Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Zalokar na 33. gorskem teku na Lisco neulovljiv

Objavljeno: Petek, 03.05.2024    Rubrika: Ostali športi Redakcija
33. gorski tek na Lisco (14)

Lucijan Zalokar, ki se je udeležil gorskega teka drugo leto zapored, je takoj prevzel vodstvo …

V včerajšnjem prazničnem četrtkovem dopoldnevu se je na zahtevno gorsko tekaško preizkušnjo, ki jo predstavlja Lisca, podalo 56 tekačic in tekačev.

SLAVILA ZALOKAR IN PAPIČ

Med 40 tekači v različnih starostnih skupinah je slavil s časom 42:05 član Atletskega društva Kladivar Celje, 29-letni Lucijan Zalokar. Drugi je bil s časom 46:57 član Atletskega kluba Sevnica, 33-letni Miha Povšič. Tretji je na cilj pritekel s časom 47:35 član KGT Papež, 32-letni Nejc Polanc. Med 16 tekačicami je slavila 20-letna Lana Papič iz Ljubljane s časom 53:04. Drugo mesto je osvojila s časom 53:44 članica Atletskega kluba Brežice, 46-letna Nataša Šušterič. Tretja je v cilj s časom 58:43 pritekla 40-letna Loreta Kmet iz Kamnika.

Lisca, 2. maj 2024 (11)

… in na koncu postal absolutni zmagovalec.

Najmlajši udeleženec gorskega teka na Lisco je bil 16-letni Maj Repovž, član Atletskega kluba Sevnica, ki je v skupni razvrstitvi osvojil 6. mesto s časom 51:16. Najstarejši tekač je bil 72-letni Anton Derganc, član Rekreativnega društva Revoz Novo mesto, ki je s časom 1:09:33 osvojil 33. mesto. Najmlajša tekačica je bila 14-letna Teresia Gregoršanec, članica Ženskega nogometnega kluba Posavje, ki je s časom 1:14:09 osvojila v skupni razvrstitvi 11. mesto. Najstarejša tekačica je bila 66-letna Dragica Cvišič iz Ljubljane, ki je na cilj pritekla s časom 1:12:56.

Lisca, 2. maj 2024 (14)

Stane Lindič je zaključil s tekom na Lisco, ki mu je bil zvest 27 let.

Od gorskega teka na Lisco se je poslovil 64-letni Stane Lindič, član Marathona Novo mesto, ki se je doslej udeležil 27 tekov, h kateremu je spodbudil tudi družinske člane. V svojem poslovilnem govoru, ko je visoko dvignil osvojeni pokal, ki ga je prejel za prvo mesto v svoji starostni kategoriji od 60-64 let, je bil kritičen do donatorjev in sponzorjev, saj nekateri pričakujejo zgolj finančne koristi. Menil je še, da bi bilo treba za promocijo gibanja in teka storiti več ter spodbuditi tudi mlajše generacije, da bi se začele udeleževati tekov.

OTROŠKI TEKI

Peter Kosir (4)

Peter Košir je zmagal med cicibani v otroških tekih, ki so potekali na Lisci.

Na vrhu Lisce so potekali tudi otroški teki, kjer je med cicibani slavil 8-letni Peter Košir iz vasice Polana pod Lisco, med cicibankami pa članica Atletskega kluba Sevnica, 9-letna Manca Kozinc. Med mlajšimi pionirji je tekel 10-letni Urban Lekše, član Atletskega kluba Sevnica, med mlajšimi pionirkami pa 12-letna Sara Kozinc, članica Atletskega kluba Sevnica, ki je za devet sekund prehitela 10-letno Lano Veber, članico Atletskega kluba Radeče.

GORSKI TEK NA LISCO JE TRADICIJA 2. MAJA

Število udeleženk in udeležencev gorskega teka na Lisco, ki je potekal v organizaciji športnega kluba Berg-Lauf Lisca, ki so se mu kot soorganizatorji pridružili še Športna zveza Sevnica, Občina Sevnica in Gostinstvo Rantah Tončkov dom na Lisci, je bilo zadovoljivo. »Število rekreativnih tekačic in tekačev se na manjših dogodkih zmanjšuje, a sem kljub temu vesel današnje udeležbe, saj je bilo tekmovalk in tekmovalk več kot na teku pretekli vikend v Gabrovki. To daje upanje, da nadaljujemo z organizacijo, s katero je kar precej stroškov, a to je že druga zgodba,« pove Pavle Drobne, ki že vsa leta z veliko skrbnosti pripravi progo za zahtevno tekaško preizkušnjo, v ozadju katere je še veliko nevidnih organizacijskih zahtev (med drugim tudi spremstvo reševalnega vozila, za katerega prisotnost je bilo treba odšteti 400 evrov).

Gorski tek 2024, foto M. Grubensek1 (7)

Tri prijatelje, oblečene kot Škoti, oprava ni ovirala pri teku.

»Gorski tek na Lisco domačini Orehovega, Ledine, Zleteč in ostalih zaselkov ob tekaški progi na Lisco redno spremljamo in spodbujamo vse, ki se podajo na zahtevno pot. Veseli nas, da se Pavle Drobne že več tri desetletja trudi z organizacijo tega dogodka, ki privabi številne tekačice in tekače od blizu in daleč. Gre za prijeten dogodek, ki naredi praznični dan bolj zanimiv. Morda bi lahko bilo gledalk in gledalcev ob prog več, kajti prostora je dovolj, domačini smo gostoljubni, prijazen pozdrav in spodbudna beseda pa nikoli nista odveč,« pove Darinka Kuzem, ki je spremljala štart teka na razgledni točki domačije družine Klanšek, s katere se širi lep pogled tudi na del sprehajalne poti ob Savi na Orehovem. »Še vreme smo danes zrihtali, sonček je in upamo, da bo sijalo do zaključka teka, čeprav so tekačice in tekači vajeni teči tudi v dežju. Nič jih ne prestraši in prav tako ne nas, ki v slabem vremenu navijamo pod dežnikom,« še doda sogovornica z nasmehom.

Sevniški župan Srečko Ocvirk, ki je skupaj s Pavletom Drobnetom podeljeval pokale najboljšim v posameznih tekaških kategorijah, je športno-rekreativno prireditev ocenil kot kvalitetno popestritev prazničnega dogajanja na Lisci. »Gre za izjemen športni dogodek, ki predstavlja izziv tako tekačem kot pohodnikom, ki skušajo čim hitreje priti na cilj, čeprav je ob tem pomembna tudi pot in zanjo lahko rečemo, da nudi nepozabna doživetja v naravnem okolju.«

S. R.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam
»