Časopis za pokrajino Posavje
1.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

11. pohod Po poti slovenskega tolarja

Objavljeno: Ponedeljek, 16.01.2017    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
IMG_8446
14. januarja 2017 je Planinsko društvo Brežice izvedlo 11. tradicionalni pohod z Osredka k spomeniku slovenskega tolarja na Velikem vrhu. V noči s petka na soboto je zapadel prvi sneg in pokrajino je obsijala posebna svetloba. V tistih prvih jutranjih urah, ko je sneg pobelil pokrajino in ji nadel najlepše okrasje, ki ga lahko ponudi narava, so se v nenavadni tišini slišale zgolj stopinje pohodnikov. Našteli smo jih 72, med njimi je bilo 25 članov PD Škofja Loka, prišli so HPD Erikson in HPD Medveščak iz Zagreba, iz Krškega. Pridružili so se seveda domači planinci ter domačini z Osredka in Preske.

Že v vabilu smo navedli, da je letos glede tolarja tudi manjši jubilej. Predsednik društva Tone Jesenko je v nagovoru pred začetkom pohoda spomnil: »1. januarja 2007 je Slovenija prevzela evro, poslovil pa se je tolar, ki nam je 15 let služil kot prvi denar samostojne Slovenije. Poteklo je torej okroglih 10 let, ko je Slovenija prevzela skupen evropski denar – evro in postala del velikega denarnega območja. Evro je zdaj skupni denar v že 19 državah EU z več kot 339 milijoni prebivalcev. Slovenija je s prevzemom evra izgubila lastno denarno, obrestno in tečajno politiko, te nam že deset let kroji svet Evropske centralne banke v Frankfurtu. Evro je druga najpomembnejša svetovna valuta. Po teoriji naj bi bila to prednost, a vemo, da prinaša tudi pomanjkljivosti.

A mi se spominjamo tolarja. 10 let je minilo, ko smo na Velikem vrhu postavili spomenik slovenskemu tolarju. 6. januarja 2007. leta je PD Brežice realiziralo pobudo svojega člana Ivka Godlerja. Valuta, ki je živela samo 15 let, nam je prirasla k srcu, saj je bil to prvi in edini denar samostojne države Slovencev in v celotni slovenski zgodovini edini res slovenski denar. Ob finančni podpori tedanjega guvernerja Banke Slovenije Mitje Gasparija, po nasvetih Kozjanskega parka, Krajevne skupnosti Osredek in prostovoljcev Marjanove planinske skupine 'torkarjev je tu nastal spomenik našemu tolarju.

Tolarski pohod tako ohranja spomin na izjemno pomembno obdobje v naši zgodovini. Za ta naš tolar ne bi mogli reči, da je bil 'denar, sveta vladar', lahko pa rečemo, da je bil stabilen denar in naš atribut ponosa, ki nam je utrl pot k skupni evropski valuti. Na simbolični ravni tako z našim tradicionalnim pohodom slavimo edino našo moneto. Spomin na tolar nas nostalgično vrača v prva leta samostojne Slovenije.

Kolikor bolj se oddaljujemo od časa, ko smo imeli svoj denar, toliko bolj se čuti pravilnost naše tedanje odločitve o postavitvi pomnika. Tudi čez leto obišče te kraje in spomenik vedno več planincev in drugih pohodnikov. In prav je, da ohranjamo spomin tudi na tak delček slovenske zgodovine, še posebej v tem čudnem času globalizacije, ko nam vztrajno jemljejo vse, kar nas determinira.«

Tradicionalni pohod je počastila županja občine Kozje Milenca Krajnc, ki je tudi nagovorila pohodnike. Cenimo njen odnos do tega tradicionalnega pohoda, kot cenimo zavzetost in pomoč domačinov ter predsednice KS Osredek Alenke Kunej pri organizaciji in izvedbi pohoda. Vselej je poskrbljeno tudi za prigrizek med potjo in ob zaključku pohoda na domačiji pobudnika postavitve spomenika Ivka Godlerja.

Vsekakor bo tokrat ostal spomin na čarobno spokojne ure, ki smo jih doživeli na pohodu v prvi in pravi letošnji zimski idili.

Tone Jesenko, predsednik PD Brežice
Foto: Ivan Rožman
« Nazaj na seznam