Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

30-letnica priznanja Ajdovske jame za arheološko obmoje

Objavljeno: Nedelja, 19.06.2022    Rubrika: PANORAMA Redakcija
DAN AJDOVSKE JAME (15)

Prikaz razpihovanja žerjavice z mehi

V Zavodu Svibna iz Brezovske Gore so v sobotnem popoldnevu in večeru na jasi pred Ajdovsko jamo pri Nemški vasi obeležil dan Ajdovske jame. Ajdovsko jamo so 18. in 22. junija pred 30 leti tedanji zbori Skupščine občine Krško razglasili za arheološko območje, za kulturni in zgodovinski spomenik.

DAN AJDOVSKE JAME (40)

Direktorica Zavoda Svibna Bernardka Zorko

Z namenom predstavitve obiskovalcem so v sodelovanjem z Zavodom Stik za preučevanje povezovalnih področij preteklosti in sedanjosti iz Ljubljane pripravili za obiskovalce več postaj, na katerih si je bilo mogoče ogledati prikaz in se tudi preizkusiti v spretnosti prižiga ognja, prazgodovinskem lončarstvu, kulinariki, lovu, predenju, obdelavi kamna za orodje in orožje, streljanju s puščicami, metalurgiji ipd., laična in strokovna javnost pa je prisluhnila tudi predavanju arheologinje Milene Horvat, ki že 30 let spremlja in bdi nad raziskavami tega arheološkega najdišča, o katerem pripravlja tudi monografijo.

DAN AJDOVSKE JAME (41)

Slavko Šribar, ki se je pred 30 leti zavzel za zaščito arheološkega območja in spodbudil tudi akcije urejanja območja in elektrifikacijo ter arheologinja Milena Horvat

Hkrati je dan Ajdovske jame sovpadel z začetkom kresnega časa, ki je ajdovski praznik, ob 30-letnici razglasitve za kulturni in zgodovinski spomenik pa so obeležili tudi Evropske dneve arheologije, ki potekajo med 17. in 19. junijem. Po zanimivem popoldnevu na jasi pred jamo, ki je v tem obdobju sicer zaradi varstva netopirjev zaprta, sta v toplih večernih urah za zabavo in sproščeno vzdušje obiskovalcev poskrbela etno zasedba Volk Folk in domač Ansambel Občutek (utrinki iz prireditve v priloženi fotogaleriji, več od dnevu Ajdovske jame pa v novi številki Posavskega obzornika, ki bo izšla 23. junija).

B. M.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»