Časopis za pokrajino Posavje
12.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Globokem sprejem za uspešne tekmovalce Katane

Objavljeno: Torek, 26.11.2019    Rubrika: Ostali športi Redakcija
dbv_katana_globoko_sprejem_tekmovalcev_v_ju_jitsu (37)

Na uspehe so seveda tudi nazdravili; na fotografiji oba tekmovalna para s trenerjem Juretom Žabjekom.

V telovadnici OŠ Globoko so minuli ponedeljek zvečer pripravili sprejem za mlade tekmovalce, ki so nedavno zastopali barve Društva borilnih veščin Katana Globoko in seveda tudi Slovenije na dveh velikih tekmovanjih, od koder so se vrnili z drugim, četrtim in sedmim mestom.

Največ veselja sta v globoško društvo prinesli Jedert Jevševar in Maruša Rus, ki sta na svetovnem prvenstvu v ju-jitsu v Abu Dabiju (Združeni arabski emirati) osvojili drugo mesto v kategoriji mladink duo ženski pari in s tem postali svetovni podprvakinji. V zelo močni konkurenci sta najprej premagali nasprotnici iz Nemčije, nato aktualni svetovni prvakinji iz Belgije, na poti do finala pa suvereno še nizozemski par. V finalu sta jih pričakali nasprotnici iz Tajske, proti katerima sta morali članici DBV Katana na koncu priznati premoč. Z osvojenim drugim mestom sta tako lanskemu naslovu evropskih prvakinj dodali še naslov svetovnih podprvakinj.
dbv_katana_globoko_sprejem_tekmovalcev_v_ju_jitsu (39)

Maruša Rus (levo) in Jedert Jevševar, svetovni podprvakinji v ju-jitsu v kategoriji mladink duo ženski pari

Na istem prvenstvu sta že dan prej nastopila tudi Tadej Zobarič in Anej Rožman, ki sta tekmovala v kategoriji kadetov duo moški pari. Fantoma je zmanjkalo nekaj športne sreče in sta osvojila končno 7. mesto. Že konec oktobra pa je barve Katane na evropskem kadetskem in mladinskem prvenstvu v ju-jitsu na Kreti zastopala Nina Piškur, ki je tekmovala v disciplini ju-jitsu borbe v kategoriji kadetinje +70 kg. Na svojem prvem evropskem prvenstvu je osvojila 4. mesto, v prihodnosti pa bo zagotovo še imela priložnost, da napade tudi stopničke in se domov vrne z medaljo okrog vratu. Trener obeh tekmovalnih parov v duo sistemu je Jure Žabjek, medtem ko Nino trenira Ognjen Saje.

Kot je na sprejemu dejal predsednik DBV Katana Damjan Žerjav, so vsa osvojena mesta tekmovalcev za društvo zelo velik uspeh, še posebej pa seveda srebrna medalja Jerce in Maruše, ki sta tako tudi uspešno prestali preskok iz kadetske v mladinsko selekcijo. V finalu sta ju premagali tajski tekmovalki in tako se je prvič po zelo dolgem času zgodilo, da je naslov svetovnega prvaka osvojila neevropska država. »Dekleti sta vseeno drugi na svetu in še vedno tudi najboljši v Evropi, tako da iskrene čestitke obema!« je dodal Žerjav. Tadej in Anej sta imela najprej smolo z žrebom, nato sta se morala soočiti še z nekaterimi spornimi sodniškimi odločitvami in tehničnimi zadevami, kar je pripeljalo do tega, da sta na koncu prišla do 7. mesta. »Po pričevanjih vajinega trenerja sta prikazala vrhunske nastope, a če nimaš prave športne sreče, se zgodi tudi to. Vseeno čestitke za osvojeno sedmo mesto,« ju je bodril predsednik Katane. Ninin nastop na EP je sicer sprva še malo visel v zraku, saj se ji je malo pred prvenstvom pripetila neljuba poškodba, a je stisnila zobe in si na koncu izborila 4. mesto, ki ima glede na vse okoliščine še toliko večjo veljavo. Žerjav je še navedel, da je na SP v Abu Dabiju celotna slovenska reprezentanca nastopila nadvse uspešno, saj so tekmovalci osvojili zajetno bero medalj.

Tekmovalcem je prišel čestitat tudi brežiški župan Ivan Molan, ki je izrazil zadovoljstvo, da v Globokem nadaljujejo tradicijo zelo dobrih rezultatov na tekmovanjih. »Večkrat pravijo, da smo med najbolj športnimi občinami v Sloveniji, in mislim, da to kar drži, glede na to da k temu največ prispevate ravno vsi prostovoljci, športni zanesenjaki, ki svoje znanje prenašate na mlajše tekmovalce in z njimi dosegate odlične rezultate, kot tudi starši, ki se žrtvujejo za svoje otroke,« je poudaril in ob tej priložnosti podelil tudi simbolična darila. Športnikom so čestitali še Rozika Vodopivec, ravnateljica OŠ Globoko, ki že več kot 25 let nudi prostor za treninge Katane, Mihael Petančič, predsednik sveta KS Globoko, ki prav tako večkrat priskoči na pomoč in kot prostor za trening ponudi dvorano globoškega prosvetnega doma, profesor Pavel Šet iz Gimnazije Brežice, ravnatelj Srednje poklicne in strokovne šole Krško Jože Pavlovič, Krista Lapuh Krulc iz ŠC Krško-Sevnica, ki je razredničarka Aneju in Tadeju, ter športni direktor Ju-jitsu zveze Slovenije Dejan Kink.

Kot se na sprejemih spodobi, sta dobitnici srebrne medalje na koncu tudi odprli penino in se skupaj z ostalimi člani Katane, svojci, prijatelji, znanci in drugimi navzočimi še nekoliko poveselili in podoživljali trenutke s tekmovanja.

R. R.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte