Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

V soboto v Brežicah že 12. turnir bratstva in enotnosti v badmintonu

Objavljeno: Sreda, 28.02.2024    Rubrika: Ostali športi Sporočilo
20170128_001752
Prihajajoči vikend bo v Brežicah potekal že 12. turnir bratstva in enotnosti v badmintonu v sklopu mednarodne ADA badminton lige. Ko so člani Badminton kluba Pišece organizirali prvi turnir, niso vedeli, kakšno odlično zgodbo bodo začeli. Prvega turnirja so se udeležili zgolj Slovenci in Hrvati. Že na tretjem turnirju v Brežicah pa sta se zgoraj naštetim pridružili še BiH in Srbija in turnirji so že imeli več kot 100 igralcev. Na pobudo predsednika BK Pišece Tadeja Škofa so se Brežicam pridružili še turnirji v Beogradu, Sarajevu, Zagrebu in Ljubljani, v nekakšni EX-YU ligi. Peto sezono pa je liga dobila še turnir v Varaždinu in Opatiji in v takšni zasedbi je tudi sedaj.

20230129_123351
Vsak turnir ima svojo zgodbo. Vsako mesto ima svoj čar. V Beogradu ima turnir poseben status, saj se ga udeležijo še igralci iz Romunije, Bolgarije in celo iz Grčije. Sarajevski turnir ima status dobre zabave in odlične kulinarike, tako kot Varaždin. Opatija ima v poletnem času poseben čar. Zagreb in Ljubljana sta glavni mesti in igralci se zlijejo z množico turistov. Prav poseben status pa imajo Brežice, mesto, kjer se je zgodba začela. Prvih sedem let je bila zaključna zabava in podelitev nagrad še v dvorani Pišece, kjer so se člani BK Pišece potrudili z glasbenimi gosti. Trio Suha pipa je bila glasbena skupina, ki ni smela manjkati na turnirju. Sedaj je turnir v Brežicah prerasel dvorano Pišece, tako da je celotna zabava v Mladinskem centru Brežice. Tudi sam turnir v Brežicah je prerasel eno dvorano, saj poteka tako v veliki športni dvorani Brežice kot dvorani Gimnazije Brežice. 

Tako bo tudi letos, v soboto, 2. 3. 2024. V Brežicah se bo to soboto pomerilo več kot 250 igralcev iz 55 klubov regije iz Srbije, Danske, BiH, Hrvaške, Nemčije, Avstrije in Slovenije. Da igralci ne pridejo v Brežice samo na turnir, pa je že zvezda stalnica za Brežice, saj jih večina pride že v četrtek in petek ter tako v petek spoznavajo tudi lokalne znamenitosti občine in regije.
20220507_191709

Mednarodna Športna zveza ADA, ki ima licenco za organizacijo tako velikega badmintonskega turnirja, ima, zanimivo, tudi sedež v občini Brežice, tako kot predsednik ŠZ ADA, ki je trenutno Tadej Škof, medtem ko je tekmovalni vodja lige Filip Lončarić iz Zagreba s pomočnikoma Marijo Bulatović in Jako Perparjem. "Naša ideja je, da moramo živeti skupaj v regiji brez vojn in sovraštva. Veseli smo, da smo skozi šport nazaj povezali in navezali stike iz bivše države, kljub temu da nas politika ločuje. Širimo duh bratstva in enotnosti v teh težkih časih," poudarja Škof.

Vir: Športna zveza ADA, foto: arhiv ŠZ ADA in BK Pišece
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

27.04.2021 | Redakcija

Riba naj bo večkrat na jedilniku

07.05.2020 | Redakcija

Putrh, banka in puhalnik