Boštanjski Mišjakov večer postregel z jabolčnim zavitkom
Objavljeno:
Četrtek, 29.02.2024 Rubrika:
PANORAMA Redakcija
Jabolčni zavitek so pripravljali lanskoletna zmagovalka MasterChef Slovenija Zala Pungeršič ter Zoja Mirković, Sara Savinc in Anej Kovač iz OŠ Boštanj .
3. februarja je bila kulturna dvorana TVD Partizana Boštanj skoraj premajhna za vse, ki so se odzvali prijaznemu povabilu na
Mišjakov večer. Tokratni
etnološko in kulinarično obarvan dogodek je bil namenjen pripravi ter okušanju jabolčnega zavitka oz. štrudlja, kot radi rečemo.
KDO JE BIL MIŠJAK?
Osnova za štrudelj so jabolka, ki jih je treba olupiti in naribati.
Za prijeten uvod v kulinarično druženje je z uvodno skladbo, zaigrano na citre, poskrbela domačinka
Lana Žužek. S pevskim nastopom so dogodek popestrile še
Ljudske pevke s Telč, medtem ko je za povezovanje skrbel
Ciril Dolinšek. Ta je tudi opisal, od kod nenavadno ime prireditve, ki bo drugo leto obeležila desetletnico: »Dogodek nosi ime po znanem Boštanjčanu Mišjaku, ki je, kot vemo, špičil razne vragolije, da so se ga ljudje zapomnili vse do današnjih dni. Najbolj znan je bil po tovorjenju vina s Topolovca s svojo kobilo Luco, s katero sta se ga v zidanici malce preveč napila in težje kot na Topolovec, sta prišla s Topolovca. Avtor zgodbe o Mišjaku je Božo Račič Kume, ki je bil nadučitelj v Boštanju med leti 1882 in 1910. Celotno zgodbo lahko preberete v knjigi z naslovom Boštanj 800 let.«
BOŠTANJSKA VOŠČENKA
Okusni jabolčni zavitki aktivov žena Društva kmečkih žena Sevnica
Številnim navzočim je pred prikazom priprave in peke jabolčnega zavitka nekaj pozdravnih besed namenil še domači župnik
Andrej Golčnik, ki je po prezgodnji smrti Aleša Germovška v lanskem poletju prevzel vodenje
TD Boštanj ob Savi, ki je bilo organizator dogodka. »Od prejšnjega župnika, ki je bil pobudnik ustanovitve društva, sem podedoval mesto v upravnem odboru, potem so me prosili, da bi do skupščine društva prevzel vodenje. Sprejel sem, ker si želim, da to uspešno društvo nadaljuje delo,« je povedal Golčnik, ki je v boštanjski župniji pred dvema letoma nasledil dotedanjega dolgoletnega in prizadevnega župnika
Alfonza Žiberta. »Naše turistično društvo skrbi za ohranjanje tradicije, za vse, kar ima slovenske korenine, kar daje okus našemu bivanju. Jabolka in jabolčni štrudelj so del naše, tudi boštanjske tradicije,« je poudaril. Razvoj sadjarstva v Boštanju, ki ima jabolko tudi v svojem krajevnem grbu (leta 1998 ga je oblikoval
Rudi Stopar), se je začel sredi 19. stoletja in pred drug svetovno vojno je doseglo vidne ekonomske rezultate z izvozom domače sorte jabolk – boštanjske oz. dolenjske voščenke, ki so jo na štajerski strani Save imenovali sevniška voščenka. Družina Udovč je imela v središču vasi javno sušilnico sadja, kajti suho sadje je bilo v preteklosti pomemben vsakdanji priboljšek v zimskem času.
ŠTRUDELJ IN JABOLČNIK
V nadaljevanji večera, ki se je razvijal v živahen družabni dogodek, so pripravljali jabolčni zavitek vsak v svojem kotičku dvorane – lanskoletna zmagovalka MasterChef Slovenija
Zala Pungeršič, ki se je od nekdaj rada »vrtela po kuhinji«, ter
Zoja Mirković, Sara Savinc in Anej Kovač, ki v
OŠ Boštanj obiskujejo predmet sodobna priprava hrane pod vodstvom
Franje Murn. Osnovnošolki in osnovnošolec so ponudili štrudelj v kozarcu, Zala Pungeršič ga je pripravila po tradicionalnem receptu in pri lupljenju jabolk ji je pomagala še obiskovalka iz občinstva. Okusne jabolčne zavitke so spekle ter ponudile v okušanje tudi članice enajstih aktivov žena (Boštanj, Studenec, Blanca, Tržišče, Budna vas, Šmarčna, Loka, Breg, Razbor, Zabukovje in Sevnica), ki so povezane v
Društvo kmečkih žena Sevnica. Članica TD Boštanj ob Savi
Jelka Bec je predstavila pripravo okusnega in lepo dišečega kuhančka iz jabolk, ki je bil tudi na voljo na 9. Mišjakovem večeru in je hitro pošel, ker je bil odličen. »Recept je preprost, tako kot za kuhano vino potrebujemo dober jabolčnik, cimetove palčke, klinčke, zvezdni janež, stisnjen sok ene pomaranče na dva litra jabolčnika in sladkor po okusu,« je svetovala ter razkrila še ime darovalca jabolčnika, to je bil
Ivan Podlogar.
Smilja Radi
Članek je objavljen v Posavskem obzorniku, ki je izšel 28. 2. 2024.
#povezujemoposavje