Časopis za pokrajino Posavje
11.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Twingo Endurance: prvak postala ekipa Pesakrompir

Objavljeno: Sreda, 17.06.2020    Rubrika: Ostali športi Sporočilo
pesakrompir-zmagovalci-zimskipokaltwingo2020

Zmagovalna ekipa Pesakrompir; vodja Iztok Franko drugi z desne

Veliki finale Twingo Winter Series se je kljub dolgi prekinitvi zaradi koronavirusa na hrvaškem Grobniku vendarle odvil. Ekipa LEMA Racing je ponovno dokazala, da je v Sloveniji in okolici velik interes po krožnih dirkah. Na 4-urno vzdržljivostno dirko se je prijavilo kar 15 ekip iz Italije, Hrvaške, Srbije in Slovenije.

Le 7 točk prednosti vodilni ekipi Pesakrompir Racing Program, katere vodja je Posavec Iztok Franko, nikakor ni omogočilo brezskrbnega spanca. Še več, tik pred zdajci je svoj nastop moral odpovedati izkušeni ESET V4 Twingo prvak, Tomaž Trček. V njegov sedež je vskočil relist Grega Premrl, ki je nazadnje sedel v pokalnem Twingu junija 2018. Na drugi strani so konkurenčne ekipe izkoristile prve možnosti trackdayev za maksimalni trening pred velikim finalom.

Kvalifikacije so napovedale izjemno tesne boje. Prvo štartno mesto je za ekipo AMROP suvereno zagotovil mladi Nik Štefančič. Kar za sekundo je pobegnil ekipi Preša Cerklje. Tesno so sledili Bovi/Teca, Pesakrompir, Robida Team in Gostišče Barbara Team. Sobotnih kvalifikacij se ni uspela udeležiti ekipa Mixa Racing Team, kar jih je postavilo na zadnji startni položaj za nedeljsko dirko.

Finale

Dirka se je pričela po v popoldanskem času nekaj zaskrbljenimi pogledi v nebo. Napovedan je bil dež, a duha ne sluha o njem ni bilo vse do konca dirke. Kot smo že navajeni, se je dirka pričela v norem tempu. Prve ekipe so se udarile, kot da je dirka dolga zgolj nekaj krogov. Še največ mest je izgubila ekipa Pesakrompir, ki se je držala druge skupine dirkalnikov okoli šestega mesta. V ospredju je prihajalo iz kroga v krog do nenehnih menjav vodilnega. Amrop je vse do intervencije prvega varnostnega avtomobila vodil, a nato so se začele težave.

Ravno vodilni so zašli v težave, prišlo je do trkov in s tem so morali v bokse na popravila. Med drugim tekom dirke tudi Preša Cerklje in Robida Team. To jih je postavilo v nelagoden položaj in neusmiljen boj nazaj proti ospredju. Medtem je potiho in vztrajno napredovala srbska ekipa Mixa Racing Team. Slednja je zaradi neodpeljanih kvalifikacij dirko pričela z zadnjega mesta. Postopoma so pridobivali mesto za mestom in na sredi dirke je bilo že jasno, da bi se utegnili za prva mesta boriti Mixa, hrvaški Europhone, Bovi/Teca, Gostišče Barbara in Pesakrompir. S še nekajkratnim prihodom varnostnega vozila na stezo zaradi precej zvite pločevine so se karte dodobra premešale. Pri eni izmed menjav je ekipa Bovi/Teca nazadovala, kar so izkoristili konkurentje. Ravno najbolje je v zadnjem delu dirke kazalo hrvaškemu Europhonu, katerega sta lovila Mixa in Pesakrompir. Srbi so nujno potrebovali zmago za osvojitev prvenstva, medtem ko je zadnji dolgi "stint" pri ekipi Pesakrompir nadzoroval David Stušek. Tik pred ciljem je še zadnjič močno počilo, zaradi česar so morali odstopiti vodilni Europhone, Robida in Cro Team. S tem se je odprla zmaga ekipi Mixa, drugo mesto Pesakrompirju in tretje odlično razpoloženi ekipi Alokes/Šeme. Dirka se je zaključila za varnostnim vozilom.

Vodja zmagovalne ekipe zimskega Twingo pokala, Pesakrompir, Iztok Franko, je ob tem dodal: "Izjemna vožnja obeh voznikov, nedvomno. David je v Twinga prvič sedel šele lani. Hkrati je prvič v dirkalnik sedel poleti 2018. Na drugi strani je Grega Premrl vskočil direktno na štart dirke in svojo nalogo opravil več kot odlično in tako, kot smo si začrtali. Obema kapo dol za odlično odpeljano dirko in hvala še preostalemu delu ekipe in sponzorjem, brez katerih našega projekta #LETSRACE ne bi pripeljali tako daleč."

Dirka – po 4 urah:

1. Mixa Racing Team (95 krogov)
2. Pesakrompir Racing Program
3. Alokes/Šeme
4. Gostišče Barbara
5. Preša Cerklje
6. Bovi/Teca
7. Europhone
8. AMROP (naj. krog dirke: Nik Štefančič, 2:00.552)
9. Robida Team
10. Cro Team
11. Quat Cuiun
12. Bovha Racing Team
13. I Fantastici
14. EVA RACE
15. Race 4 Fun

Končno točkovanje Twingo Winter Series (2019/20):

1. Pesakrompir Racing Program 55
2. Mixa Racing Team 50
3. Preša Cerklje 35
4. AMROP 34
5. Robida Team 30
6. Bovi/Teca 29

Besedilo: Avtoportret.si
Foto: Pesakrompir in Samo Drab
« Nazaj na seznam