Časopis za pokrajino Posavje
14.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Dolinski pogovori z Natašo Jenuš: Ana Kupina in Irena Komočar, vodji skupine jutranje vadbe

Objavljeno: Torek, 30.05.2023    Rubrika: PANORAMA
VADBA
Profesorica Nataša Jenuš, moderatorka Dolinskih pogovorov, je maja na pogovor Iz oči v oči povabila dve gostji, in sicer Ireno Komočar iz Društva Šola zdravja, vodjo skupine jutranje vadbe na Veliki Dolini, in Ano Kupina iz Društva Šola zdravja, vodjo skupine jutranje vadbe v Brežicah. 

Rdeča nit pogovora je bilo gibanje, predvsem gibanje in zdravo življenje starejših, saj lahko v čedalje več slovenskih krajih opazimo upokojence v oranžnih majicah, ki si zjutraj redno in v vsakem vremenu ter letnem času vzamejo čas za telovadbo.
VADBA1

"Pomembno se mi zdi, da se ljudje gibamo," je dejala Ana Kupina, ki je z metodo Nikolaja Grišina 1000 gibov, po kateri telovadijo jutranji telovadci, seznanjena že od vsega začetka, odkar se je razširil glas o njej v Posavje. "Predvsem pa je pomembno, da je gibanje stalno, vsakodnevno," je dodala in omenila, da imajo brežiški upokojenci poleg razgibanih juter še mnoge druge športne aktivnosti, radi pa se odpravijo tudi z vlakom na izlet v kakšen drug slovenski kraj, katerega nato podrobneje spoznavajo.

"Udeležujemo se tudi različnih predavanj, povezanih z zdravjem in zdravim načinom življenja, in spoznavamo marsikaj novega, kar nam popestri in obogati življenje," je še povedala Ana Kupina, ki z veseljem pomaga ustanavljati telovadne skupine prostovoljcem v drugih krajih. Ko se je Irena Komočar pred nekaj leti upokojila in začela razmišljati o tem, kako dobro bi bilo, da bi bila jutranja vadba tudi na Veliki Dolini, ji je rada svetovala.

"Za tako majhen kraj nas je kar veliko takih, ki se vsako jutro dodobra razgibamo," je dejala Irena Komočar, "družimo se pa tudi sicer, ne samo ob vadbi pod kozolcem pri osnovni šoli. Radi gremo na kavo, praznujemo rojstne dneve ..., znamo se poveseliti."

Vodji skupin jutranje vadbe sta med pogovorom nekaj vaj pokazali tudi poslušalcem in jih spodbudili k izvajanju. Metoda 1000 gibov je namreč namenjena vsem, ne samo upokojencem, ti pa so zato v domala vseh skupinah veseli, ko se jim občasno pridruži še kak zunanji "padalec", ki je zaradi siceršnjih službenih obveznosti  z njimi vsaj v času dopusta. Prav tako se vsakodnevni telovadci radio podružijo na občinski in državni ravni - pred dnevi so tako imeli srečanje v Cerkljah ob Krki, jeseni pa se bodo srečali v Piranu.

Dolinski pogovori z Natašo Jenuš bodo ponovno stekli jeseni, ko bo moderatorka vsak mesec gostila zanimivega sogovornika in odstrla raznolike teme.
 
Tekst in foto: A. Z.
« Nazaj na seznam