Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

20. vseslovensko srečanje Društva Šola zdravja v Vinici

Objavljeno: Četrtek, 07.09.2023    Rubrika: PANORAMA Redakcija
vseslovensko srecanje sola zdravja v vinici (3)

Z vseslovenskega srečanja "oranžnih" v Vinici ...

V soboto, 2. 9., smo se člani Šole zdravja (ŠZ) Krško odpeljali z avtobusom v Vinico v Beli krajini. Pot nas je vodila preko Novega mesta, preko slikovitih dolenjskih krajev in skozi kraj Suhor. Po prijetni vožnj smo prispeli v Vinico, rojstni kraj našega znanega poeta Otona Župančiča, kjer smo bili deležni prisrčne dobrodošlice s strani predsednice Društva ŠZ prof. Zdenke Kavčič.

vseslovensko srecanje sola zdravja v vinici (2)
Gostitelji so nas ob belokranjskih melodijah počastili s čajem, kavo in tradicionalno belokranjsko pogačo. Ogledali smo si bogato obložene stojnice s prodajo tamkajšnjih originalnih izdelkov, manjkale niso izvirne belokranjske pisanice, umetelno izvezeni prtički, z lepimi vzorčki in ornamenti. Deležni smo bili tudi degustacije, pokušine odličnih vrst vina, kot je zelo znana metliška črnina. Na razpolago je bilo tudi več raznolikih delavnic, med drugim smo se lahko praktično, individualno preizkusili v delavnicah zdravljenja z bioenergijo, z različnimi napitki testirali odzivnost naših brbončice na sol, sladkor, grenkobo in kislino ipd. Po ogledu zanimivih stojnic smo prisluhnili vsebini bogatega kulturnega programa. Preden smo pričeli z našo vadbo 1000 gibov po metodi dr. Nikolaya Grishina pod vodstvom Simona Jurmiča, sta nas pozdravili še črnomaljski župan Andrej Kavšek in Vesna Marinko z Ministrstva za zdravje RS. Ob zaključku kulturnega programa nas je tamkajšnjo Folklorno društvo Oton Župančič dodatno razvedrilo še z izvirnim prikazom in ritmi belokranjskih plesov.

vseslovensko srecanje sola zdravja v vinici (1)
20. vseslovensko srečanje članic Šola zdravja je odlično uspelo tako z organizacijskega kot vsebinskega vidika, za kar se zahvaljujemo vsem organizatorjem, ki so na vsakem koraku izkazovali široko odprlo, toplo in plemenito belokranjsko srce. Udeleženci smo hvaležni tudi Heleni Španovič, vodji Podružnice ŠZ št. 18 Krško, v katero je vključena tudi ŠZ Kostanjevica na Krki, za odlično izvedbo in strokovno vodenje izleta ter Mestni občini Krško za finančno podporo in prevoz.

V imenu skupine ŠZ Krško Zora Pevec/B. M.
« Nazaj na seznam
»

najbolj brani članki