Časopis za pokrajino Posavje
14.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Na Ekokvizu zmagale učenke OŠ Leskovec pri Krškem

Objavljeno: Sreda, 15.03.2023    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
Zmagovalna ekipa in navijači OŠ Leskovec pri Krškem

Zmagovalna ekipa in navijači OŠ Leskovec pri Krškem

Z državnim tekmovanjem, ki je potekalo v torek, 14. marca 2023 na OŠ Spodnja Šiška v Ljubljani, se je zaključilo letošnje tekmovanje v ekoznanju za osnovne šole iz vse Slovenije. V poznavanju okoljskih tem je največ znanja pokazala ekipa Leskovec 1 iz OŠ Leskovec pri Krškem.

Drugo mesto je zasedla ekipa Ekošturci 1 iz OŠ Šturje pri Ajdovščini, tretje pa ekipa Ahatniki iz OŠ Frana Kranjca Celje. Nagrade najboljšim je podelil Teodor Prosen, vodja skupine za trajnostno poslovanje v Telekomu Slovenije, ki je tudi soorganizator Ekokviza.

Navijači

Navijači na tekmovanju

Na letošnjem Ekokvizu so osnovnošolci tekmovali v štirih tematskih sklopih: 1) e-odpadki in recikliranje elektronskih naprav,  2) trajnostni razvoj, varstvo okolja in onesnaževalci, 3) ogljični odtis in 4) zelena energija. 12. januarja je potekalo šolsko tekmovanje, na katerem se je med seboj preko spletne aplikacije pomerilo 792 ekip iz 128 osnovnih šol, skupno kar 2.376 učencev iz šestih, sedmih in osmih razredov. Na državno tekmovanje se je uvrstilo osem ekip, ki so na šolskem tekmovanju dosegle največ točk v posamezni regiji, ter štiri dodatne ekipe s skupno najvišjim številom točk.

Državno tekmovanje je potekalo v dveh delih. V prvem delu so ekipe prek spletne aplikacije odgovarjale na 30 vprašanj. Ekipe so bile glede na rezultate reševanja kviza po pisnem delu razdeljene v štiri skupine. Drugi del tekmovanja je potekal v živo na odru, kjer so se ekipe med seboj pomerile v igri »hitri prsti«. Zmagovalci posamezne skupine so v predtekmovanju postali ekipa Leskovec 1 iz OŠ Leskovec pri Krškem, ekipa Sava 12 iz OŠ Sava Kladnika Sevnica, ekipa Ahatniki iz OŠ Frana Kranjca Celje in ekipa Ekošturci 1 iz OŠ Šturje Ajdovščina. V prvem polfinalnem dvoboju sta se pomerili ekipi iz OŠ Leskovec pri Krškem in OŠ Sava Kladnika Sevnica, kjer je blestela ekipa iz OŠ Leskovec pri Krškem. V drugem polfinalnem dvoboju pa je ekipa Ekošturci 1 iz OŠ Šturje Ajdovščina premagala ekipo Ahatniki iz OŠ Frana Kranjca Celje.  Po zastavljenih sedmih vprašanjih v finalu je zmagovalka letošnjega Ekokviza postala ekipa Leskovec 1 iz Osnovne šole Leskovec pri Krškem.

Vse ekipe so imele veliko podporo v glasnem navijanju svojih sošolcev in prijateljev, pesti pa so za svoje učence stiskali tudi njihovi mentorji.

»Ekokviz za osnovne šole je eden izmed najbolj obsežnih in vsebinsko zelo zahtevnih projektov programa Ekošola,  ki so ga učenci vzeli za svojega. Učence spodbuja, da vsako leto poglobijo svoje znanje o izbranih okoljskih temah, spodbujamo pa jih tudi k povezovanju različnih učnih vsebin. Projekti, kot je Ekokviz, je namenjen celovitemu izobraževanju za trajnostni način življenja. Še posebej si prizadevamo, da učenci novo pridobljeno znanje in navade prenesejo tudi med starše in v lokalno okolje. Želimo, da je skrb za okolje del našega razmišljanja in življenja. S prenosom znanja v vsakodnevno delovanje izpolnjujemo tudi širše poslanstvo programa Ekošola,« je še dodal mag. Gregor Cerar.

Zmagovalna ekipa je prejela tudi prehodno zastavo Ekofaca 2023.             
 
Program Ekošola

je vodilni program Mednarodne fundacije za okoljsko vzgojo FEE International in največja mednarodna mreža otrok, mladih, vzgojiteljev ter učiteljev, ki okoljsko vzgojo in načela trajnostnega razvoja vključujejo v vsakodnevno delo in učenje. Vključuje več kot 20 milijonov otrok, milijon vzgojiteljev in učiteljev ter več kot 50.000 ustanov v 72 državah po vsem svetu, na vseh celinah.   
V Sloveniji v programu sodeluje več kot 135.000 otrok, učencev in dijakov ter 8.800 vzgojiteljev ali učiteljev (ekokoordinatorjev), mentorjev in projektnih vodij. V šolskem letu 2022/2023 je vanj vključenih 720 vrtcev, osnovnih in srednjih šol, centrov za usposabljanje, delo in varstvo, dijaških domov in fakultet. Ustanove, ki izpolnjujejo kriterije 7 korakov progama Ekošola, pridobijo mednarodni okoljski znak Zelena zastava. 

Ekokviz za osnovne šole je med najbolj prepoznavnimi in priljubljenimi slovenskimi okoljskimi projekti za mlade, ki ga program Ekošola v celoti izvaja prek spleta od leta 2008/2009. Število sodelujočih učencev, ki so se v preteklih 15 letih potegovali za naziv Ekofaca, je več kot 46.700; sodelovalo je tudi več kot 3.000 mentorjev iz 240 osnovnih šol. Ekokviz pa so reševali tudi drugi učenci, ki so preizkušali svoje znanje in poznavanje različnih okoljskih tem, saj je interaktivno gradivo zasnovano tako, da ga učitelji, učenci in tudi njihovi starši lahko s pridom uporabljali tudi v prihodnje.

Vir: Ekošola
« Nazaj na seznam