Časopis za pokrajino Posavje
18.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Brežice vabijo na prvo regijsko srečanje Društva Šola zdravja v Posavju

Objavljeno: Torek, 18.09.2018    Rubrika: PANORAMA Bralci pišejo
MU2
V četrtek, 27. septembra, s pričetkom ob 8. uri bo na ploščadi pred Športno dvorano v Brežicah potekalo prvo regijsko srečanje Društva Šola zdravja v Posavju.

Srečanje bo v okviru evropskega tedna športa, ki bo potekal med 23. in 30. 9. 2018 pod geslom GIBANJE JE ŽIVLJENJE, ŽIVLJENJE JE GIBANJE.

Društvo Šola zdravja bo letos praznovalo deseto leto obstoja.
P6290062
Društvo Šola zdravja je (z Emo Perkovič iz Pirana in dr. Nikolayem Grishinom) ustanovila Zdenka Katkič v Domžalah in se je od tod dalje ideja »vsak trenutek je lahko nov začetek« začela širiti po celi Sloveniji. Danes ima društvo več tisoč aktivnih članov, ki so organizirani v 160 skupin v 68 slovenskih občinah. Skupine vadijo vsako jutro na prostem med 7.00 in 7.30 pod vodstvom usposobljenih vaditeljev- prostovoljcev. Zaradi uspešnosti širjenja znanja in pozitivnega odnosa do zdravja, je društvo pridobilo podporo Ministrstva za zdravje RS in status društva, ki deluje v javnem interesu. Z metodo 1000 gibov, ki jo je zasnoval dr. Nikolay Grishin, se v dobre pol ure razgibajo vsi naši sklepi, od dlani do podplatov. Vadba je primerna za vse – za mlade in stare. Kaj pa društvo pomeni članom, nam je zaupala gospa Irma iz Mežice: »Naša skupina deluje  tretje leto in se imamo super. Bile smo v Domžalah, v Šmarjeških Toplicah in povsod, kjer dobimo vabilo za regijsko srečanje članov Društva Šole zdravja. Na vadbo redno hodimo in opažamo, da se nam je izboljšalo ravnotežje in da so sklepi postali bolj gibljivi. Nekaterim članicam se pozna, da so bile prej dementne, potem so z vajami in druženjem pregnale demenco. Za mlade je težko, ker imajo službe, drugače pravijo, da bi se nam radi pridružili. Vsak ponedeljek se še družimo, delamo duhovne vaje in tudi vaje za možgane. Imamo pet vaditeljic in 20 aktivnih članov. Smo kot ena velika družina.«

Društvo dokazuje, da je tretje življenjsko obdobje lahko zelo lepo, veselo, razigrano in predvsem zdravo, pravi predsednica društva Zdenka Katkič. Temu pritrjujejo tudi člani društva, ki je vsako leto številčnejše. Več informacij o njihovem delovanju in skupinah dobite na spletni strani http://solazdravja.com/ ali pa na telefonski številki 0599/32066.

Na celodnevnem srečanju, ki se bo začelo s skupinsko vadbo 1000 gibov pod vodstvom Ernesta Sečna se bo predstavila tudi skupina Brežice in  Športna zveza Brežice, ki so za obiskovalce pripravili bogat program. Ana Kupina, vodja skupine Brežice upa, da vreme bo, ker v primeru dežja srečanje odpade.

Program Društva Šola zdravja podpira Ministrstvo za zdravje RS in je del aktivnosti Nacionalnega programa Dober tek Slovenija, s katerim želimo izboljšati prehranjevalne in gibalne navade prebivalstva.

M. Šegina
« Nazaj na seznam
»