Časopis za pokrajino Posavje
19.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V dveh desetletjih so postali »preprosto najboljši«

Objavljeno: Nedelja, 30.01.2022    Rubrika: Ostali športi Redakcija
20_let_bk_pisece_slavnostna_akademija (60)

Člani BK Pišece s predsednikom DZ Zorčičem in brežiškim podžupanom Pezdircem

V petek je v večnamenskem domu v Pišecah potekala prireditev oz. slavnostna akademija, kot so jo poimenovali, ob 20-letnici Badminton kluba (BK) Pišece. Ob različnih nagovorih so predstavili zgodovino kluba, podelili priznanja in zahvale najzaslužnejšim ter prireditev popestrili z glasbenimi točkami.

20_let_bk_pisece_slavnostna_akademija (22)

Predsednik BK Pišece Tadej Škof (desno) s prejeto plaketo Občine Brežice, ki mu jo je izročil podžupan Jure Pezdirc

Kot je med drugim predstavila povezovalka Maša Bizjan, je bil BK Pišece uradno ustanovljen 20. 1. 2002, vse od takrat pa ga vodi Tadej Škof. Klub je že ves čas tudi član krovne organizacije Badmintonske zveze Slovenije (BZS). Prvi pravi rezultati so prišli že leta 2004, ko so Pišece gostile takrat najboljše igralce badmintona v Sloveniji (Andrej Pohar – nastopil na olimpijskih igrah, Luka Petrič, Jure Kelher ...) in priredile tudi Dan slovenskega badmintona 2004. Na začetku so poleg Škofa trenirali oz. nastopali tudi žal že pokojni Branko Podvinski, Borut Zagmajster, Danijel Starc, Berislav Nikić, Maša Kodela in kopica starejših igralcev. Že leta 2008 sta iz kluba eksplodirala na slovensko sceno Toni Hotko in Maja Sušin, ki sta v svojih kategorijah do 15 let prišla med tri v Sloveniji ter si tako priigrala vpoklic v slovensko reprezentanco. Ob njiju je bilo v klubu še veliko vrhunskih igralcev, med ostalimi Ivan Hotko, David Živič, Mojca Omerzel, Mateja Krulc, Amelija Lesinšek. Leta 2011 je Maja Sušin postala tudi športnica leta v občini Brežice po izboru občanov.

Klub ni aktiven samo na športnem področju
20_let_bk_pisece_slavnostna_akademija (41)

Prejemniki zahval za vrhunske športne dosežke


Klub vsa ta leta trenira v športni dvorani OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, medtem ko večje turnirje izvaja v športni dvorani Brežice ali športni dvorani Gimnazije Brežice. Klub organizira tudi turnirje izven meja občine, npr. v Rogaški Slatini, Bohinju in najznamenitejšega na hrvaškem otoku Murter. Trenutno je članov in podpornikov kluba 110, medtem ko je število redno aktivnih igralcev, ki trenirajo, 55. V zadnjem letu se je klub spet posvetil razvoju mladih igralcev in lahko z veseljem sporočijo, da se Nej Bizjan, Jan Hotko, Mihael Škof, Anej Sušin, Blaž Plevnik in Aljaž Ogorevc v svojih kategorijah v Sloveniji počasi prebijajo proti vrhu. BK Pišece je v vseh teh letih obiskal veliko domačih in tudi mednarodnih turnirjev. V tujini se je pokazal v Angliji, Italiji, na Madžarskem, Češkem, v Grčiji, Turčiji, Srbiji, na Hrvaškem, v BiH, na Slovaškem, v Nemčiji, Švici. Klub pa ni aktiven samo v badmintonu, ampak tudi v drugih družabnih akcijah. Ima kolesarsko sekcijo, ki vsako leto skrbi za tradicionalni kolesarski maraton Pišece ob počastitvi krajevnega praznika in kolesarski vzpon na najvišjo cesto v občini Brežice, organizira različne turnirje v odbojki na mivki, pohode, počitniške delavnice za otroke, predstavitvene delavnice v kraju ter t. i. Slovensko noč na Murterju. Tradicionalni badmintonski turnirji v organizaciji BK Pišece so: turnir bratstva in enotnosti, ki je največji enodnevni mednarodni turnir v srednjem delu Evrope, Pokal občine Brežice, posvečen občinskemu prazniku, Pokal KS Pišece, turnir na otoku Murter, ki je največji otoški badmintonski turnir, ter še kopica manjših turnirjev za člane in otroke. V času korone so bili člani zelo aktivni, saj so vsakodnevno obiskovali najvišji vrh brežiške občine Veliki Špiček, na katerem so postavili tudi smerokaz vseh prijateljskih krajev. Za omenjeni vrh tudi vestno skrbijo, saj redno pospravljajo smeti in urejajo poti. »Po vsem naštetem ne preseneča, da je slogan kluba ’preprosto najboljši’,« je poudarila povezovalka.
20_let_bk_pisece_slavnostna_akademija (42)

Dobitniki zahval za požrtvovalno delo v klubu


Škof izrazil tri želje

Najprej je imel nagovor predsednik kluba Tadej Škof, kateremu gre velika zasluga, da je badminton tako popularen v brežiški občini, in ki je tudi predsednik športne zveze ADA (združenja 60 klubov iz Srbije, Hrvaške, BiH in Slovenije), od leta 2020 pa je tudi predsednik sekcije za veterane in rekreacijo pri BZS. Omenil je, da so imeli za 20-letnico kluba velike želje in načrte, med drugim tudi željo po koncu epidemije, a se to ni zgodilo. »Ta nesrečna epidemija nas je že v začetku zime postavila na realna tla. Zdaj smo tukaj, žal v manjšem obsegu, a kljub temu pozitivno usmerjeni z željo, da se epidemija počasi umakne in bomo končno začeli spet normalno trenirati, igrati, se veseliti in na koncu tudi kaj zaigrati,« je povedal in dodal, da je kar nekaj napovedanih gostov pa tudi njihovih članov moralo bodisi zaradi pozitivnega testa na covid-19 bodisi karantene prihod na prireditev na žalost odpovedati. Za konec je izrazil še nekaj svojih želja. »Ker klub številčno raste in imamo iz dneva v dan večje potrebe in želje, je prva želja nakup službenega vozila oz. kombija, kar bi za nas pomenilo, da bi bilo še več veliko bolj aktivnih in bi bili še bolj številčni na turnirjih. Druga želja je, da bi imel klub redno zaposlenega športnega delavca, ki bi razbremenil prostovoljno delo ter s tem dvignil kakovost dela na višji nivo. Tretja želja pa je malo večja, a jo bom kljub temu izrekel. Na zadnjem sestanku UO kluba je prišla ideja, da bi imeli lastne prostore oz. lastno športno dvorano za klubske potrebe, kar bi pomenilo še stopničko višje v razvoju kluba, kraja in ne nazadnje tudi slovenskega badmintona,« je še povedal Škof.
20_let_bk_pisece_slavnostna_akademija (43)

Podelili so tudi zahvale za podporo, sodelovanje in pomoč pri delovanju kluba.


Zorčič: V klubu se zavedate pomena druženja in športnega udejstvovanja

Prisoten je bil tudi predsednik BZS mag. Tadej Šeme, ki je izpostavil prizadevanja k decentralizaciji badmintona v Sloveniji in razvitosti tega športa v vseh delih države, saj je trenutno velika večina badminton klubov v Ljubljani, Mariboru in še nekaj ostalih krajih. »BK Pišece je s svojim delovanjem lahko zgled vsem klubom v manjših krajih,« je poudaril in izrekel zahvalo Tadeju Škofu, rekoč: »Mislim, da takih ljudi, ki s takim entuziazmom delajo v športu, primanjkuje in jih je vedno manj, a take potrebujemo predvsem v manjših krajih.« Brežiški podžupan Jure Pezdirc je ob tej priložnosti predsedniku kluba Škofu ob jubileju podelil tudi plaketo Občine Brežice ter pohvalil klub za promocijo kraja in občine tudi izven meja naše države. Častno pokroviteljstvo prireditve je prevzel predsednik Državnega zbora Igor Zorčič, ki se je je tudi udeležil in nagovoril navzoče. Kot je dejal, je v današnjem času telefonov, igric in ostalih stvari, ki zastrupljajo predvsem mlade, še kako pomembno, da se imajo možnost družiti in športno udejstvovati, zato se mu zdi ključnega pomena, »da se zavedamo, kaj pomeni vodenje neke športne organizacije oz. kluba za našo mladino in da jo moramo spodbujati, da se športno angažira in da je to tisto, kar je dobro ne samo za njihovega duha, ampak nasploh za duh naroda, družbe, ki s športnimi aktivnostmi povezuje in navezuje medsebojno komunikacijo, spoštovanje ipd.«
20_let_bk_pisece_slavnostna_akademija (57)

Članica BK Pišece Maja Sušin Donevski se je ob koncu še posebej zahvalila Tadeju Škofu.

Dodal je še, da 20 let kluba ni malo, še posebej ker je v veliki meri grajeno na aktivnosti enega človeka, zato je Škofu izrekel vse pohvale, prav tako pa je pohvalil tudi ostale člane in igralce iz Pišec in okoliških krajev, ki se zavedajo pomena druženja in športnega udejstvovanja ter udeležbe v družbenem dogajanju na način, ki povezuje in ne deli. Klubu so ob jubileju čestitali tudi predsednik Športne zveze Brežice Stane Tomše, ravnateljica OŠ Maksa Pleteršnika Pišece Nuška Ogorevc, Primož Hribšek v imenu KS Pišece in ŠD Orlica Pišece ter Jože Zagmajster v imenu TD Pišece in ZBV NOB Brežice.

Zahvale najzaslužnejšim članom in podpornikom

Podeljene so bile tudi zahvale, in sicer so jih za vrhunske športne dosežke prejeli: Anton Hotko, Maja Sušin Donevski, Ivan Hotko, Klemen Kos, David Ilinčić, Domen Rožman, Gregor Stermecki, Matej Ogorevc, Renata Matić, Alen Mijatović, Gregor Božič, Bojan Hotko, Liam Toni Šironjič, Lovro Zupančič, Tadej Zupančič in Aljaž Ogorevc; za požrtvovalno delo v klubu so jih prejeli: Tadej Škof, Uroš Škof, Bojan Anton Štrbuncl, Dejan Mikuš in Anton Hotko; za podporo, sodelovanje in pomoč pri delovanju kluba pa so se zahvalili: OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, KD Orlica Pišece, ŠD Orlica Pišece, TD Pišece, ZBV NOB Brežice, Občini Brežice, Športni zvezi Brežice, Badmintonski zvezi Slovenije, Badmintonskemu klubu Brežice, Juretu Kelherju, Igorju Zorčiču, KS Pišece, PGD Pišece, Društvu za varovanje maternega jezika, naravne in kulturne dediščine Maks Pleteršnik Pišece, Franju Balonu, družini Ogorevc, Pikado klubu Kobra Pišece, Občini Kumrovec, Občini Murter in Maši Bizjan.

Za glasbeno popestritev prireditve so poskrbeli Manca Mihelin in Timeja Račič Ogorevc s petjem ter citrarski duo Ana Jagrič in Rok Beričnik iz GŠ Brežice.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam