Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Oranžni so na svetovni dan zdravja spoznali nordijsko hojo

Objavljeno: Četrtek, 07.04.2022    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DSC_0326

Najprej so se pravilne nordijske hoje učili na parkirišču pri stadionu ...

Tudi 'oranžne skupine' Šole zdravja v občini Krško so obeležile svetovni dan zdravja. Tako kot vsak dan so zjutraj vadili po metodi 1000 gibov na svojih lokacijah, vsak četrtek pa se nato nekateri zberejo pri krškem stadionu, kjer se učijo plesnih korakov, trenutno latinskoameriškega plesa bačata, ki ga jih uči Kaja z Ljudske univerze Krško.

Poseben poudarek pa so ob letošnjem svetovnem dnevu zdravja, letos na temo »Naš planet, naše zdravje«, dali nordijski hoji, zato so medse povabili fizioterapevtko Leo Zgonc iz Zdravstveno-vzgojnega centra Zdravstvenega doma Krško, ki jih je učila pravilne izvedbe nordijske hoje s palicami. »Prednost nordijske hoje je v tem, da pri njej dela celo telo, saj se v gibanje dobro vključujejo tudi roke, ki jih marsikdo pri navadni hoji ne uporablja.
DSC_0340

... nato pa so se odpravili na sprehod ob Savi.

Nordijska hoja te prisili, da uporabljaš tudi roke in zato so vključene vse mišične skupine v telesu, poleg tega te prisili, da se držiš pokonci,« je pojasnila na kratki predstavitvi na parkirišču pri stadionu, od koder so se nato odpravili na sprehod ob Savi. Tovrstna hoja je po njenem mnenju primerna vadba za vse generacije in za ljudi vseh telesnih pripravljenosti, saj si lahko vsak sam izbere hitrost hoje in moč odrivanja od palic.
 
Skupine šole zdravja v krški in kostanjeviški občini, ki jih vodi Helena Španović, sicer pridno vadijo dalje. V Leskovcu pri Krškem ne morejo vaditi pri gasilskem domu v Leskovcu, kjer potekajo gradbena dela, nadomestni prostor pa so našli na igrišču pri stari osnovni šoli, kjer zdaj domuje VDC Krško – Leskovec. Kot pravi Španović, z njimi pa po svojih močeh vadi tudi nekaj tamkajšnjih varovancev, med njimi tudi slepa varovanka z asistentko. »Tam se pretaka ena res močna energija, eni drugim dajemo moč in vsi radi prihajajo,« je poudarila.
 
P. P.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki

ne spreglejte

10.03.2021 | Redakcija

Mati vseh salamijad

27.06.2021 | Redakcija

Vzgoja postrvi v ribogojnici