Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V Loki jo igrajo, bi jo tudi vi? Petanko!

Objavljeno: Nedelja, 08.05.2022    Rubrika: Ostali športi Redakcija
Petanka, Loka  (35)

Tekmovalec mora znotraj petanskega kroga izvesti met krogle.

79-letni Janez Zupan, ki ima na ravnici v bližini Save v Loki pri Zidanem Mostu velik kos zemlje, ga je del preuredil za igranje petanke – igre, ki je podobna balinanju, vendar ima manj pravil, krogle pa so lažje in manjše.

Petanka, Loka  (119)

Meter je pogost pripomoček.

»V lanskem letu sem pri prijatelju Jožetu Venclju v zaselku Krvica blizu vasi Zaplaz pod Čatežem pri Trebnjem prvič igral petanko in se navdušil, zato sem v letošnjem marcu in aprilu del ravnice ob čebelnjaku in kozolcu, pod orehi, da bo poleti prijetna senca, preuredil v igrišče. V dolžino meri 12 metrov in v širino 3 metre. Petanko minimalno igrata dva igralca, potem pa so že ekipe, ki igrajo v dvojicah, trojicah ...« pripoveduje sogovornik, ki si želi, da bi tudi v Posavju zaživelo igranje petanke, zato vabi vse zainteresirane, da ga pokličejo na tel. št. 041 627 667.

Petanka, Loka  (121)

Janez Zupan in Jože Vencelj

Podrobnejšo predstavitev igre, katere začetki segajo v leto 1907, ko so jo prvič zaigrali v mestecu La Ciotat v francoski Provansi, je predstavil Jože Vencelj, predsednik kluba ’petankarjev’ ŠRD Čatež pri Trebnjem in član izvršnega odbora Zveze društev petanke Slovenije (ZDPS). »Petanko lahko igramo praktično vsepovsod na katerikoli podlagi, svetovno prvenstvo se lahko odvija tudi na nemogočih terenih, tudi s kamni. Francozi, na primer, igrajo na mivki, pri nas igramo na travi. Igra ne zahteva posebne fizične pripravljenosti, igrajo jo lahko vsi, tako stari kot mladi, otroci, moški in ženske, celo invalidi,« pojasnjuje in nadaljuje, da se pri petanki uporabljajo kovinske krogle, premera med 70 in 80 cm in težke med 650 in 800 g. Z vrženo kroglo se skušajo igralci čim bolj približati balinčku in dragocen je vsak milimeter, zato se razdalja krogel od tarče meri z metrom. Običajno igrata dve ekipi v sledečih kombinacijah: trije igralci proti trem igralcem (vsak igralec ima dve krogli), dva igralca proti dvema igralcema (vsak igralec ima tri krogle), en igralec proti enemu igralcu (vsak igralec ima tri krogle). »V mednarodno petankarsko zvezo je danes vključenih 81 držav z vseh petih celin in ima okoli milijona registriranih igralcev.
 V Sloveniji se petanka igra od leta 1999, takrat je bila ustanovljena tudi Zveza društev petanke Slovenije. Želimo si, da bi petanka postala olimpijska tekmovalna disciplina,« zaključi sogovornik in se nato pridruži ekipi, ki se je veselila dobrih metov, a o zmagovalcu so na koncu odločali milimetri.

S. R.

#povezujemoposavje 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

02.04.2021 | Redakcija

Slovar »starosta med starostami«

07.05.2020 | Redakcija

Dovolite, da vas zapelje Ford

05.07.2019 | Redakcija

Zdravje je na udaru tudi poleti