Časopis za pokrajino Posavje
15.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Uspešen štart v novo sezono za Alexa Novaka in Vala Miloševiča

Objavljeno: Torek, 04.05.2021    Rubrika: Ostali športi Sporočilo
Alex Novak-3

Alex Novak (v ospredju) tudi letos v hrvaškem prvenstvu ne bo imel prave konkurence.

V nedeljo se je odvila prva dirka Odprtega prvenstva v športnem parku Pakrac. Mlada posavska motokrosista Alex Novak in Val Miloševič, sicer člana Motokoss Akademije 97 iz Ključa Brdovečkog, sta po kar nekaj prestavljenih dirkah končno dočakala svoji prvi dirki v novi sezoni. Alex Novak je v svoji kategoriji do 65 kubičnih centimetrov po pričakovanjih zmagal v obeh vožnjah in s tem domov odnesel skupno zmago, Val Miloševič pa je po lanski krstni sezoni v razredu do 85 kubičnih centimetrov tokrat presenetil marsikoga in osvojil zanj odlično peto mesto.

Zmagovalni oder-2

Alex na odru za zmagovalce

Oba Brežičana sicer trenirata pod strokovnim vodstvom priznanega hrvaškega trenerja Miljenka Pernarja. Slednji je s štartom v sezono in rezultati zadovoljen, a poudarja, da je prostora za napredek pri obeh mladeničih še veliko. Že na uradnih treningih se je pokazalo, da v Odprtem prvenstvu Hrvaške Novak tudi letos ne bo imel neke resne konkurence, zato so v njegovi ekipi že pozimi sprejeli odločitev, da bo letos nastopal tudi na Odprtem prvenstvu Slovenije kakor tudi na Evropskem prvenstvu. Slednje bo precej velik logistično-finančni zalogaj, saj so po zadnji verziji v FIM EUROPA v koledarju predvidene dirke na Portugalskem, v Italiji, na Hrvaškem, v Franciji in Sloveniji. V njegovi ekipi, združeni v AMX Racing, še zmeraj upajo, da bodo našli sponzorja, ki naj bi pokril ta najvišji rang tekmovanja. Z rezultati na evropskem prvenstvu za letošnjo sezono se sicer ne obremenjujejo, kajti to bo zanj svojevrstna učna sezona. Vsekakor v ekipi verjamejo, da se je Alex sposoben kvalificirati na vseh dirkah. Ali lahko poseže tudi med točke, pa bomo videli kmalu, saj je prva dirka na Portugalskem predvidena že konec meseca maja, točneje 29. in 30. 5. Pri tem velja opomniti, da je v tem razredu do 65 kubičnih centimetrov izredno močna konkurenca, predvsem pa je pomemben podatek, da so tu fantje, ki bodo letos konkurirali za vrh, stari do dvanajst let, Alex pa jih ima devet, kar je sploh pogoj, da lahko nastopi na Evropskem prvenstvu v tej kategoriji. To bo prava preizkušnja za mladega, a sila talentiranega Brežičana. Vsekakor bo sezona zanj precej dolga in naporna, saj ga letos čaka približno 20 dirk in treba bo nadgrajevati znanje ter vzdrževati kondicijo čez celo sezono.
Val Milošević-6

Val Miloševič


Val Miloševič pa je po lanski nepopolni debitanski sezoni zakorakal v svojo prvo pravo sezono. Izkazal se je že na treningih, vendar izkušeni Pernar poudarja, da bomo prave rezultate na Odprtih prvenstvih Hrvaške in Slovenije ter njegov napredek dejansko videli v drugi polovici sezone. Tokrat je sicer odpeljal dobro dirko in v obeh vožnjah zasedel peto mesto. Lahko bi bilo sicer nekoliko bolje, saj je v svoji drugi vožnji vse do zadnjega kroga zdržal na četrtem mestu. Prav v zadnjem krogu pa se je pri prehitevanju za krog zapletel v padec z enim od počasnejših in tako zopet pripeljal v cilj kot peti.

Oba Brežičana bomo videli na delu v Sloveniji že 16. 5., ko je predvidena dirka odprtega državnega prvenstva Slovenije v bližnjem Šentvidu pri Stični. V kolikor bo NIJZ organizatorju dovolil prisotnost gledalcev, bosta verjetno imela precej bučno podporo, saj kot pravijo v ekipi enega in drugega, imata že sedaj precej navdušenih navijačev, ki komaj čakajo, da ju vidijo na delu v živo.

M. P., foto: David Boštjančič
« Nazaj na seznam