Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Dan slovenske hrane – v Podbočju zanimiva lesena skulptura, na Raki gostili župana

Objavljeno: Petek, 17.11.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija
os podbocje-skulptura (28)

Lesena skulptura pri šolskem čebelnjaku, ob njej avtor, ravnateljica, mentorji in člani čebelarskega krožka

Na tretji petek v novembru obeležujemo dan slovenske hrane, ko zlasti v šolah in vrtcih otrokom postrežejo tradicionalni slovenski zajtrk. Letošnji je potekal pod sloganom »Kruh za zajtrk, super dan«. V OŠ Podbočje so ob tej priložnosti pripravili še kratko prireditev, s katero so odprli zanimivo leseno skulpturo pri šolskem čebelnjaku.

Skulpturo iz hrastovega lesa, v katero so vdelane podobe več živali, je na lastno pobudo izdelal domačin Jan Jaklič. »Najprej sem imel idejo, da bi naredil skulpturo medveda, potem pa je Matjaž (Jurečič, skrbnik šolskega čebelnjaka, op. a.) rekel, da bi rad imel v njej panj, pa se mi je zdelo bolje, da bi naredil takšno skulpturo – spodnji del kot skalovje in zgornji kot deblo, ki sem ji dodal še različne živali, v deblu pa je izdolben prostor za naravni čebelji panj,« je pojasnil avtor skulpture, za izdelavo katere je porabil 40 ur. Z oblikovanjem iz lesa se ljubiteljsko ukvarja zadnji dve leti. »Uživam v tem in upam, da bo iz tega nastalo še kaj bolj resnega,« pravi ljubiteljski kipar, za katerega je to prva javno razstavljena skulptura, ostale stojijo na njegovi ali drugih zasebnih zemljiščih. Spomladi bodo v izdolben panj v hrastovem deblu naselili roj čebel.
os podbocje-skulptura (20)

V jedilnici so pred tem pripravili kratko prireditev, posvečeno čebelam in medu.


 
Pred tem so v šolski jedilnici pripravili kratko prireditev, posvečeno čebelam in medu. Zapeli so učenci in učenke 1. in 2. razreda, kratko igrico na temo zdravilnega učinka medu so odigrali četrto- in petošolci, zaigral je harmonikar in nastopili recitatorji. Ravnateljica šole Mojca Bregar Goričar (1. novembra je nastopila poln mandat) se je Jakliču zahvalila za izvirno skulpturo, ki bo popestrila ravno pred letom dni odprt velik šolski čebelnjak.
 
P. P.

Tradicionalni slovenski zajtrk na Osnovni šoli Raka

OŠ Raka-tradicionalni slovenski zajtrk (10)

Župan je zajtrkoval z učenci in učenkami OŠ Raka.

V Sloveniji letos že trinajstič zapovrstjo tretji petek v novembru obeležujemo dan slovenske hrane, ko poteka Tradicionalni slovenski zajtrk, tokrat pod geslom »Kruh za zajtrk – super dan!«.  Projektu se pridružujejo tudi osnovne šole in vrtci v mestni občini Krško, današnji zajtrk pa je župan Janez Kerin preživel z učenkami in učenci od 1. do 5. razreda ter zaposlenimi Osnovne šole Raka.

Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je namenjen ozaveščanju najmlajših o pomenu lokalno pridelane hrane, samooskrbi s hrano in domačo pridelavo in predelavo hrane. Učenke in učenci Osnovne šole Raka so županu pripravili prisrčno dobrodošlico in krajši kulturni program, nato pa ga povabili, da se jim pridruži pri zajtrku, ki je sestavljen iz kruha, masla, medu, mleka in jabolk.
OŠ Raka-tradicionalni slovenski zajtrk (16)

Tradicionalni zajtrk je sestavljen iz kruha, masla, medu, mleka in jabolk.



Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je bil na pobudo Čebelarske zveze Slovenije prvič organiziran leta 2011 z namenom ozaveščanja najmlajših o pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja.
 
Vir: MO Krško
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte