Časopis za pokrajino Posavje
6.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Srebrno plaketo SV dobilo SD Marok Sevnica

Objavljeno: Torek, 26.05.2020    Rubrika: Ostali športi Sporočilo
Gimnazijalci na strelišču_1

Sevniško strelsko društvo ima nekaj uspešnih mladih strelcev, ki dosegajo na tekmovanjih visoke uvrstitve.

SD Marok, sevniško strelsko društvo, je ob letošnjem dnevu Slovenske vojske (SV), 15. maja, prejelo srebrno plaketo »za dolgoletne zasluge pri razvoju, krepitvi in višanju ugleda Slovenske vojske«.

Strelsko društvo Marok iz Sevnice že vrsto let sodeluje s SV pri podpori izvedbe strelskih urjenj z veteranskimi in domoljubnimi organizacijami na območju Posavja, Dolenjske in Bele krajine. To sodelovanje izhaja še iz časa Teritorialne obrambe, intenziviralo pa se je leta 2016 z zelo zavzeto vključitvijo SD Marok in njegovih članov v podporo streljanj, ki jih Teritorialni polk 72. brigade SV iz Novega mesta organizira za veteranska in domoljubna združenja. Od leta 2018 se na strelišču SD Marok na Radni pri Sevnici izvaja tudi dan odprtega strelišča v okviru dnevov odprtih strelišč Slovenske vojske. Na ta način SD Marok omogoča, da se s streljanjem z bojno oborožitvijo seznanijo tudi dijaki četrtih letnikov srednjih šol iz Posavja.

Z zavzetim in vztrajnim sodelovanjem SD Marok s SV se krepijo prepoznavnost in ugled slovenske vojske in vojaškega poklica v civilnem okolju in pri mladih generacijah. S svojo podporo člani in članice SD Marok omogočajo, da se strelskih aktivnosti v organizaciji SV udeleži več ekip, saj ni potrebno organizirati prevozov na bolj oddaljena strelišča, ki jih uporablja Slovenska vojska. Posledično se zagotavlja množičnejša udeležba ekip domoljubnih organizacij na strelskih tekmovanjih SV in udeležba dijakov zaključnih letnikov srednjih šol na obrambnem dnevu. To je trenutno edini tovrsten dogodek v Sloveniji, kjer se izvaja prostovoljno strelsko urjenje z dijaki srednjih šol, kar podpirajo vse srednje šole v Posavju.

ZAČETKI IN DELOVANJE SEVNIŠKEGA STRELSKEGA DRUŠTVA

Strelski šport ima na območju občine Sevnica bogato tradicijo, saj je bila Strelska družina Sevnica ustanovljena leta 1931, leta 1933 pa strelski družini Radna pri Boštanju ter Šentjanž. Od leta 1980 do leta 1991 je v občini Sevnica delovalo kar devet krajevnih oziroma tovarniških strelskih društev, in sicer: SD Jutranjka, SD Kovinar, SD Stilles, SD Kopitar, SD Boštanj, SD Krmelj, SD Blanca, SD Marok in SD Lisca. Vsa društva so do osamosvojitve leta 1991 izvajala nacionalne strelske programe, katerih značilnost je bila, da so predpisovali uporabo cenejših opreme in športnega orožja. Po osamosvojitvi je Strelska zveza Slovenije uvedla mednarodne strelske programe, kar je pomenilo bistveno večje finančne izdatke za kritje stroškov dražje športne opreme. Rezultat te spremembe je bilo drastično krčenje strelskega športa in zmanjšanje števila strelskih društev v občini Sevnica. Tako danes na območju sevniške občine delujejo SD Boštanj, ki je osredotočeno na delo z veterani, Strelska zveza Sevnica, ki skrbi za treninge in tekmovanja s športnim orožjem velikega kalibra, in SD Marok Sevnica, ki skrbi za razvoj in delovanje vrhunskega tekmovalnega strelskega športa.

STRELSKO DRUŠTVO MAROK SEVNICA

Strelsko društvo Marok obstaja že od leta 1952 in trenutno šteje nekaj več kot 70 članov in članic. Društvo ima vse starostne kategorije strelcev, od selekcije cicibanov, mlajših pionirjev, pionirjev, kadetov, mladincev, članov ter veteranov. V vseh selekcijah so poleg strelcev zastopane tudi strelke in vsi trenirajo na treh streliščih – na dveh streliščih za discipline zračnega orožja 10 m in na odprtem strelišču za discipline malega in velikega kalibra - 25, 50 in 100 m. Trenira in tekmuje se v naslednjih disciplinah: športna zračna puška in pištola, športna puška in pištola malega kalibra ter športna puška in pištola velikega kalibra. Od leta 1995 pa do leta 2002 je v društvu delovala tudi skupina, ki je tekmovala v disciplini samostrel ter disciplini praktično situacijsko streljanje.

Društvo trenutno tekmuje v 1. A državni ligi (najmočnejša slovenska strelska liga) ter v 2. in 3. slovenski ligi. Na državnih in mednarodnih prvenstvenih in pokalnih tekmovanjih pripadniki SD Marok Sevnica dosegajo visoke uvrstitve. Tako so leta 2020 na državnem prvenstvu osvojili zlato odličje za disciplino zračna pištola mladinci. Društvo se v strelski sezoni udeleži 25 do 30 tekmovanj doma in v tujini.

Mladi sevniški strelski upi se udeležujejo tekmovanj tudi izven državnih meja v sestavi slovenske strelske reprezentance. Tako so redni tekmovalci na evropskih in svetovnih prvenstvih ter evropskih in svetovnih pokalih. Aleš Mitja Janc, Mojca Kolman, Anuša Kovačič, Blaž Kunšek, Klemen Juvan, Danilo Petrin in Matej Kolman so strelska imena mlajše generacije, poznana tudi v mednarodnem merilu.

Vir: SD Marok Sevnica

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam