Časopis za pokrajino Posavje
10.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Triatlonci - in z njimi Jaroslav Kovačič - tekmujejo virtualno

Objavljeno: Četrtek, 28.05.2020    Rubrika: Ostali športi Redakcija
IMG_7043

Jaroslav Kovačič v svojem 'pain caveu' ...

Covid-19 je in bo v življenja športnikov prinesel mnogo omejitev in sprememb, zlasti ukrepi družabnega razmika bodo še kar nekaj časa narekovali različice športnih tekmovanj. Človeška iznajdljivost je našla način, kako tekmovati tudi iz domačega 'kevdra', npr. v kolesarstvu in triatlonu, kjer se jih udeležuje triatlonec lanskega leta v Sloveniji, Krčan Jaroslav Kovačič.

Že nekaj let obstajajo različne športne platforme, ki omogočajo športnikom povezavo v virtualni svet treninga in tekmovanj. Daleč najbolj napredni na tem področju so kolesarji in triatlonci, ker je oprema za vsakdanjega uporabnika lahko dostopna in standardizirana. »Vse, kar potrebuješ, je sobno kolo in merilec moči, ki ti opravljeno delo pretvori v virtualno gibanje. Za vse skupaj je treba le še najti način, kako poslati signal v medmrežje in praktično smo že pripravljeni za vstop v igro. Pri teku je podobno, le da sobno kolo zamenja tekalna steza,« pravi Jaroslav Kovačič.
IMG_7293

... in 'trophy roomu'

Sam uporablja igralno platformo Zwift, ki združuje osem virtualnih svetov, na katerih potekajo tekmovanja, skupne vožnje, treningi ali pa samo prosta vožnja. Sodelujoči s prevoženimi kilometri pridobivajo točke izkušenosti (XP) in napredujejo po stopnjah. Določena stopnja odpira možnost nakupa boljše opreme, ki dejansko vpliva na tekmovalni rezultat. Opremo se kupuje s 'kapljicami znoja', ki se zbirajo na uporabniškem računu. »Seveda ti boljša oprema nudi boljšo izkušnjo in lahko občutiš klance, spuste in vrsto ceste. Vsak del proge je zasnovan tako, da iz kolesarja ali tekača izzove določeno motorično sposobnost (moč in hitrost sta pomembna za šprinte, vzdržljivost in teža za klance, hitrostna vzdržljivost pa za kratke strme klance) in s tem vzpodbuja specializacijo kot v realnem svetu (sprinter, hribolazec, univerzalen),« pojasnjuje 'ironman'.

Ob sredah Z Pro tri serija, ob četrtkih ekipni kronometer

Na podlagi povpraševanja športnikov so se že pred nekaj leti pojavile razne lige, kjer tekmovalci na določen dan in uro tekmujejo med seboj vsak v svojem 'pain caveu', kakor po novem uradno imenujejo trenažne sobe. Časovni pas ni ovira in omogoča tekmovanje v vsakem hipu na katerem koli koncu sveta. »Kjer potekajo tekmovanja, se kmalu pojavijo tudi gledalci in sponzorji, ki povzročijo profesionalizacijo in neposredne prenose preko Youtube kanala. Virtualno kolesarjenje je bilo v času koronavirusa edino tekmovanje, ki so ga v živo prenašali na Eurosportu,« poudarja Kovačič. Kot triatlonec je vključen v Z Pro Tri serijo tekmovanj, ki potekajo ob sredah ob 16:50. Tekmovanja trajajo dobre pol ure, gre pa za izjemno intenzivne napore, ki zahtevajo tako odlično fizično kot tudi psihično pripravo. »Vrsta napora je popolnoma drugačna kot pri mojem realnem tekmovanju, kjer tekmovanja traja tudi osem ur. Potrebna je prilagoditev trenažnega procesa in tudi adaptacija mišic na visoko intenzivne napore. Napredujem iz tedna v teden in sedaj se že lahko spogledujem z naskokom na zmagovalni oder (na zadnjih dveh tekmah sem zasedel 7. in 9. mesto). Ob četrtkih zvečer tekmujemo na ekipnem kronometru za italijansko ekipo PPR TEAM, kjer se med 600 ekipami uvrščamo na rob deseterice. Ko zapolnimo vseh osem mest v ekipi, pa mislim, da imamo najmočnejšo ekipo na svetu, sestavljeno pretežno iz slovenskih fantov. Poleg mene v njej tekmuje še Krčan Egon Ivanjšek,« opisuje t. i. e-tekmovanja.

E-tekmovanja na olimpijadi?

Takšna tekmovanja športnikom predstavljajo popestritev realnosti brez tekmovanj, resen razmislek o umestitvi takšnega tipa tekmovanja na olimpijske igre v Parizu 2024 pa je vseeno še malce iluzoren. "Problem se pojavi, ker tekmovalci ne uporabljamo enake opreme in nimamo točno določenih protokolov za tehtanje (teža zelo vpliva na hitrost in posledično tudi tekmovalno uspešnost). Izvedena so bila tudi državna prvenstva v virtualnem kolesarstvu, kjer se vsi kolesarji zberejo v enem prostoru (telovadnici) in z enako opremo in po opravljenem tehtanju tekmujejo med seboj. Ali je to smiselno presodite sami, sam sem mnenja, da tovrstna tekmovanja ne sodijo v program OI, ker je že vrsto tekmovanj, ki testirajo identične športnikove sposobnosti v tisti pristni obliki športa," meni Kovačič.

Peter Pavlovič

Članek je objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam