Časopis za pokrajino Posavje
21.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Brežicah zbranih 150 badmintonistov iz 30 držav

Objavljeno: Sobota, 24.11.2018    Rubrika: Ostali športi Redakcija
46656742_2046488152112872_9118991072997933056_o

Brežiška športna dvorana je te dni spremenjena v badmintonsko prizorišče.

Med 22. in 25. novembrom športna dvorana Brežice gosti 150 igralcev badmintona iz 30 držav, ki nastopajo na turnirju »Victor Slovenia Future Series 2018«. Soorganizatorja turnirja sta Badmintonska zveza Slovenije (BZS) in Badminton klub (BK) Brežice.

DSC_3321

Najmočnejši slovenski adut na turnirju v Brežicah je Miha Ivanič iz BK Medvode.

Gre za turnir podobnega ranga, kot je »challenger« v tenisu, ki šteje tudi za točke na svetovni lestvici, je razložil tajnik BK Brežice Aljoša Rovan in dodal, da je tak turnir sploh prvič v Sloveniji. BK Brežice letos praznuje 25 let svojega obstoja in s tem tudi četrt stoletja badmintona v občini Brežice, zato so se v klubu dogovarjali, da bi organizirali nek turnir. Na predlog BZS so se odločili, da navedeni turnir organizirajo v Brežicah, saj so le-te ugodne zaradi bližine zagrebškega letališča, primerne dvorane in veliko možnosti za namestitev v okolici. »Tekmovalno sicer nismo tako uspešni, imamo pa veliko rekreativcev v klubu, ki so pripravljeni pomagati pri organizaciji takih turnirjev,« je povedal. Med 150 udeleženci je največ slovenskih in danskih badmintonistov, pa Skandinavcev, nekaj igralcev je tudi iz Malezije, Indonezije, Mehike in celo DR Kongo. Tudi med sodniki sta dve tretjini iz tujine. Od slovenskih igralcev sicer ni nobenega iz Posavja oz. brežiškega kluba, Janezu Božiču, ki bi imel možnost igranja, je nastop preprečila poškodba. Na tem turnirju nastopajo najboljši mladinci in člani, ki se še prebijajo med najboljše (najmlajši ima 16 let, najstarejši pa 35). »V Brežicah nastopajo vrhunski športniki, ki badminton trenirajo tudi več kot enkrat na dan. Med udeleženci je najvišje uvrščena na svetovni lestvici španska igralka, ki zaseda približno 120. mesto,« je še dejal Rovan. Potekajo dvoboji v več kategorijah: posamično (moški in ženske), moške in ženske dvojice ter mešane dvojice. V četrtek so bile na sporedu kvalifikacije, petek je bil namenjen glavnemu delu turnirja, sobota četrtfinalnim in polfinalnim dvobojem, v nedeljo dopoldne pa so na vrsti še finali v vseh petih kategorijah.

Na hitro smo izmenjali nekaj besed z najmočnejšim slovenskim orožjem na turnirju Miho Ivaničem iz BK Medvode, ki je drugopostavljeni med posamezniki. Zaupal je, da mu je zelo všeč v Brežicah, tako zaradi organizacije kot dvorane. Upa, da se bo prebil čim dlje tako posamezno kot med mešanimi dvojicami. Po njegovem je ta turnir dobra odskočna deska predvsem za mlade badmintoniste, z dobrimi igrami pa se da dobiti tudi precejšnje število točk za svetovno lestvico. »Moj cilj so bile in še vedno so olimpijske igre, to je želja vsakega športnika. Napredek je viden, lansko sezono sem na članski svetovni lestvici začel med 500. in 600. mestom, končal sem jo na 150., tako da sem bil res pozitivno presenečen,« je še dejal in dodal, da se bo še z veseljem vrnil kdaj na kak podoben turnir v Brežicah.

Kot je še omenil Rovan, so se dogovorili tudi z osnovno in obema srednjima šolama v Brežicah, ki so pripeljale svoje učence oz. dijake na ogled tekmovanja, da so ti lahko videli v živo, kako se igra badminton na vrhunski ravni. Udeleženci so te dni nameščeni v brežiški občini, tako da malce spoznavajo tudi še brežiške znamenitosti in kulinariko. V načrtih imajo, da bi tovrsten turnir v Brežicah postal tradicionalen.

R. R., foto: R. R. in F. Šavrič
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki