Časopis za pokrajino Posavje
7.06.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ajdovske zgodbe iz Posavja

Objavljeno: Četrtek, 03.02.2022    Rubrika: PANORAMA Redakcija
Ajdovske zgodbe (32)

Zavod Svibna je v okviru novega študijskega krožka izdelal oblačila iz obdobja Ajdov.

V ponedeljek je v sklopu projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja v Interpretacijskem centru naravnih vrednot Stara šola na Jagnjenici v občini Radeče potekala tiskovna konferenca ob zaključku prve faze projekta, ki mu bo v letošnjem letu sledila druga. Cilj projekta je izdelava kakovostnega turističnega produkta in zgodb.

IZROČILO AJDOV, VELIKANOV

Ajdovske zgodbe (36)

Prva prisotnost človeka v Ajdovski jami je skupaj z najdbami kosti jamskega medveda izpričana že v času starejše kamene dobe (70.000 do 20.000 let pred sedanjostjo).

Namen projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja, ki je povezal Zavod Svibna (vodilni partner), Mestno občino Krško, Posavski muzej Brežice, KŠTM Sevnica, KTRC Radeče in Hotel Ajdovec, je povezati arheološka najdišča Posavja, ki imajo v svojem imenu pridevnik ajdovski in se nahajajo sredi območij naravne dediščine oziroma posebnih varovanih območij, z različnimi, tudi kulinaričnimi doživetji.

Zgodbe Ajdovske jame pri Nemški vasi, Ajdovske jame v Silovcu pri Sromljah, Ajdovskega gradca nad Vranjem pri Sevnici in Ajdovega groba na Magolniku v osrčju Jatne bodo oživele preteklost, saj bodo partnerji v projektu različna zgodovinska obdobja (od mlajše kamene dobe do pozne antike) povezali z izročilom Ajdov, ki so v različnih mitoloških zgodbah predstavljeni kot velikani, graditelji kamnitih monumentalnih struktur.

AJDOVSKE ZGODBE RAZKRIVAJO NARAVNE IN OSTALE DANOSTI

Ajdovski gradec (112)

Arheološki park Ajdovski gradec nad vasjo Vranje pri Sevnici

Že izvedene aktivnosti in načrte zanimivega projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja so na novinarski konferenci predstavile direktorica KTRC Radeče Duška Kalin, vodja Zavoda Svibna in tudi idejni vodja projekta Bernardka Zorko, direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj, direktorica KŠTM Sevnica Mojca Pernovšek in predstavnica sevniškega hotela Ajdovec Nuša Vidmar.

»Gre za izjemno pomembno obdobje v naši preteklosti v času od mlajše kamene dobe do starejše antike. Govorimo o nahajališčih, ki so bila poseljena mnogo časa prej pred prihodom Slovanov v ta naš prostor. O tem obdobju je zelo malo znanega, a glede na najdbe lahko rečemo, da je bilo izjemno bogato,« je med drugim dejala Duška Kalin kot gostiteljica srečanja ter zaželela, da bi projekt Ajdovske zgodbe iz Posavja na zanimiv način povezal kulturno dediščino in naravne vrednote, ki so pomemben del naše identitete, naše kulture.

V LANSKEM LETU ZAČETEK, V LETOŠNJEM ZAKLJUČEK PROJEKTA

V okviru projekta, ki se je začel v lanskem letu, zaključil pa se bo v letošnjem, bodo sodelujoči v drugi fazi izpeljali še marsikatero aktivnost. Zavod Svibna, ki je v okviru novega študijskega krožka izdelal tudi oblačila iz obdobja Ajdov, bo med drugim izvedel delovno akcijo urejanja okolice Ajdovske jame in pripravil Dan Ajdovske jame. Občina Krško bo financirala igrano-dokumentarni film o Ajdovski jami ter pripravila načrt upravljanja z jamo z vidika tako varstva narave kot kulturne dediščine. Posavski muzej Brežice bo izvedel rokodelske delavnice, razvil spominke, izdelal interaktivni zemljevid – aplikacijo ’Sledi Ajdov v Posavju’ itd. KŠTM Sevnica bo na sevniškem gradu pripravil razstavo o arheološkem najdišču Ajdovski gradec ter v poletnem času izpeljal likovno delavnico, v načrtu pa je tudi izvedba delavnic za turistične vodnike itn. KTRC Radeče bo pripravil promocijski film, oblikoval integralni turistični produkt in izvedel študijsko turo po izbranih posavskih ajdovskih lokacijah, medtem ko so logotip z Ajdovsko deklico, ki stoji na obeh bregovih Save in pere perilo v reki, izdelali že v prvi fazi projekta. Sevniški hotel Ajdovec bo izvedel kulinarične delavnice na temo ajdovskih jedilnikov tudi za ostale gostinske ponudnike iz Posavja in v sklopu projekta kupil historični jedilni pribor.

AJDOVSKE ZGODBE POVEZUJEJO POSAVJE

Predstavitve zanimivega projekta Ajdovske zgodbe iz Posavja, čigar vrednost znaša 189.588 evra in je v višini 149.993 evrov sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, sta se udeležila tudi radeški župan Tomaž Režun in podžupan mestne občine Krško Silvo Krošelj. Oba sta pohvalila sodelovanje med posavskimi zavodi in tudi med občinami.

S. R., foto: KTRC, S. R. 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

07.05.2020 | Redakcija

Pija – lončena posoda za mast

05.05.2020 | Redakcija

140-letnica v dobri kondiciji

05.05.2020 | Redakcija

Edinstven rudniški števec