladinske in članske reprezentance v športnih bojih. Že kmalu se je zelo aktivno vključil tudi v organizacijsko in trenersko delo Karate kluba Brežice. Ves čas se je stalno izobraževal na področju karateja in v trenerskem delu – danes se ponaša z najvišjim nazivom mojster stopnje 6.DAN Goju-Ryu karateja v Sloveniji, kjer vadijo tradicionalni Goju-Ryu stil, ki izvira iz zibelke karateja – Okinave.
sportnik_leta_2020_brezice (15)

Prejemnik priznanja ŠZ Brežice ob jubileju je tudi Kajak kanu klub Čatež ...

Kot glavni trener in sekretar kluba je idejni vodja in organizator strokovnega dela v klubu. Z izjemnim poznavanjem karateja, sposobnostjo motiviranja in nesebičnim prenašanjem znanja na vadeče in ekipo trenerjev je v zadnjih dveh desetletjih zaslužen za mnoge druge športne uspehe kluba, ki je redno v slovenskem vrhu. Z njegovo pomočjo pa je klub odlično usposobljen za nadaljnji razvoj brežiške karate šole.

Radanovič, član Rokometnega kluba Dobova, je, čeprav rojen v Brežicah, spoznal rokomet v Dobovi kot petošolec v tamkajšnji OŠ. Žoga mu je dobro sedla v roko in pri 16 letih se je na treningih že priključil članski ekipi takratnega MRD Dobova. V 20 letih aktivnega igranja je branil še barve MRK Krka in RK Radeče, kjer je leta 2010 tudi zaključil s kariero igralca rokometa. Še pred "igralsko upokojitvijo" je pričel s trenerskim izobraževanjem in tako med letoma 1998 in 2008 nabiral izkušnje kot trener mlajših selekcij. V času vodenja Rokometne šole Gorazda Škofa,
sportnik_leta_2020_brezice (17)

... in Košarkarski klub Brežice

ki je skrbela za najmlajše in vključevala do 140 otrok, se je dodobra spoznal tudi z organizacijsko platjo dela v klubih, v letu 2020 pa s selekcijama mlajših in starejših dečkov postal državni prvak v rokometu na mivki. Pridobljene trenerske in organizacijske izkušnje od leta 2014 aktivno uporablja v svojem domačem klubu, kjer je, potem ko je poleg vodenja mlajših selekcij opravljal tudi naloge pomočnika trenerja članske ekipe, sredi sezone 2020/2021 sprejel nov izziv in stopil na čelo dobovskega prvoligaša kot glavni trener.

Danici Fux so za predano, dolgoletno in prostovoljno delo priznanje za življenjsko delo na predlog PD Brežice namenili že lani, letos pa so ji ga izročili tudi osebno. Njeno življenje je močno prepleteno z društvenim delom in športom. V PD Brežice, v katerem se je usmerila v delo z mladimi, je vključena že od leta 1977. Na tečaju pridobljeno gorniško znanje je usmerjala v vodenje mladinskega odseka med letoma 1982 in 1986. Sodelovala je na več planinskih taborih, vodila izlete in organizirala čajanke za mlade planince. Od leta 2005 je aktivno delovala v upravnem odboru društva kot tudi podpredsednica. V tem času je oblikovala in urejala spletno stran društva, oživila planinske večere, na katerih je tudi večkrat sama predavala. Svoje znanje še danes prenaša na ostale člane društva, nepogrešljiva je pri ostalih društvenih akcijah, kot so vsakoletni Martinov pohod, pohod Po poti slovenskega tolarja, vodenje na vsakoletno srečanje ob dnevu planinskih doživetij. Za svoje predano delo je prejela zlat, srebrn in bronast častni znak Planinske zveze Slovenije.
sportnik_leta_2020_brezice (41)

Prejemniki priznanj (manjka Danica Fux) z Molanom in TomšetomTomše: Stremimo k omogočanju enakomernega razvoja športnih dejavnosti v občini

Predsednik ŠZ Brežice Stane Tomše je v nagovoru poudaril, da so lahko zgodbe letošnjih prejemnikov priznanj vsem v vzpodbudo, da tudi za časi, ki nam niso najbolj naklonjeni, pridejo nove priložnosti, hkrati pa dokaz, da športnih organizacij ni brez osnovnih členov – njihovih članov. "V ŠZ Brežice se zavedamo svojega namena – z zagotavljanjem strokovne in tehnične pomoči članicam zveze ter povezovanjem različnih akterjev na področju športa v skupne projekte stremimo k omogočanju enakomernega razvoja športnih dejavnosti v občini. Verjamemo, da mora biti prav uravnotežen razvoj rekreativnega oz. športa za vse ter kakovostnega in vrhunskega športa osrednja strateška naloga v partnerstvu med športnimi društvi, Občino Brežice kot največjim sofinancerjem športa in odločevalcem o infrastrukturi na področju športa v občini, Zavodom za šport Brežice kot upravljavcem večjih športnih objektov v občini, vzgojno-izobraževalnimi zavodi ter drugimi akterji na področju športa, turizma in kulture v občini," je še dejal Tomše.

Molan: Želja občine je, da so možnosti za šport in rekreacijo dostopne tudi po vseh krajih na podeželju

Župan Ivan Molan je izjavil, da se po dobrem letu epidemije, ki je spremenila utečene tirnice našega življenja, privajamo na nove razmere in počasi začenjamo s programi in dejavnostmi na vseh področjih. Prebuja se tudi šport, ki je v tem času doživel omejitve, spremembe in se soočal s številnimi izzivi. Omenil je zadnje uspehe na področju borilnih veščin, ki so se jih razveselili v občini Brežice. "Občina Brežice skrbi za razvoj športa v občini s sofinanciranjem delovanja in programov športnih društev, posebno pozornost pa vsako leto namenja tudi vzdrževanju in posodobitvi številnih športnih objektov," je povedal in dodal, da je v letu 2020 občina zaključila z večfazno investicijo posodobitve nogometnega stadiona v Brežicah z izgradnjo pomožnega igrišča z umetno travo in ureditvijo pripadajoče razsvetljave, prav tako je v sklopu javno-zasebnega partnerstva energetsko obnovila zgradbo ob nogometnem stadionu, športni dvorani v Dobovi in Brežicah ter telovadnici v sklopu OŠ Globoko in OŠ Artiče. Kot je še izjavil, je želja občine, da so možnosti za šport in rekreacijo dostopne tudi po vseh krajih na podeželju – in tega si želijo tudi občani, saj so v sklopu participativnega proračuna 2020 in 2021 predlagali in izglasovali več kot polovico projektov, ki so namenjeni rekreaciji (ureditev igrišč in postavitev naprav za razgibavanje). Omenil je tudi, da so se pred kratkim razveselili naziva Evropsko mesto športa 2022, "ki dokazuje, kar smo samo vedeli že prej, da se uvrščamo med najbolj športne občine ne le v Sloveniji, temveč tudi širše".

Predstavitev projektov ŠZ Brežice in naziva Brežice - evropsko mesto športa 2022

Nagovoroma in slovesnemu delu podelitve priznanj je sledila krajša predstavitev novih projektov in dejavnosti ŠZ Brežice ter predstavitev naziva Brežice - evropsko mesto športa 2022. Vodja športnih programov in področnega centra Posavje pri ŠZ Brežice Jaka Lenart je med naštetimi izvedenimi aktivnostmi omenil Slovensko baklo v občini Brežice, Športne počitnice in tek ob dnevu slovenskega športa, med načrtovanimi projekti pa Brekreacijo (nov projekt ŠZ Brežice na področju športne rekreacije, ki bo zagnan ob koncu leta 2021 in bo prednostno namenjen odrasli populaciji) ter SLOfit odrasli (nadgradnja projekta Športnovzgojni karton). Dodal je še, da je ŠZ Brežice velik korak naprej storila tudi na področju promocije in obveščanja, in sicer s posodobljeno spletno stranjo in ekranom Litebox v avli športne dvorane Brežice. "Želja je, da spletna stran ŠZ Brežice postane stičišče športa v Brežicah in glavni kanal za obveščanje tako klubov kot tudi staršev, rekreativcev, navijačev in ostalih uporabnikov športnih vsebin kot tudi občasnih obiskovalcev oz. turistov," je dejal Lenart. V. d. direktorice občinske uprave Patricia Čular je v nadaljevanju predstavila dejstva, zakaj je občina Brežice kot prva slovenska občina osvojila naziv Evropsko mesto športa 2022 v kategoriji mest in občin z manj kot 25 tisoč prebivalci.

Na pobudo župana Občine Brežice je nato potekala še okrogla miza o investicijah v športu, na kateri so se dotaknili slabega stanja atletskega stadiona v Brežicah, investicij v športne kadre, podeželskih igrišč, načrtovanih kolesarskih povezav in vodnega centra Brežice.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»