Časopis za pokrajino Posavje
4.10.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Uspešno opravljena tudi mednarodna boks licenca

Objavljeno: Petek, 25.08.2023    Rubrika: Ostali športi Sporočilo
20230824_114610
Od 18. do 28.7.2023 je svetovna boksarska zveza IBA organizirala strokovni seminar za pridobitev mednarodne boksarske licence. Seminar je potekal po prenovljenem IBA programu pod vodstvom novega predsednika sveta trenerjev svetovne boksarske zveze, italijana Gabriela Martellija. 

Predavanja v obsegu 40 ur, v desetih zaporednih dnevih, so potekala v angleškem in francoskem jeziku in so zajemala naslednje tematike:

 - mednarodna tekmovalna pravila
 - telesna priprava boksarja
 - tehnična in taktična priprava boksarja
 - etika in športno obnašanje
 - doping
 - prehrana 
 - specifika vadbe boksa glede na razlike v spolu in starosti
 - oprema (trening, tekmovanja)
 - strategija nadaljnjega razvoja boksa v svetu

Seminarja se je udeležilo preko 100 udeležencev iz Evrope, Afrike, Japonske, Kanade in ZDA, med njimi tudi 30 slovenskih trenerjev.

Zaradi izjemno strogih kriterijev sodelovanja na izpitu, je bil upad že med seminarjem zelo velik (približno 40%), za končno pridobitev licence pa so udeleženci morali uspešno opraviti 6 izpitnih nalog (2 pisni, 3 praktične in intervju) v angleškem ali francoskem jeziku. Pogoj za pridobitev licence je bila 75% uspešnost pri skupni oceni, od slovenskih udeležencev sta certifikat za pridobitev mednarodne licence prejela le Marin Raja (Maribor) in Sašo Vaš (Fight Club Shony), ki je mednarodni karate licenci sedaj dodal še boksarsko.

V klubu ves čas skrbimo za strokovno usposabljanje kadra. V mesecu septembru bomo za slovenske karateiste in trenerje organizirali seminar uporabe nožne tehnike v karateju, ki bo zaradi velikega povpraševanja potekal kar v dveh terminih (2.9. in 3.9.), teden za tem bo glavni trener kluba na licenčnem seminarju Karate zveze Slovenije udeležencem predstavil program Nacionalne panožne športne šole, katere vodja je na področju športnih borb, 16.9. pa bo v klubu potekal mednarodni seminar Carlosa Merchana iz Kolumbije, ki bo prijavljenim predstavil tehnike brazilskega jiu jitsa. 

Vir: Fight Club Shony
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte