Časopis za pokrajino Posavje
9.03.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Število gorskih kolesarjev se povečuje

Objavljeno: Sobota, 17.10.2020    Rubrika: Ostali športi Redakcija
Domen Malus (2)

Gorsko kolesarjenje ima vedno več navdušencev.

Kolesarsko društvo Sevnica, ki ga je leta 1995 ustanovilo nekaj kolesarskih navdušencev, ima dobrih 100 članic in članov, starih od 10 do okoli 70 let. V letošnjem letu je vodenje društva prevzel Domen Malus, 29-letni navdušenec nad gorskim kolesarjenjem, ki mu vzpon na Lisco ali okoliške hribe predstavlja skoraj vsakodnevni trening.

»Kolesarjenje je postalo moj način življenja in zanj sem navdušil tudi ženo Evo, tako da se na Lisco ali na katerega izmed okoliških hribov občasno podava tudi skupaj,« nasmejan pove Domen, ki je od 1. razreda osnovne šole in do zaključka srednje šole treniral rokomet v sevniškem rokometnem klubu. Odločitev, da rokometno žogo zamenja za gorsko kolo, je bila spontana – bratranec mu je posodil gorsko kolo za vzpon na vrh Lisce in to ga je vodilo k nakupu lastnega kolesa, nekaj let zatem pa se je včlanil še v Kolesarsko društvo Sevnica.

BOŽIČKOV KOLESARSKI SPUST IN OSTALE PRIREDITVE

Domen Malus (3)

Domen Malus (levo) najpogosteje kolesari v družbi prijatelja Žige Radeja.

Delovanje v društvu mu predstavlja izziv in eden izmed načrtov, ki pridobiva vedno več kolesarskih navdušencev, je Božičkov spust z Lisce na božični dan. »Prvič smo se pred šestimi leti na božični dan zbrali štirje prijatelji v Krakovem, naši izhodiščni točki. Ko smo prikolesarili na vrh našega posavskega bisera, smo si prilepili Božičkove kape na kolesarsko čelado in se nato spustili s kolesi po gozdni poti v dolino. Občutja, ki smo jih ob tem doživljali, je težko opisati, bilo je preprosto fantastično in sedaj nas je vsako leto več. Lansko leto se nam je pri Božičkovem spustu pridružilo že 60 kolesarjev, oblečenih v Božičkov kostum,« prijazno nadaljuje in doda, da poleg rekreativnega, cestnega in tekmovalnega kolesarjenja pridobiva podpornike tudi gorsko kolesarstvo. »S pomočjo Občine Sevnica bi želeli urediti kolesarsko pot z Lisce in soglasja lastnikov zemljišč smo že pridobili, pozitivno mnenje nam je dal Zavod za gozdove, a žal nam Zavod za varstvo narave ne želi dati soglasja. Projekt za pot, ki jo želimo speljati popolnoma ločeno od planinskih poti, je že narejen in upamo, da nam bo uspelo udejaniti ta načrt. V zadnjih letih se je po Sloveniji naredilo kar nekaj novih poti, namenjenih gorskim kolesarjem, a v naši okolici ni niti ene tovrstne namenske poti. Število gorskih kolesarjev se povečuje, v našem društvu, na primer, jih je okoli 30,« predstavi željo po novi ureditvi za ljubitelje narave in kolesarjenja.

Kolesarji na Smarcni (45)

Že nekaj let poteka tudi blagoslov kolesarjev pri cerkvici na Šmarčni.

Sevniško kolesarsko društvo vsako leto organizira tudi različne kolesarske prireditve – Skok na Lisco, Sevniški kolesarski maraton, Od zore do mraka, 24 ur Lisce in Ob Savi preko Sotle. »V letošnjem letu nismo uspeli zaradi koronavirusa izpeljati nobene izmed naštetih kolesarskih prireditev, tudi jubilejni 25. kolesarski maraton smo morali odpovedati, smo pa sodelovali pri izpeljavi Kolofesta v septembru,« še pove Domen Malus in doda, da postaja kolesarjenje vse bolj individualen šport, k čemur spodbuja način življenja in trenutno »covid stanje«.

TEKMOVALNA KOLESARSKA EKIPA TANIN SEVNICA

V okviru KD Sevnica deluje tudi tekmovalna kolesarska skupina do 18. leta starosti. Trener je Borut Pirš, ki je izjemno zadovoljen z nastopi svojega varovanca, 16-letnega Grege Podlesnika. Le-ta je osvojil tudi naslov državnega prvaka med mlajšimi mladinci, a v naslednji sezoni bo kolesaril v kategoriji starejših mladincev in takrat bodo treningi še zahtevnejši in takšna bodo tudi tekmovanja. »Po mednarodnem pravilniku UCI sodelujejo starejši mladinci na evropskih in svetovnih prvenstvih, s tem pa je tudi način tekmovanja podrejen reprezentanci – in to je za Grega glavni cilj v bližnji prihodnosti,« pravi Pirš, ki je bil nekaj let trener tudi 22-letnemu Aljažu Prahu, ki nadaljuje svojo profesionalno kolesarsko pot kot član ljubljanske kolesarske ekipe Gusto Santic. Mlad sevniški kolesarski up je tudi Jan Trotovšek, med članicami pa 14-letna Katarina Jančič. Sicer mladinska ekipa KD Sevnica redno trenira in tekmuje skozi vse leto na dirkah Pokala Slovenije, Pokala Alpe-Adria ter mednarodnih dirkah v sosednjih državah, glavni pokrovitelj KD Sevnica pa je podjetje Tanin.

Smilja Radi

Članek je bil objavljen v regionalnem časopisu Posavski obzornik 15. oktobra.

#povezujemoposavje 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte