Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Bosanske piramide s posebno energijo

Objavljeno: Sobota, 17.11.2018    Rubrika: PANORAMA Redakcija
7

Raziskovalec piramid dr. Semir Osmanagić je v sevniški kulturni dvorani predstavil kompleks piramid v kraju Visoko v Bosni in Hercegovini.

V sevniški kulturni dvorani je v četrtek potekalo več kot dveurno predavanje dr. Semirja Osmanagića o dolini piramid, ki se nahajajo v kraju Visoko blizu Sarajeva v Bosni in Hercegovini. Ne gre za piramide, kakršne stojijo v Egiptu, pač pa z gozdom poraščene griče, ki spominjajo na piramide.

Z njihovim raziskovanjem je dr. Semir Osmanagić pričel pred dobrim desetletjem in ugotovil je, da piramide, ki se nahajajo v Visokem, naj ne bi bile grobnice, temveč naj bi bile močne energijske točke. »Zgrajene so, da iz vesolja pritegnejo energijo, jo prek labirintov v svoji notranjosti predelajo in nato pozitivno energijo širijo v okolici. To so največji energetski stroji na planetu, ki dobrodejno učinkujejo na dobro počutje ljudi,« je poudaril ob slikovnem gradivu, s katerim je obiskovalkam in obiskovalcem približal dolino bosanskih piramid, ki naj bi bile tudi največje na svetu. Najvišjo piramido, ki je visoka okoli 270 metrov, je poimenoval Sonce, ostale so Mesec, Ljubezen, Tumulus, Piramida bosanskega zmaja in Hram matere Zemlje. Piramide so med seboj povezane z 10-kilometrskimi podzemnimi labirinti oz. rovi, ki naj bi bili največja mreža prazgodovinskih predorov. »V tunelih vidimo, da sta jih gradili najmanj dve kulturi. Prvi so bili graditelji labirinta pred več kot dvanajst tisoč leti. Material, ki so ga izkopali pri gradnji tunela, so pomešali z vodo in s stopljeno glino, ki je služila za vezavo. Tako so dobili beton, s katerim je prekrita piramida Sonca. Druga civilizacija je pozneje, pred več kot pet tisoč leti, zgradila vse tunele in prostore s kamnom ter peskom. To smo ugotovili z znanstvenimi meritvami na podlagi merjenja starosti organskega materiala, ki smo ga našli v labirintu,« je tekla predstavitev nenavadnega odkritja, ki privablja vedno več radovednežev in ljudi, ki bi želeli občutiti zdravilno moč energije iz vesolja.

Dr. Semir Osmanagić, ki je vzporedno zaključil dve fakulteti (fakulteto za politologijo in fakulteto za ekonomijo, magistriral iz mednarodne ekonomije in doktoriral iz teme o civilizaciji Majev, skrivnostnem ljudstvu, ki je živelo v južni Mehiki in severni Srednji Ameriki), je tudi zelo ploden pisec. Vsako leto izda vsaj eno novo knjigo o svojih raziskovanjih, ki jo prevedejo v več svetovnih jezikov. Predavatelja je v uvodu predstavila direktorica sevniške knjižnice Anita Šiško, saj je bila knjižnica organizatorica dogodka.

S. R., foto. L. M.
« Nazaj na seznam
»