Časopis za pokrajino Posavje
26.11.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Tudi športniki se počasi vračajo

Objavljeno: Petek, 15.05.2020    Rubrika: Ostali športi Redakcija
IMG_20200507_201025

Odbojkarice imajo zaenkrat edino možnost vadbe na prostem oz. na mivki, pa še to le v dvojicah (foto: OD Brestanica).

V sklopu rahljanja ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom je Vlada RS športnikom, tako v posamičnih kot ekipnih športih, spet omogočila, da se vrnejo v dvorane, na stadione pa tudi bazene, a ob zelo strogih ukrepih. Kako je obdobje brez pravih vadb in tekmovanj vplivalo na posavske športne klube, smo poizvedeli in predstavljamo v nadaljevanju.

Nogometaši in rokometaši zaključili …

»Prekinitev treningov in tekmovanj je za naš klub vsekakor predstavljala velik šok, saj smo se v tekmovalnem smislu posebej posvetili pripravam z namenom, da v spomladanskem delu sezone zasedemo čim višje mesto na lestvicah. Finančno gledano pa je prav tako prišlo do začasnega zmanjševanja sredstev, saj so jih nekateri sponzorji iz previdnosti dodatno omejili,« pravi Nikola Marković, predsednik NK Krško, ki je pred prekinitvijo zasedal 6. mesto v 2. slovenski ligi. Trenerji so ves čas epidemije v stiku z igralci in jim dajejo ustrezna navodila, kako naj v času prepovedi skupnih treningov ohranjajo pripravljenost, čeprav se zavedajo, da se ti treningi ne morejo primerjati s skupnimi treningi. V skladu z odločitvijo Vlade RS, ki je pred dnevi sprostila ukrepe na področju športa, bo nogomet v Sloveniji spet lahko zaživel, a so v NK Krško na spletni strani zapisali, da s treningi in pripravami na nadaljevanje tekmovanj ne bodo pričeli, dokler z Nogometne zveze Slovenije in Medobčinske nogometne zveze Celje ne bodo prejeli ustreznih usmeritev. Pod kakšnimi pogoji se bodo na treninge lahko vrnili številni igralci članske ekipe s Hrvaške, nam Marković ni uspel odgovoriti, se je pa zavzel za nadaljevanje tekmovalne sezone, v kolikor bi razmere to dopuščale. Vendar je izvršni odbor NZS pred dnevi na korespondenčni seji sprejel odločitev, da se do konca izpelje sezona le v Prvi ligi Telekom Slovenije in Pokalu Slovenije, če bodo razmere v državi to dopuščale, zaključi pa tekmovanje v 2. SNL. Upoštevajo se rezultati na dan prekinitve tekmovanja, zmagovalca lige za sezono 2019/20 pa ne bodo razglasili.

Tekmovalna sezona v rokometu je medtem že dokončno zaključena. »V tem času so igralci imeli navodila, da vzdržujejo svojo fizično pripravljenost individualno,« pojasnjuje predsednik RK Krško dr. Bruno Glaser, misli kluba pa so medtem že usmerjene v prihodnost. »Smo v pričakovanju sprostitve ukrepov, ob katerih bi lahko pričeli ponovno trenirati. Obuditev rokometa kot ekipnega kontaktnega športa, ki se izvaja v dvorani, je glede na trenutno situacijo negotova. Ostajamo pozitivni, da se bodo razmere kljub temu kmalu normalizirale,« dodaja nekdanji reprezentant. Sestavljajo že člansko ekipo za prihodnjo sezono, pri čemer upajo, da bodo lahko še pred poletjem izvedli vsaj individualne treninge in testiranja, na podlagi katerih bi lahko zasnovali poletne individualne programe za fizično pripravo pred pričetkom treningov za novo tekmovalno sezono. V mlajših kategorijah so se tekmovanja končala brez razglasitve državnih prvakov. Ta čas izkoriščajo za pregled in analizo dela v mlajših kategorijah v pretekli sezoni, »da lahko nadgradimo, kar je bilo dobrega, in odpravimo napake, ki so se pojavile«, kot pravi Glaser.

