Časopis za pokrajino Posavje
22.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Sodelovanje VDC Sonček v študijskem krožku Ljudske univerze Krško

Objavljeno: Torek, 05.10.2021    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
IMG_20210620_120022
V Centru Sonček Krško večkrat sodelujemo z Ljudsko univerzo Krško. Letos smo se vključili v študijski krožek z naslovom Lahko branje.  

Lahko branje je zelo pomembno, ker omogoča dostopnost do informacij vsem, tudi tistim, ki težje berejo in razumejo.
Naš študijski krožek in »Morske zgodbe« so nastajale poleti. Junija smo bili na enotedenskem taboru obnovitvene rehabilitacije v Elerjih nad Ankaranom. Imeli smo delavnice in zapisali tri zgodbe na temo ljubezni. To je tema, ki je vedno in za vse zanimiva, zato so bile tudi delavnice zelo zanimive. Pričelo se je s pogovorom, izdelavo plakatov in zaključilo s končnim oblikovanjem in predstavitvijo zgodb. Sodelovali so tako udeleženci tabora, kot tudi sodelavci.

Ko smo se vrnili domov, smo v našem Sončkovem VDC-ju pričeli s »prevajanjem« teh zgodb v lahko branje. Kar pa ni čisto enostavno! Obstajajo namreč navodila in pravila, kako se to naredi. Prav tako je potrebno tekst tekom procesa preverjati pri testnih bralcih. To so nekateri bralci, ki predstavljajo skupino, kateri je končni izdelek namenjen. Vse to zahteva svoj čas. Po stopnji zahtevnosti smo naše zgodbe označili s četrto stopnjo lahkega branja.

»Morske zgodbe« so torej naše avtorske zgodbe uporabnikov VDC Sonček Krško, naš prvi izdelek v lahkem branju in smo nanj ponosni. Zelo smo bili veseli, da smo s sodelovanjem v študijskem krožku Ljudske univerze Krško »Morske zgodbe" pripravili v tiskani in vezani izdaji. Zdaj jih lahko pokažemo ter podarimo še ostalim, ki jih to zanima. Študijski krožek nas je motiviral, da smo idejo uresničili. Veliko smo se naučili.

Ob tem bi še poudarili, kako pomembno je širiti zavedanje, da je dostop do informacij pravica vsakega posameznika in da obstajajo prilagojene oblike za ranljive skupine, npr. za osebe s posebnimi potrebami, starejše, priseljence itd. Vsi imamo namreč pravico do informacij v ustrezni obliki, da smo lahko vključeni in funkcioniramo v družbi.

V lahkem branju najdemo tako leposlovje, kot tudi vsakdanje informacije. Na primer: nekaj romanov je napisanih ali prevedenih v lahko branje, prav tako nekateri zakoni in ustava RS. Novice v lahkem branju lahko beremo na portalu Dostopno - RTVSLO.si

Ob svetovnem dnevu cerebralne paralize, 6. oktobru, ki letos poteka pod geslom »Milijon razlogov« mi dodajamo: »Milijon je razlogov za branje!«

Center Sonček Krško in Ljudska univerza Krško
Tanja Kavčič
 
Definicija lahkega branja:

»Lahko branje je proces in metoda komunikacije, ki naj bi pospeševala razvoj pismenosti ter socialno in psihološko vključevanje osebe s težavami branja in pisanja v okolje. Komunikacija je prirejena tako, da se določeno vsebino sporoča na berljiv in razumljiv način. Besedila so pripravljena v seriji postopkov po posebnih tehničnih/vsebinskih in oblikovnih zakonitostih in določenih merilih. Usmerjena so v sporočanje informacij osebam, prikrajšanim na področju bralne pismenosti, na njim berljiv, čitljiv in razumljiv način. Cilj metode in procesa je, da je informacija lahko berljiva ter razumljiva in tudi dostopna ter uporabna. Lahko branje so avtorska ali prirejena besedila in zapisi, kot so besede, simboli, ilustracije ter avdio in video zapisi. Lahko branje je odvisno od več dejavnikov, pri čemer ne gre le za prirejanje že obstoječih informacij, temveč tudi za tvorjenje informacij v lažje berljivi in razumljivi obliki.«

(dr. Dragica Haramija in Tatjana Knapp, Lahko je brati, Lahko branje za strokovnjake, str. 52)

 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte