Časopis za pokrajino Posavje
20.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Vadijo vsako jutro

Objavljeno: Sreda, 23.09.2020    Rubrika: Ostali športi Redakcija
1000 gibov, Krmelj (67)

Zaključna jutranja vaja po sistemu 1000 gibov je t. t. pozdrav soncu.

Ena izmed »oranžnih« skupin, ki vsako jutro vadi po sistemu 1000 gibov, ki jih je zasnoval Nikolay Grishin, deluje tudi v Krmelju. Trenutno ima deset članov (devet žensk in enega moškega predstavnika), a v jeseni naj bi se število vadečih povečalo.

Pobudnica ustanovite skupine je bila Ana Hočevar, ki se je povezala z vodjo sevniške skupine Mici Jeler in tako so 9. aprila lanskega leta pričeli v športnem parku v Krmelju z redno jutranjo vadbo med 7.30 in 8. uro.

»Na tem prostoru, v zavetju visokih smrek in ostalih dreves, se vsako jutro nadihamo svežega zraka. Vaje so zasnovane tako, da jih izvajamo postopoma – od lažje k težji. Določene vaje pospešujejo prekrvavitev in izboljšujejo mišično moč. Ta omogoča boljšo gibljivost, ravnotežje, vzdržljivost in boljše fizično ter psihično počutje. To je za nas, ki smo starejši, zelo pomembno, saj nam zagotavlja daljšo samostojnost oziramo možnost, da skrbimo zase in tudi za druge, če je to potrebno,« prijazno pove vaditeljica Irena Logar in nadaljuje, da jih pri redni jutranji telesni aktivnosti podpirajo tudi njihovi otroci.
1000 gibov, Krmelj (72)

Članice potrdijo, da jim redna jutranja vaja pomaga, da vstopijo v dan nasmejane in zadovoljne, ker so naredile nekaj zase.

»V primeru slabega vremena vadimo pod nadstreškom manjšega lokala v bližini,« še pove in doda, da šteje najmlajša vadeča 40 pomladi, najstarejša 89. Skupina se z veseljem udeležuje tudi različnih izobraževanj, predavanj, delavnic, srečanj itd., saj želijo vaje izvajati čim bolj pravilno. »Če ne bo dodatnih zapletov s korono, načrtujemo obisk otrok iz vrtca, da bomo vadili skupaj,« razkrije še enega izmed načrtov.

»Pomemben del našega jutranjega druženja je še kratek klepet ob kavi. Skozi pogovor odpiramo številne teme: trenutno je aktualna priprava ozimnice, pomoč pri zdravstvenih težavah pa življenje in prihodnost naših otrok, vnukov … Politike se izogibamo, saj želimo srečanje zaključiti sproščene, z nasmehom in pozitivnimi mislimi,« opiše se drugi del, ki sledi jutranji vadbi.

Smilja Radi

Članek je bil objavljen v regionalnem časopisu Posavski obzornik, ki je izšel 17. septembra.

#povezujemoposavje

 
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte

08.10.2019 | Redakcija

Pojdimo raje peš ali s kolesom

07.05.2020 | Redakcija

Mavzoleju povrnili sijaj

05.05.2020 | Redakcija

Žganje je imelo boljši okus