Članska ekipa MRD Dobova je ob prekinitvi treningov in tekmovanj zaradi razglasitve epidemije zasedala 5. mesto v 1. NLB rokometni ligi. »Velika škoda ter predvsem veliko neznank se nam obeta na finančnem področju, saj se nekateri sponzorji že umikajo. Največji podporniki dobovskega rokometa – manjši lokalni sponzorji morajo prednostno reševati poslovanje podjetij in bodo sredstva za rokomet še toliko bolj pod vprašanjem,« pravi direktor kluba Mišo Kostevc. Tudi v Dobovi so trenerji ves čas epidemije vsakodnevno dajali navodila za individualne vaje in treninge igralcev, slednji pa so svoje delo snemali in poročali trenerjem. S sprejetjem Odloka o pogojih za izvajanje športne vadbe za registrirane športnike in organizacijo športnih tekmovanj v obdobju obvladovanja epidemije COVID-19, ki velja od 7. maja, so začeli s treniranjem v dovoljenem obsegu. Sezona 2019/20 je seveda zaključena, zaenkrat pa se tudi ne ve, kdaj se bo začela sezona 2020/21. »Govori se o datumih 1. september, 1. oktober, sočasno pa o nevarnosti drugega vala pandemije … Vsekakor si želimo čim prej začeti s kar se da normalnim delom. Varnost je na prvem mestu, a neaktivnost mladih (MRD Dobova največ poudarka še vedno daje mladim športnikom) ima prav tako zdravstvene posledice,« pojasnjuje Kostevc.

… odbojkarice še upajo

V Odbojkarskem društvu Brestanica so tako treninge kot tekmovanja prekinili nekaj krogov pred koncem tekmovalne sezone oz. je epidemija udarila ravno na vrhuncu tekmovalne sezone oz. pred njenim 'foto finišem', pojasnjuje gonilna moč kluba Manca Dremelj. »Da bi ohranili vsaj delni ritem treningov, smo se ob istem času, ko bi se dobili v telovadnici, povezali preko različnih aplikacij in prilagojeno trenirali s klasičnimi ogrevalnimi vajami, vajami za moč in za vzdrževanje kondicije, v kar smo, kolikor se je dalo, vključevali žogo,« nadaljuje. V odbojki kot skupinskem športu do zdaj še ni bilo možnosti skupne oz. vsaj malo prilagojene vadbe, edino možnost zaenkrat vidijo v treningih na prostem oz. na mivki, pa še to le z enim partnerjem, ki naj bi ostal skozi proces treninga isti, kar glede na situacijo sprejemajo z odprtimi rokami. Medtem ko so se tekmovanja v članski selekciji že zaključila, pri mlajših selekcijah še visijo v zraku, saj jih imajo v juniju po zadnjih informacijah še možnost odigrati. »Sezono bi zagotovo želeli odigrati do konca, čeprav v prilagojenih pogojih. Ne, da bi za vsako ceno izzivali okužbo sebe in drugih, ampak športnik sprejme drugačen način življenja in zato je včasih pripravljen tvegati več. Vrhunec sezone odigrati pred praznimi tribunami ne bi bilo hvaležno, ampak glede na vložek celega leta bi verjetno večina sprejela kot kompromis,« zaključuje Dremljeva.

S 23. majem bodo dovoljena tekmovanja vrhunskih športnikov v ekipnih športih, šport invalidov, športna rekreacija, šport študentov in šport starejših. Vadba za vse bo lahko potekala tako v notranji (tudi šolskih telovadnicah) kot v zunanjih športnih objektih ter na površinah za šport v naravi. Dovoljuje se stik med udeleženci vadbe in tekmovanj. Še vedno za širše množice ne bo dovoljena vadba v fitnesih, velnes centrih in bazenih, ki so za zdaj rezervirani le za registrirane športnike.

Pogrešali so bazene, dvorane, predvsem pa tekme

IMG_0763

Tekaški trening v Vrbini (foto: AK Brežice)

Športniki v individualnih tekmovalnih športih so se lahko s 4. majem spet začeli vračati na treninge. Za plavalce Plavalnega kluba Celulozar Krško je prekinitev aktivnosti pomenila hud udarec tako s tekmovalnega kot finančnega vidika, priznava trener Boštjan Bajc. »Odpovedana so bila vsa tekmovanja v marcu, aprilu in maju, verjetno tudi v juniju, s tem so naši plavalci ostali brez možnosti, da izplavajo norme za državna prvenstva, pridobijo kategorizacije, naš najboljši plavalec Tim Bizjak pa je ostal brez prvih reprezentančnih nastopov na četveroboju Slovenije, Hrvaške, Srbije in BiH ter ’Multinations cupu’ v Kijevu.« Po njegovih besedah bodo finančne posledice težke, vprašanje je, koliko otrok se bo sploh vrnilo po odpravi omejitev, odpadla bo tudi tradicionalna plavalna tekma v Brestanici za Pokal Krškega, ki pomeni veliko promocijo plavanja v tem okolju. Pod vprašaj postavlja tudi izvajanje plavalnih tečajev. Kot pravi Bajc, so tekmovalci dobili okvirne programe vadbe. »Starejši so že tako tudi v rednem trenažnem procesu izvajali vadbo na suhem, zdaj jo samo še v nekoliko večjem obsegu. Je pa to seveda neprimerljivo z vadbo v vodi, kjer se razvijajo specifične sposobnosti, motorika in občutki,« še pojasnjuje in dodaja, da ima plavanje kot šport tudi srečo, da se odvija v vodi, ki je s pomočjo tehnologije in kemije vzdrževana na način, da onesposobi virus.

