Časopis za pokrajino Posavje
28.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Asimina kot tržna priložnost

Objavljeno: Nedelja, 27.10.2019    Rubrika: PANORAMA Redakcija
asimina_anton_baznik (13)

Anton Baznik z zabojčkom asimin

Sadjar Anton Baznik iz Brežic je bil leta 2000 prvi, ki je v Sloveniji posadil drevo asimina (tudi indijanska banana ali paw-paw). Ta zelo odporna sadna vrsta, ki izhaja iz Severne Amerike, je letos na stari rojstni domačiji njegove tašče v Spodnjih Šapolah na območju Pečic še posebej bogato obrodila.

Kot pravi Baznik, gre pri asimini, ki po navadi prvič obrodi tri leta po posaditvi, zori pa predvsem septembra, za povsem ekološki plod, nima škodljivcev, zanjo ni potrebno škropljenje in obrezovanje, saj se drevo samo oblikuje v piramido, odporna je na nizke zimske temperature. Asimina v nasprotju z jablano, hruško in slivo raste počasneje, saj se najprej dobro ukorenini in šele nato začne rasti. Po Baznikovih besedah je pomembno, da je sadika cepljena in ni vzgojena iz semena, kajti cepljena sadika zagotavlja kakovost ploda, rodnost itd.
asimina_anton_baznik (18)

Notranjost asimine

»Zaradi vsega naštetega bi lahko asimina postala tržna niša za Posavje, saj danes vedno več pridelovalcev seka vinograde in sadovnjake. Z asimino bi si lahko marsikdo zapolnil vrzel in tudi nekaj zaslužil. Iz asimine lahko pripravimo marmelade, sadne kupe, sladoled, smutije, pecivo, celo kruh,« razlaga in dodaja, da ima asimina sedemkrat več hranilnih snovi kot vse drugo sadje, je polna ogljikovih hidratov, mineralov in vitaminov. Je zelo priporočljiva za dojenčke in tiste, ki uživajo samo rastlinsko hrano. V sadežu asimine se prepletajo trije različni okusi – ananasa, manga in banane. Baznik še pravi, da se je marsikdo že odločil, da namesto okrasnih rastlin raje posadi asimino, ki je tudi dekorativna predvsem spomladi ob cvetenju. Podrobnosti o tem sadežu lahko izveste tudi v njihovi trgovini Rast Baznik v Krški vasi, kjer strankam tudi svetujejo, kako asimino pravilno vzgojiti.

R. R.

Prispevek je objavljen v zadnji številki Posavskega obzornika.
« Nazaj na seznam