Časopis za pokrajino Posavje
7.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Velike kasaške dirke na Bregah prvič brez gledalcev

Objavljeno: Sreda, 17.06.2020    Rubrika: Ostali športi Sporočilo
200614_kasaske dirke_039
Konjeniški klub Posavje Krško je 14. junija na hipodromu Brege pri Krškem ob prazniku občine Krško tradicionalno priredil kasaške dirke, ki so v letošnji kasaški sezoni prve po razglasitvi konca epidemije covid-19.

Organizacija dirk po koncu epidemije je potekala v skladu s pravili NIJZ in kot takšna je bila letos prvič brez gledalcev. Slovenske kasaške steze so se zaradi epidemije covid-19 odprle z dvomesečno zamudo. Zaradi situacije smo imeli posebno čast, saj smo sezono kasaških dirk otvorili ravno v občini Krško. Kljub omejitvam je bila organizacija dirk odlična - udeležili so se je številni tekmovalci in kar 44 konj.
200614_kasaske dirke_184


Program dirk je vseboval šest točk sporeda. Prva točka sporeda je bila dirka za 3- do 14-letne kasače z zaslužkom do 500 € na 1.600 m, druga z zaslužkom do 2.500 €, tretja do 6.000 € in četrta do 12.000 €. Posebnost letošnje prireditve je bila spominska dirka Marjana Marsa, dolgoletnega člana kluba, uspešnega tekmovalca in rejca, ki nas je zapustil v januarju leta 2019. Zadnja med dirkami pa je bila dirka francoskih kobil, brez omejitev zaslužka na distanci 1.600m.
200614_kasaske dirke_204


Dirke je otvoril Uroš Bernardič, predsednik KK Posavje Krško, se zahvalil vsem udeležencem, sponzorjem ter še posebej Andražu Rumpretu, predsedniku KK Šentjernej, ki je pomagal z iskanjem sponzorjev za izvedbo velikih kasaških dirk. Odlične boje z dobrimi rezultati smo videli v vseh šestih dirkah, ki so popestrile lep sončen nedeljski popoldan na Bregah.

V prvi dirki je nastopilo 9 konj. Z odličnim kasom je zmagal Don Saxo z voznikom Jankom Sagajem, izkazala sta se tudi Adele z voznikom Janezom Hrovatom, ki sta osvojila drugo mesto, tretje pa Erotico z Žanom Milanom.

V drugi dirki že bolj izkušenih kasačev je slavila je Mariposa Peška z voznikom Janezom Dolinškom, ki je tudi s to dirko postavila nov osebni hitrostni rekord s časom 1:17,5 s/km. Na drugem mestu je bila Delikatesa in Blaž Babnik, na tretjem pa Laos s Francem Lovrenčičem. Zmagovalcu je pokal podelil najstarejši član KK Posavje Krško Joško Meke st.

V naslednji dirki je slavila Michelle z voznico Darjo Trontelj Dolinšek. V cilj je drugi prikasal Planet z Alojzem Frankom, tretja pa Zarja Jam z Markom Gorencem.

V četrti dirki je zmago slavila Donina z Jankom Sagajem, druga sta bila Louise Luna in Rene Haženkovič, tretja pa Fauna V in Branko Seršen.

Na spominski dirki Marjana Marsa je zmagal Take Me Home z Jankom Sagajem, na drugem mestu je bila Soncka z Ajdo Gorenc. Tudi letos so se tej dirki izkazali  domači predstavniki, saj je tretje mesto je pripadalo Martinu Marsu s kobilo Vilo and Glory, ki je lani na tej dirki zmagala.

Za konec pa so se pomerile še francoske kobile. Slavila je Estelle de la Dive iz KD Slovenske gorice Lenart z voznikom Jankom Sagajem, ki je na ta tekmovalni dal zmago slavil kar s štirimi konji. Druga je bila Carlina Beco in Tjaša Jazbec, tretja pa Elisa Gali in Vito Šadl.

Konjeniški klub Posavje Krško je na dirki sodeloval s šestimi konji iz hlevov Mars, Bernardič in Humek. Dosegli so 1 x tretje mesto, 3 x četrto mesto, 1 x šesto mesto, Black Rock Glory pa je bila diskvalificirana. 

Za hrano in jedačo tekmovalcem in ostalim prisotnim na prvem letošnjem tekmovalnem dnevu v sklopu tekmovalnih dni Kasaške zveze Slovenije v 2020 so poskrbeli predstavniki gostinstva Oblak z Breg. Tradicionalna dirka kmečkih dvovpreg v organizaciji domačih rejcev konj ni bila dovoljena zaradi covid-19 razmer in omejitve 200 oseb na prireditvi.

Posebna zahvala gre našim zvestim sponzorjem in donatorjem, ki nam ves čas stojijo ob strani, kljub trenutnim kriznim časom verjamejo v nas in nam omogočajo, da klub deluje. Posebna zahvala gre vsem sodelujočim pri organizaciji prireditve.  

Vir: KK Posavje Krško
« Nazaj na seznam