Časopis za pokrajino Posavje
24.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Za mlada kolesarska upa je cesta drugi dom

Objavljeno: Ponedeljek, 31.05.2021    Rubrika: Ostali športi Redakcija
K. Jancic, G. Podlesnik (44)

Katarina Jančič in Grega Podlesnik uspešno usklajujeta srednješolske obveznosti s treningi.

V okviru Kolesarskega društva Sevnica deluje tekmovalna kolesarska skupina do 18. leta starosti. Trener Borut Pirš je z nastopi svojih varovank in varovancev zelo zadovoljen, še posebej pa z uspehi Grege Podlesnika in Katarine Jančič.

Lansko poletje je bilo za 17-letnega Grego Podlesnika, ki vestno trenira že sedmo sezono, zelo uspešno. Z osvojenim 3. mestom na kronometru, ki se je odvijal 28. junija na 15,7 kilometra dolgi trasi od Gorij do Pokljuke (na njej so morali kolesarji premagati 721 metrov višinske razlike ter se v prvem delu spopasti še s 7,9 kilometra dolgim vzponom s povprečnim naklonom 6,9 odstotka), je potrdil, da je eden izmed perspektivnih mladih posavskih ter slovenskih kolesarjev. Svojo dobro formo je nato potrdil slab mesec kasneje, 18. julija, ko je v Rudnem polju na Pokljuki v vožnji na točke osvojil naslov državnega prvaka med mlajšimi mladinci. Razveseljivo je tudi njegovo skupno 2. mesto za pokal Slovenije.

K. Jancic, G. Podlesnik (45)

Kolesarski treningi potekajo na cesti, kjer je treba upoštevati cestno-prometne predpise.

»Grega Podlesnik je odličen kronometrist,« pove trener Borut Pirš, ki je bil v preteklosti tudi sam uspešen kolesar: kot član mladinske kolesarske reprezentance je bil zmagovalec etapne dirke po poteh AVNOJ-a, skupni pokalni zmagovalec za pokal Slovenije v širšem izboru za olimpijske igre v Moskvi leta 1980 ter državni prvak. Leta 1984 se je podal v trenerske vode in pred osmimi leti postal trener tekmovalne ekipe sevniškega kolesarskega društva, ki se ji je pred dvema letoma pridružila še 16-letna Katarina Jančič. Njena dosedanja najboljša tekmovalna rezultata sta v lanskem letu osvojeno 3. mesto na državnem kolesarskem gorskem vzponu s štartom v Ilirski Bistrici in zaključkom na Sviščakih pod Snežnikom ter 5. mesto na kolesarski tekmi za pokal Slovenije pri mlajših mladinkah.

TRENINGI SE ODVIJAJO NA CESTI

Borut Pirs (1)

Leta 2013 je tekmovalno ekipo sevniškega kolesarskega društva začel voditi trener Borut Pirš, ki je s kolesarskim podmladkom zadovoljen.

»V tekmovalnem kolesarstvu imamo štiri discipline – cestno dirko, gorsko dirko, kronometer in kriterij na točke,« pojasnjuje trener in doda, da mlada kolesarska upa tekmujeta v vseh omenjenih kategorijah, za dobro fizično pripravljenost pa običajno vsak dan opravita tudi trening na različnih lokacijah po Posavju. »Sprinte opravljamo na trasi v Vrhovem, v vasi Breg in v smeri Planine pri Sevnice delamo treninge za moč, trening za kronometer opravljamo po Planinski cesti v Sevnici do Krakovega, testiranja opravljamo od Impoljce do Studenca, nekatere treninge opravimo od središča Radeč do gostilne Celestina v dolini Sopote. Zelo lepa kolesarska etapa z ravninskim in višinskim delom nas vodi skozi Krško v Artiče in Bizeljsko do Podsrede, od koder se vračamo skozi Blanco in preko Zabukovja v Sevnico ter dalje v Radeče, od koder prihaja Gregi, Katarina pa pot s kolesom zaključi v Trbovljah, kjer je doma,« opiše kolesarske poti treningov.

REDNI TRENINGI SO POGOJ ZA NAPREDEK

Redni treningi so zelo pomembni, so pogoj za napredek. Grega na teden prevozi od 500 do 600 kilometrov, Katarina okoli 300 kilometrov. »Moj cilj je uvrstitev v slovensko kolesarsko reprezentanco,« pojasni mladi kolesar, kolesarka pa si želi izboljšati uvrstitev na tekmovanjih in doseči tudi katero izmed prvih treh mest. »V Sloveniji so kolesarske dirke pretežno krožne, sledijo dirke na kriterij, zato so treningi prilagojeni predvsem intervalom in sprintom. Enkrat tedensko opravimo trening vožnje na čas, čez vikend pa daljše ture, tudi do 150 kilometrov na dan. Na različna tekmovanja, tudi mednarodna, se pripravljamo za vsako tekmovanje posebej, odvisno od trase dirke,« pripoveduje trener in nadaljuje, da po pravilniku mednarodne kolesarske zveze UCI starejši mladinci sodelujejo na evropskih in svetovnih prvenstvih, kjer je način tekmovanja podrejen reprezentanci – in to je za Grego glavni cilj v bližnji prihodnosti, v kateri bi želel voziti v skupini s slovenskima kolesarskima šampionoma, Primožem Rogličem in Tadejem Pogačarjem. Katarina se namerava v letošnjem letu, če bo dosegala dobre rezultate, udeležiti kolesarske olimpijade mladih.

OBETAVEN PODMLADEK

Z zahtevnimi treningi in s sodelovanjem na kolesarskih tekmovanjih se tekmovalna skupina KD Sevnica, ki je pričela z resnim delom v sezoni 2013 in šteje osem tekmovalcev, vse bolj uveljavlja na slovenski kolesarski sceni. »Kolesarskih klubov, v katerih je omogočeno resno delo z mladimi, je v državi zelo malo. Največ k temu prispeva sama zahtevnost in kompleksnost športne panoge, kjer nam obstoječa športna infrastruktura ni v veliko pomoč. Nujno je namreč izvajanje treningov v rednem cestnem prometu, kar zahteva določeno logistiko, pojavljajo se tudi relativno visoki stroški opreme in vzdrževanje le-te,« še pove trener, ki si želi, da bi se tekmovalni kolesarski ekipi namenilo več sredstev za še uspešnejše delovanje. »Želim si delati z mladimi, jih spodbujati na njihovi tekmovalni poti, a želel bi si pomočnika, nekoga, ki bi mi bil pri organizaciji treningov in potem pri spremstvu na tekmovanjih v pomoč. Trenutno sem sam za vse, a imam čudovito ekipo tekmovalk in tekmovalcev, za katere se je vredno truditi. Med obetavnimi mlajšimi kolesarji so še Leon Klopčič, Matija Bregar, Maj Starič, Klemen Jančič in Grega Muhič,« razkrije še nekaj imen, ki utirajo pot tekmovalnemu posavskemu kolesarstvu.

Smilja Radi

Članek je objavljen v regionalnem časopisu Posavski obzornik, ki je izšel 27. maja 2021.

#povezujemoposavje


 
« Nazaj na seznam