Časopis za pokrajino Posavje
28.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Športniki leta 2019 v občini Brežice so ...

Objavljeno: Četrtek, 24.09.2020    Rubrika: Ostali športi Redakcija
sportnik_leta_obcine_brezice_2019 (73)

Športniki leta 2019 v občini Brežice: (z leve) Vid Oštrbenk, Barbara Špiler in Beno Kunst, ki je postal najbolj priljubljen športnik leta

Pa smo jih dočakali. Najboljše športnike lanskega leta v občini Brežice. Razglasitev bi morala biti že marca, a je takrat epidemija organizatorju vsakoletne prireditve Športnik leta, Športni zvezi Brežice, prekrižala načrte. Dogodek, ki je na brežiškem grajskem dvorišču potekal v skromnejši obliki in je bil zaprt za javnost, so le uspeli izvesti v sredo, ravno na dan slovenskega športa. Razglašeni najboljši športniki so prejeli priznanja z novo podobo, prav tako so uvedli nekatere nove kategorije priznanj in nove kriterije za podelitev.

Naj športniki Vid Oštrbenk, Špilerjeva, Kunst in strelska ekipa

sportnik_leta_obcine_brezice_2019 (53)

Ekipa leta v individualnih športih so člani SK Brežice Matej Krajnčič, David Rožman in Gregor Kuhar; ob njih podeljevalca Stane Tomše (desno) in Jure Pezdirc.

In kdo so najboljši športniki leta 2019 v brežiški občini? Naziv športnik leta si je prislužil Vid Oštrbenk, član Kajak kanu kluba Čatež (njegov trener je Mitja Oštrbenk), njegov vidnejši dosežek lani je bilo 1. mesto (kajak enosed/divje vode/šprint) na SP mladincev v Banja Luki v BiH in s tem osvojen naslov svetovnega mladinskega prvaka. Športnica leta je postala Barbara Špiler, članica Atletskega kluba Brežice (trener Primož Kozmus), ki je v lanskem letu na članskem SP v katarski Dohi v metu kladiva osvojila 27. mesto. Za ekipo leta v individualnih športih so razglasili ekipo članov Strelskega kluba Brežice v sestavi Matej Krajnčič, David Rožman in Gregor Kuhar (trener Robert Ferenčak). Brežiški strelci se v letu 2019 ponašajo z dvema ekipnima 2. mestoma na DP v disciplinah pištola 10 m in hitrostrelna pištola 25 m. Občani so lahko oddali svoj glas za predlagane športnike in na ta način izbrali najbolj priljubljenega športnika leta. Največ glasov (1686) je prejel Beno Kunst, član Telovadnega društva Sokol Brežice (trener Drago Žerjav). Na DP v športni gimnastiki za člane je v mnogoboju osvojil 1. mesto na drogu, 2. mesto na preskoku in 3. mesto na moški bradlji.

Perspektivni športniki Maj Oštrbenk in Piškurjeva ter duo Zobarič - Rožman

sportnik_leta_obcine_brezice_2019 (17)

Perspektivna športnica leta 2019 Nina Piškur, članica DBV Katana

Naziv perspektivni športnik leta je pripadel Maju Oštrbenku, članu KKK Čatež (trener Mitja Oštrbenk), ki je lani na SP mladincev v Banja Luki osvojil 9. mesto v kategoriji kanu enosed/divje vode/šprint. Perspektivna športnica leta je Nina Piškur, članica Društva borilnih veščin Katana Globoko (trener Ognjen Saje). Lani je na DP za mladinke v ju-jitsu borbah nad 70 kg osvojila 1. mesto in tako postala mladinska državna prvakinja v tej kategoriji. Perspektivno ekipo leta v individualnih športih sestavlja duo moški par Tadej Zobarič in Anej Rožman, člana DBV Katana (trener Jure Žabjek), z osvojenim 7. mestom na SP za mladince v duo sistemu. Podelili so tudi priznanje trenerju leta za individualne športe. To je zavoljo posameznih in ekipnih dosežkov svojih sinov Vida in Maja postal Mitja Oštrbenk iz KKK Čatež. Za športno potezo leta so nagradili Petra Gričarja Vintarja, člana AK Brežice (trener Henrik Omerzu), ki je lani na državnem pokalu v mnogobojih mlajših mladincev v Novi Gorici tekmovalnemu konkurentu iz Srbije posodil svojo skakalno palico, da je slednji lahko nadaljeval s tekmovanjem. Z gesto je pokazal spoštovanje do nasprotnika in dokazal, da je več kot le športnik.

Priznanji za življenjsko delo Fuxovi in Kevu, priznanje ob zaključku kariere Kržanovi, posebno priznanje Gerjeviču

sportnik_leta_obcine_brezice_2019 (43)

Prejemnik priznanja za življenjsko delo Vladimir Kevo

Podeljeni sta bili tudi priznanji za življenjsko delo, ki sta ju prejela Danica Fux, članica Planinskega društva Brežice, za predano, dolgoletno in prostovoljno delo ter Vladimir Kevo, član AK Brežice, za dolgoletno delo v brežiškem športu, predvsem na področju atletike, organizacije atletskih tekmovanj in trenerskega dela v klubu. Priznanje ob zaključku športne kariere je šlo v roke Vesni Kržan, članici Strelskega kluba Brežice, ki je naslov državne prvakinje osvojila osemkrat, 38-krat nastopila za državno reprezentanco ter v olimpijskih disciplinah zbrala 167 nastopov in kar 56 zmag. Posebno športno priznanje pa je prejel Ivan Gerjevič, do upokojitve v letu 2019 strokovni delavec Športne zveze Brežice, ki je organiziral in izvedel več tradicionalnih dogodkov ter zastavil nove projekte oz. v novi preobleki prebudil že pozabljene programe. Kljub upokojitvi v brežiškem oz. posavsko-zasavskem športu ostaja kot vodja regijske pisarne Olimpijskega komiteja Slovenije.

Z novim pravilnikom nove kategorije priznanj in novi kriteriji za podelitev ter tudi nova podoba priznanj

sportnik_leta_obcine_brezice_2019 (34)

Namesto rokovanja so ob upoštevanju preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa športnikom čestitali s »komolčkanjem«.

Priznanja športnikom sta podeljevala predsednik ŠZ Brežice Stane Tomše in brežiški podžupan Jure Pezdirc. Tomše je v nagovoru poudaril, da je v trenutku, ko se odvija prireditev Športnik leta, vprašanje, kako naprej v športu, več kot bistveno. »Pa vendar ravno današnji dan, dan slovenskega športa, kaže pot naprej. Pot, polno vloženega truda, dela in entuziazma, tako s strani športnic in športnikov, športnih delavcev kot tudi podpornikov športa. Pot, ki pelje do uspehov, ne glede na njeno zavitost in prepreke na njej,« je dejal. Eden od ovinkov, na katerega na svoji poti pri ŠZ Brežice večkrat naletijo, je, kako, na kakšen način in komu vidneje izreči priznanje za dosežke v preteklem letu, je navedel. Štirinajsta podelitev je tako prinesla nekaj sprememb na račun novega pravilnika o podeljevanju športnih priznanj. Vodilo sprememb so bila v preteklih letih izrečena mnenja, pripombe članic zveze, podlaga pa predlog, ki ga je oblikoval Ernest Sečen. Po Tomšetovih besedah je prenova prinesla nove kategorije priznanj, nove kriterije za podelitev posameznih priznanj, o predlogih pa odloča sedemčlanska komisija, ki jo sestavijo članice zveze. Hkrati so priložnost izkoristili tudi za novo podobo samih priznanj, oblikovanih iz hrasta, pri kateri so z idejo pomagali v Posavskem muzeju Brežice, realiziral pa jo je akademski restavrator Aleš Vene s pomočjo podjetja Artisk. Tomše se je ob koncu zahvalil vsem tistim, ki so za delo v društvih nenadomestljivi, vsem nagrajencem, njihovim trenerjem in ostalim športnim delavcem v klubih pa izrekel čestitke.
sportnik_leta_obcine_brezice_2019 (36)

Nova podoba priznanj najboljšim športnikom iz brežiške občine


Pezdirc je izpostavil, da je prvi državni praznik, ki je posvečen slovenskemu športu, primeren dan, da se spomnimo vseh nedavnih in preteklih uspehov slovenskih športnikov, ki dajo vedeti, da je Slovenija športni fenomen v svetu. Omenil je še vlaganje občine v športne programe in infrastrukturo, kot npr. ureditev nogometnega igrišča z umetno travo in energetska sanacija športne dvorane v Dobovi, ki sta v teku.

Za glasbeno spremljavo je poskrbel kvartet trobil pod vodstvom Mirana Petelinca iz Glasbene šole Brežice, podelitev pa je vodila Anja Urek.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte

23.10.2020 | Sporočilo

Z električnimi kolesi med vinograde

29.06.2020 | Sporočilo

Ribe na šolskih krožnikih