Časopis za pokrajino Posavje
8.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

20. blagoslov konj na Drnovem

Objavljeno: Torek, 25.06.2019    Rubrika: PANORAMA Sporočilo
BlagoslovKonjDrnovo-27

Konje je blagoslovil leskovški župnik Ludvik Žagar.

V nedeljo, 23. junija, je pred cerkvijo sv. Janeza Krstnika na Drnovem potekal tradicionalni, že 20. po vrsti blagoslov konj v organizaciji KS Krško polje v sodelovanju s Slovenskim združenjem rejcev konj pasme posavec.

Rejci so svoje konje pripeljali od blizu in daleč. Udeležba je bila okrnjena zaradi slabega vremena, a so vseeno nekateri prišli iz sosednjih občin. Kakor je povedal gospod Kranjčič, ki se je s svojo kočijo pripeljal kar s Sromelj, je za konja temperatura okoli 20 stopinj Celzija zelo ugodna, tako da ni imel nobenih težav pripeljati se na Drnovo. Dogodka so se udeležili tudi člani Bohorske konjenice.
BlagoslovKonjDrnovo-37


Z dogodkom KS Krško polje ohranja tradicijo o pomenu reje konjev, kajti včasih so s pomočjo konj obdelovali polje, na katerem se je pridelalo glavnino žita in drugih poljščin na Krškem polju. O tem govori tudi simbol v znaku krajevne skupnosti. Konjerejci in prebivalci krajevne skupnosti upajo tudi na obuditev programov na hipodromu Brege, kjer se je letos že odvila kvalitetna in lepo pripravljena dirka Slovenskega kasaškega šampionata. Občina Krško je že pristopila k urejanju dokumentacije lastništva zemljišč, v prihodnosti pa se nadejamo razvoja novih programov na hipodromu. Blagoslova konj se najbolj razveselijo otroci in lepo je, da se tradicija ohranja. Konje je blagoslovil leskovški župnik Ludvik Žagar, ki je živalim zaželel veliko zdravja in moči. Lepa hvala vsem konjerejcem, ki so se kljub dežju udeležili dogodka.

Vir: KS Krško polje, foto: M. Mirt
 
« Nazaj na seznam