Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Čebelarsko obarvan dan na Tržnici Videm

Objavljeno: Sobota, 22.04.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_1196

Stojnica Čebelarskega društva Krško

Ob današnjem svetovnem dnevu Zemlje je na Tržnici Videm v organizaciji Čebelarske zveze Krško potekal dogodek, ki so ga poimenovali Čebelarski mozaik, saj je bil sestavljen iz številnih aktivnosti ter raznovrstne ponudbe čebeljih pridelkov in čebelarske opreme.

Kot je na krajši prireditvi v okviru tematsko obarvane videmske tržnice povedal predsednik ČZ Krško Anton Urek, so se čebelarji z dogodkom pridružili praznovanju dneva Zemlje, saj je del njihovega delovanja tudi skrb za okolje in ohranjanje biodiverzitete. Spomnil je, da je slovensko čebelarstvo vpisano na UNESCO seznam nesnovne kulturne dediščin, kar je veliko priznanje. Ker je jutri, 23. aprila, še svetovni dan knjige, so na prireditev povabili tudi avtorico knjige »Gospodična Medična« Niko Pengal. Zahvalil se je vsem, ki so se bodisi kot sodelujoči bodisi kot obiskovalci udeležili prireditve.
DSC_1235

Anton Urek


 
Kot osrednji gost je zbrane nagovoril evropski poslanec Franc Bogovič, velik zagovornik čebelarstva in eden pobudnikov, da je bil 20. maj, rojstni slovitega čebelarja Antona Janše, na ravni OZN razglašen za svetovni dan čebel. Poudaril je, da Slovenija služi za zgled sodelovanja med kmetijci in čebelarji, ki temelji na znanju in medsebojnem spoštovanju. »Vesel sem, da smo v Sloveniji lahko vzor tudi po tem, da imamo tako tradicijo kot mlade čebelarje,« je še dejal in pohvalil organizacijo dogodka.
DSC_1245

Franc Bogovič


 
Pestra ponudba in dogajanje

Obiskovalcem, ki jih je na gornjo ploščad videmske tržnice privabil čebelarski vrvež in glasba, je bila na voljo ponudba čebeljih pridelkov in degustacija Čebelarskega društva Krško, ponudba lokalnih pridelovalcev medu in medenih izdelkov, predavanja in svetovanje o medenih izdelkih, lahko so posadili medovito rastlino v lonček in jo odnesli domov, na voljo so bile sadike medovitih rastlin, čebelarski krožki OŠ Jurija Dalmatina Krško pod mentorstvom Suzane Pacek, OŠ Koprivnica pod mentorstvom Metke Uršič in OŠ Podbočje pod mentorstvom Špele Bubnjič in Matjaža Jurečiča so izvajali delavnice za otroke in predstavili razna čebelarska opravila,
DSC_1214

Stojnica čebelarskega krožka OŠ Krško

 družba Kostak je obiskovalcem delila kompost in posodice za zbiranje odpadnega jedilnega olja, otroke pa zabavala maskota bober Bor, na delavnici Mestnega muzeja Krško so izdelovali lectova srca in medenjake iz filca, med najmlajšimi se je sprehajala maskota čebele kranjske sivke, lahko so se posladkali s palačinkami z medom Sladke zapeljivosti … Skratka, res pestra in raznovrstna ponudba, s katero so opomnili, da je vsaka tretja žlica hrane odvisna od opraševanja, čebelji pridelki pa predstavljajo bogat vir hranil.


 
P. P.

#povezujemoposavje                                                   
« Nazaj na seznam
»