Ravno tako prekinitev treningov predstavlja velik udarec za krške judoiste, poudarja predsednik Judo kluba Krško Ivan Širola. V tem trenutku je prihodnje delovanje športnih klubov zelo negotovo, pravi. Najbolj ga moti slaba komunikacija med državnimi organi, občino, športno zvezo in klubi. Vadbe se lahko udeležujejo le registrirani športniki, pari lahko delajo le tehnični del treninga, pri čemer se med treningom ne smejo menjavati in morajo vzdrževati varnostno razdaljo. Klub borilnih veščin Sevnica je utrpel škodo tako s finančnega kot tekmovalnega vidika, kljub temu so se najboljši športniki pripravljali po individualnem programu. »Zastavili smo jim osemtedenski plan treningov glede na njihovo pripravljenost,« opisuje predsednik kluba Jurij Orač. Vadba je registriranim tekmovalcem ponovno omogočena z 12. majem, tako da lahko zdaj pri redni vadbi spet pristopijo k delu v parih, ki so pri karateju in kickboksu nujni in obvezni. Po mnenju Orača imajo dovolj jasna navodila za obe športni panogi, po njegovem je škoda le, da so morali nekaj uradnih tekem preložiti, nekaj pa celo odpovedati in jih načrtovati za leto 2021. Redna in naporna vadba je bila z razglasitvijo epidemije in sprejetjem ustreznih ukrepov prekinjena tudi za člane Karate kluba Brežice. Kot izpostavlja predsednik mag. Hrvoje Teo Oršanič, so tekmovalci, mladostniki to najprej doživeli kot stisko, ker takrat še niso bila odpovedana spomladanska tekmovanja, za katera so se intenzivno pripravljali. Kasneje so to dejstvo seveda sprejeli. Ostali številni člani kluba spoštujejo ukrepe ter za lastno kondicijo in gibljivost skrbijo sami. »Člani so dovolj motivirani in usposobljeni, da lahko doma izvajajo vaje ogrevanja, raztezanja, borilnih tehnik, vaje za moč, zaporedja borilnih tehnik v obliki različnih kat,« še pravi Oršanič in dodaja, da se bo vadba karateistov začela, ko bodo pristojne institucije dovolile vadbo v telovadnicah.

O izkušnjah treningov v času epidemije so spregovorili tudi v Kolesarskem društvu Tanin Sevnica. Kot je razložil Rene Jeromel, treningov niso povsem prekinili, ampak so prešli na individualno vadbo po prilagojenem programu s pomočjo trenažerjev, ki jih imajo kolesarji doma, in z individualnimi vožnjami na cesti v okviru občin, kjer živijo tekmovalci. »Seveda smo s tem samo vzdrževali pridobljeno bazično pripravljenost, ki jo zdaj ob sprostitvi ukrepov, ko je lahko v skupini do pet kolesarjev, počasi nadgrajujemo s skupinskimi treningi,« opisuje. Kot še pravi, informacij o nadaljevanju tekmovanj na državnem nivoju še ni, obstaja pa strah, da bo precej domačih tekmovanj odpadlo zaradi organizacijskih in finančnih težav klubov, prav tako se ne ve, kaj bo z dirkami v sosednji Italiji, kjer so sevniški tekmovalci v preteklosti precej tekmovali. Člani Atletskega kluba Brežice so imeli v tem času predvsem več tekaške vadbe, ki se je opravljala po bližnjih poljih, hribčkih in dolinah, je razložil trener Jure Rovan. Najbolj priljubljena destinacija je bil kondicijski tek na Šentvid, sprinti po savskem nasipu in tek navkreber pri brežiškem gradu. Naši člani so bili zelo motivirani, opravili so vse domače naloge in sami dodali še kaj več. Kot pravi, v klubu pričakujejo, da bo že naslednji teden spet možna normalna vadba, treningi trenutno še vedno potekajo samo individualno. »V prihajajočem obdobju, ko bo vadba v skupinah spet varna, se bomo pripravili na prihajajoča poletna tekmovanja, ki naj bi se nadaljevala v juniju,« je še dejal Rovan in dodal, da so ta čas brez vadbe na dotrajanem brežiškem atletskem stadionu izkoristili tudi za servise naprav in vadbenih pripomočkov, zakrpali in zlepili stare blazine za skakališča, prebarvali zarjavele uteži itd.

Peter Pavlovič, Rok Retelj

Prispevek je objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.
« Nazaj na seznam