Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Telovadna akademija za promocijo športa

Objavljeno: Ponedeljek, 27.08.2018    Rubrika: Ostali športi Redakcija
DSCN2815 (2)

V Pragi na Češkem so nastopili brežiški Sokoli, v četrtek pa bodo popestrili telovadno akademijo v grajskem parku na sevniškem gradu.

V četrtek, 30. avgusta, ob 18. uri se bo v grajskem parku na sevniškem gradu odvijala vseslovenska sokolska športna akademija z naslovom 'Praga po Pragi', saj je ideja o dogodku nastala na letošnjem svetovnem sokolskem zletu v češki Pragi, kjer so se v mesecu juliju predstavili tudi posavski orodni telovadci in telovadke.

DSCN2812 (2)

Od leve proti desni: župan Srečko Ocvirk, predsednik Fitnes zveze Slovenije Dušan Gerlovič, predsednik Sokolske zveze Slovenije prof. dr. Herman Berčič, predsednica ŠD Partizan Sevnica Sara Martinšek in podpredsednik Športnega društva Sokol Bežigrad mag. Andrej Pregelj.

V sevniškem grajskem parku (v primeru slabega vremena bo prireditev potekala v Športnem domu Sevnica) se bo na različnih gimnastičnih orodjih in tudi na blazinah predstavilo okoli sto nastopajočih različnih starosti iz več društev - Športnega društva Partizan Sevnica, Društva za športno rekreacijo Partizan Boštanj, Telovadnega društva Sokol Brežice, Športnega društva Sokol Bežigrad in Telovadnega društva Belokranjski sokol Metlika.

SEVNIŠKO ŠPORTNO DRUŠTVO OHRANJA TRADICIJO "SOKOLSTVA"

DSCN2817 (2)

Predsednik Sokolske zveze Slovenije in upokojeni dolgoletni predavatelj na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani prof. dr. Herman Berčič.

Na današnji dopoldanski novinarski konferenci, ki je potekala v poročni dvorani sevniškega gradu, so delček tradicije sokolskega športnega gibanja predstavili gosti – vodja vseslovenskega gibanja ’S športom je življenje lepše’ pri Sokolski zvezi Slovenije in predsednik Fitnes zveze Slovenije Dušan Gerlovič, predsednik Sokolske zveze Slovenije prof. dr. Herman Berčič in podpredsednik Športnega društva Sokol Bežigrad mag. Andrej Pregelj. Gostitelja sta bila sevniški župan Srečko Ocvirk in predsednica ŠD Partizan Sevnica Sara Martinšek. Med drugim je bilo izpostavljeno, da telovadno sokolsko društvo ni bilo ustanovljeno le zaradi telovadbe, čeprav je bil poudarek na njej, temveč je bilo njegovo delovanje namenjeno tudi narodnobuditeljskemu ter družabnemu in kulturnemu delu.

Gostje so predstavili tudi  delovanje Sokolske zveze Slovenije, ki je poleg Športne unije Slovenije in Fitnes zveze Slovenije osrednja nacionalna organizacija, ki pokriva področje rekreativnega športa za vse in promovira zdrav način življenja. Ob tem je župan dejal, da je bilo sokolsko telovadno društvo v Sevnici ustanovljeno relativno zgodaj (po podatkih v knjigi ’V znamenju Sokola in Partizana v Sevnici’ je potekal ustanovni občni zbor sevniškega sokolskega telovadnega društva 30. junija 1912, op. p.) ter da občina spodbuja različne oblike rekreacije od najmlajših do najstarejših.

»Sokolsko gibanje ima v Sloveniji možnost razvoja, a morda v novi preobleki in z nekaj dodatki na načelih, ki jih je postavil nestor slovenskega sokolstva dr. Viktor Murnik. V Sevnici, mislim, da je zgledno društvo, ki deluje v duhu Sokola in bližajoča se četrtkova prireditev, telovadna akademija, bo gotovo pokazala, da imamo v Sloveniji možnosti za razvoj športne dejavnosti, ki povezuje in združuje ter budi narodno pripadnost,« je menil dr. Herman Berčič.

S. R.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

17.09.2022 | Ostali športi

Najbolj sproščena je na tekmovanjih

24.09.2022 | Ostali športi

Pikado turnir DU Sevnica

24.09.2022 | Ostali športi

Sevnica giba z Lisičko

ne spreglejte