Časopis za pokrajino Posavje
28.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

101 leto častnega občana Občine Radeče Martina Kraniza

Objavljeno: Četrtek, 14.03.2024    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
2024-03-11-po-kraniz1

Slavljenec z ženo in obiskovalci iz Radeč

V petek, 1. marca, je 101. rojstni dan praznoval častni občan Občine Radeče Martin Kraniz.

Čilega in bistrega starostnika je ta dan na njegovo neizmerno veselje s čestitkami in darili na domu v nemškemu mestu Geislingen an der Steige obiskala delegacija Občine Radeče z županom Tomažem Režunom na čelu, delegacija PGD Vrhovo, s katerim je kot član in donator tesno povezan, slavju pa se je pridružil tudi župan Geislingena Frank Dehmer.

MARTIN KRANIZ ROJEN NA GORELJCAH, IZSELJEN V NEMČIJO

Martin Kraniz se je rodil leta 1923 na Goreljcah blizu Vrhovega, šolo pa je obiskoval v prav tako bližnjih Radečah. Leta 1941 je bil skupaj s celo družino preseljen v Nemčijo, kjer se je zaposlil v rudniku v Geislingenu in si po koncu vojne ustvaril družino. V zakonu z ženo Elfriede se je rodila hči Vera, ki danes ljubeče skrbi za oba starša.

Kljub geografski oddaljenosti in popolni integraciji v novo okolje, je domovina ostala trdno zasidrana v Martinovem srcu. Redne obiske prijateljev so v zadnjih letih sicer zamenjali telefonski klici, po smrti tesnega prijatelja Karla Kržana pa dogajanje v Vrhovem in Radečah redno spremlja prek pogovorov s predsednikom Sveta KS Vrhovo Dragom Klanškom. Je član in zvest podpornik PGD Vrhovo, ki z rednimi donacijami prispeva k še boljšemu delovanju društva in je tudi znatno sodeloval pri izgradnji nove garaže ter pridobitvi lastništva poslovno-stanovanjskega objekta, v katerem si društvo ureja nove prostore.

Za dolgoletno podporo družbenemu življenju in gasilstvu v Vrhovem je bil Martinu Kranizu leta 2022 podeljen naziv častni občan Občine Radeče.

Vir: Občina Radeče
 
« Nazaj na seznam