Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Starejši pohodniki po Kraškem robu

Objavljeno: Torek, 22.11.2022    Rubrika: Ostali športi Redakcija
planinski izlet po kraskem robu (24)

Starejši planinci iz Posavja uživajo na skupnih pohodih.

Starejša skupina pohodnikov posavskih planinskih društev je v četrtek, 17. 11. , organizirala planinski izlet v Istro. Z avtobusom in kombijem se je 60 planincev odpeljalo do Črnega Kala. Po krajši pripravi na pohod smo začeli z vzponom skozi značilno istrsko - kraško vas Črni Kal, ki se nahaja pod prepadnimi stenami kraškega roba. Nadaljevali smo na Črnokalsko utrdbo, s katere se nam je odprl čudovit razgled na Koper in Trst proti zahodu, proti jugu pa na čudovite istrske vasice Loka, Bezovica, Podpeč, Hrastovlje, Gradišče in Kubed.

planinski izlet po kraskem robu (30)

Neumorni organizator pohodov Anton Zakšek

Dobesedno po robu nad strmimi pečinami, pod katerimi je speljana železniška proga, smo hodili po travnikih, na katerih so cvetele čudovite rožice. Kljub krajšim postankom smo dokaj hitro prišli do čudovitega stolpa nad Podpečjo. Stolp je visok 17 m in naj bi bil zgrajen v 11. stoletju. Po dokaj nevarni spolzki poti smo se previdno spustili v gručasto naselje Podpeč, ki leži pod stenami Kraškega roba. Tu smo imeli daljši počitek in malico. V središču vasi je vaški trg z nepresahljivim kraškim izvirom. Zadnji del poti je potekal po dolini pod kraškim robom in nas je po dobri uri hoje pripeljal v zanimivo vasico Hrastovlje. Vas je mednarodno znana po cerkvi Svete Trojice, v kateri se nahajajo čudovite freske, med katerimi so verjetno najzanimivejše freske Mrtvaškega plesa. Prijazna vodička nam je predstavila zgodovino cerkve in obzidja okoli nje, ki je bilo zgrajeno v času turških vpadov, prijazni domačin pa nam je predstavil zelo zanimivo vojaško zbirko iz prve in druge svetovne vojne.

Z avtobusom smo se nato odpeljali v naselje Kubed, kjer so nam v gostilni Jakomin pripravili čudovito istrsko kosilo, med drugim smo poskusili tudi posebnost teh krajev mineštro – bobiči. Dobro razpoloženi smo obujali spomine na čudovit planinski izlet in o načrtih za naprej. Tudi vreme nam je bilo kljub slabi vremenski napovedi zelo naklonjeno. Sledila je še vožnja nazaj v Posavje.

Naslednji planinski izlet načrtujemo v sredo, 7. 12., in sicer na Šmarno goro.

Anton Zakšek
« Nazaj na seznam
»